Omvisitering af fødende i begyndende fødsel til andet fødested med baggrund i akutte kapacitetsproblemer

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre fælles retningslinjer for omvisitering af fødende i begyndende fødsel fra ét fødested til et andet i Region Hovedstaden.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Jordemødre og læger, der er tilknyttet fødeafdelinger og tilgrænsende afsnit i Region Hovedstaden, som varetager forløb for fødende kvinder og deres partnere.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Regionens mål er, at ingen kvinder i fødsel omvisiteres omvisiteres med baggrund i akutte kapacitetsproblemer. Ved akutte kapacitetsproblemer kan omvisitering af fødende alene ske, når alle andre muligheder er udtømte.

Kriterier: Kun følgende kvinder kan komme i betragtning til omvisitering:

  1. Raske gravide med forventet raskt barn i hovedstilling
  2. Kvinder i begyndende fødsel, dvs. vandafgang uden veer og/eller orificium mindre end 4 cm
  3. Gravide til termin (37+0 – 41+6) med normalt fosterskøn 
  4. Kvinder uden tidligere kejsersnit og uden sygdomme eller tilstande i tidligere eller nuværende graviditet, der kræver ekstra opmærksomhed/indgreb.

I så fald skal omvisitering ske senest i begyndelsen af udvidelsesfasen.

Der skal desuden ved vurderingen af, hvorvidt en fødende kan omvisiteres, tages hensyn til paritet og evt. tidligere fødselsforløb, så der så vidt muligt tages højde for risiko for hurtig progression.

Det er fødeafdelingen, der flytter den fødende, der vurderer om omvisitering er forsvarligt.

Særligt for sommer 2021

Fra den 16. juni til foreløbigt udgangen af august 2021 vil der ske daglig koordinering af behovet for omvisiteringer af fødende.

Koordinationsgruppen består af en afdelingsledelsesrepræsentant fra hver af de fire fødeafdelinger (RH, AHH, HGH og NOH) og koordinationsgruppen mødes i perioden to gange dagligt for at sikre gensidig orientering om den aktuelle situation og drøfte mulige aftaler indtil næste møde.

  • På hverdage: Kl. 9.30 for at planlægge dagen og kl. 15.30 for at afrunde dagen, og se ind i aften/nat.
  • Weekend: kl. 10.00.

Den normale procedure for omvisiteringer af fødende gælder ligeledes over sommeren. Denne fremgår nedenfor.

Normal procedure for omvisitering af fødende

Omvisitering sker i dialog mellem afdelingsjordemoder/klinisk jordemodersupervisor (KJS) på den fødeafdeling, der flytter den fødende og den modtagende fødeafdeling.

I tilfælde af behov for omvisitering kontaktes vagthavende afdelingsjordemoder/KJS på den modtagende fødeafdeling, der vurderer, om der er kapacitet til at modtage den fødende.

Hvis kriterierne for omvisitering ikke er opfyldt, kan omvisitering udelukkende ske ved involvering af vagthavende bagvagt på både den fødeafdeling, der flytter den fødende og den modtagende fødeafdeling.

Vedr. barselsophold/barselstilbud

Der skal i forbindelse med omvisitering være en aftale omkring håndtering af barselsforløbet, så det både i forhold til den fødende og fødestederne er klart, hvor kvinden/familien efterfølgende skal følges i et ambulant forløb eller hvor en evt. indlæggelse skal foregå.

Hvis der sker omvisitering til andet hospital, er det som udgangspunkt på det modtagende hospital, at den fødende vil have sit eventuelle barselsophold medmindre der ikke er plads på barselsafsnittet eller den fødende ønsker at komme tilbage til det oprindeligt planlagte fødested.

Ambulant fødende vil få barselstilbud fra det fødested, hvor de oprindeligt var planlagt til at føde medmindre andet er aftalt.

Omvisitering fra fødemodtagelse til andet fødested:

Kvinden kan omvisiteres til andet fødested, hvis hun er vurderet i begyndende fødsel, men endnu ikke i aktiv fødsel.

Omvisitering fra hjemmet til andet fødested:

Kvinden kan omvisiteres til fødsel på andet fødested, hvis jordemoder i forbindelse med telefonsamtalen vurderer, at hun er i begyndende fødsel.


Kontaktoplysninger på fødesteder

###TABEL_1###

 

Koordinerende jordemoder eller afdelingsjordemoder/KJS orienterer det nye fødested om den gravides navn og CPR-nummer, mobilnummer samt forhold, det nye fødested skal være opmærksomme på i forbindelse med fødsel og/eller barsel.

Den fødeafdeling, der flytter den fødende, er desuden ansvarlig for, at den fødende kvinde er informeret om præcis, hvor den fødende skal henvende sig på det modtagende hospital samt kontaktoplysninger hertil.

Den modtagende fødeafdeling er ansvarlig for, at der bliver sendt en sms til kvinden, der omvisiteres med tilkendegivelse af, at hun og hendes pårørende er ventet samt kontaktoplysninger til fødeafdelingen.

Se i øvrigt bilag 1, der beskriver praktiske forhold omkring omvisitering. Bilaget beskriver præcis adresse, afsnit og kontaktoplysninger til den enkelte fødegang/fødemodtagelse. Bilaget kan udleveres til den fødende, som omvisiteres.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner og centerledelse er ansvarlig for distribuering og formidling af vejledningen.
  • Afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for formidling og implementering af vejledningen.
  • Den enkelte medarbejder er selv ansvarlig for at kende og efterleve retningslinjen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag