Medicoteknisk apparatur og it-udstyr - Rengøring og desinfektion

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At forebygge smittespredning via medicoteknisk apparatur og it-udstyr.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale, der anvender og har ansvar for at rengøre medicoteknisk apparatur og it-udstyr, som anvendes i forbindelse med patientpleje og -behandling på Region Hovedstadens Hospitaler samt i Region Hovedstadens Psykiatri og Region Hovedstadens Akutberedskab.

Tilbage til top

Definitioner

Desinfektion: Proces, der er i stand til at dræbe sygdomsfremkaldende mikroorganismer i et sådant omfang, at det desinficerede kan benyttes uden risiko for smitte.

It-udstyr: Udstyr til dokumentation og journalisering af patientbehandling samt elektronisk kommunikation. Dette inkluderer bl.a. PC’er, tastaturer, skærme, WOW (Workstation on Wheel), Rovere (PDA) og telefoner.

Medicinsk apparatur: Udstyr/apparatur der anvendes på mennesker til undersøgelse, diagnosticering, forebyggelse, overvågning, behandling og lindring af sygdomme, skader, handicap, svangerskab og fysiologiske processer. Herunder PC og andet IT lignende udstyr, som direkte indgår i ovennævnte brug. Defineret i Sundhedsministeriets Bekendtgørelse nr. 957 af 29. april 2021.

Medicoteknisk apparatur/udstyr: En delgruppe af medicinsk udstyr, som drives af enten strøm eller gas. Til medicoteknisk udstyr hører også medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik.

Rengøring: Proces, der fjerner støv, smuds og mikroorganismer for dermed at forhindre en opformering.

Sterilisation: Proces, der har til formål at dræbe alle mikroorganismer.

Støvsugning: Proces, der har til formål at fjerne synligt støv. Støvsugeren skal have et hepafilter. Støvsugning må ikke anvendes i lokaler med hygiejneniveau 5, 4 og 3.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Valg af medicoteknisk apparatur/ og it-udstyr

Ved indkøb af nyt medicoteknisk apparatur it-udstyr vurderes det, om udstyret kan rengøres/desinficeres/steriliseres med egnede produkter/metoder. Der skal endvidere stilles krav til leverandøren af udstyret om en medfølgende vejledning på dansk med henblik på hvilke rengørings- og desinfektionsmidler, der kan anvendes. Det anbefales ved behov at inddrage hygiejneorganisationen og evt. sterilcentralerne ved nyindkøb med henblik på en vurdering af, om apparaturet kan opfylde nødvendige krav.

De infektionshygiejniske krav, som skal foreligge, omhandler følgende:

  • Anvisninger for rengøring og desinfektion i tilfælde af genanvendeligt udstyr.
  • Anvisninger for rengøring, desinfektion og sterilisation af udstyr, som skal steriliseres før brug.
  • Oplysninger om eventuelle restriktioner i antallet af genanvendelser.
  • Oplysninger om bortskaffelsesmetode.

Valgt apparatur skal kunne tåle hyppig rengøring samt egnede produkter til desinfektion optaget i ”Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for desinfektion i sundhedssektoren” fra Statens Serum Institut. Apparatur, hvor brugen kræver sterilisation, skal kunne tåle dette. Autoklavering med damp skal foretrækkes, hvor det er muligt.

Ventilations- og blæsesystemer

Smittereservoiret er det sted, hvor mikroorganismerne lever. Medicoteknisk apparatur og it-udstyr kan være smittereservoir for mikroorganismer.

Elektronisk udstyr afgiver varme, hvilket begunstiger formering af mikroorganismer.

De ventilations- og blæsesystemer, der anvendes til afkøling af elektronisk udstyr, kan være medvirkende til at støv og mikroorganismer blæses rundt til omgivelserne.

Håndhygiejne

Håndhygiejne for sundhedspersonale

Rengøring

Der skal foreligge en manual/beskrivelse i den enkelte afdeling, som beskriver rengøring af hvert af afdelingens eksisterende medicotekniske apparatur og it-udstyr. Ved nyt udstyr skal manualen udfærdiges, før dette tages i brug.

Af manualen skal følgende fremgå:

  • Frekvens for rengøring samt metode og midler
  • Frekvens for støvsugning og skift af filtre i udstyret
  • Hvilken faggruppe, der varetager opgaven.

Ved apparatur, som er fast installeret i bestemte rum, kan der udarbejdes en manual for hvert enkelt rum. Det anbefales, at alle manualer suppleres med billedmateriale af det enkelte apparat.

For mobilt apparatur, som anvendes i forskellige lokaliteter, udarbejdes en manual, som er tilgængelig i alle områder, hvor apparaturet rengøres.

Der skal endvidere udarbejdes manualer for rengøring og desinfektion af det udstyr, som anvendes på tværs af afdelinger og som medbringes ved prøvetagning eller behandling. Som f.eks. ved prøvetagning for plasmaglucose eller udstyr anvendt ved fysioterapi i de kliniske afdelinger.

Desinfektion

Ved apparatur, hvor der har været kontakt til slimhinder eller ikke intakt hud, eller hvor udstyret har været eksponeret for blod, sekret eller ekskret, skal der foretages rengøring efterfulgt af desinfektion, før udstyret anvendes til næste patient.

Alt apparatur anvendt til patienter, som er omfattet af isolationsregimer, skal ligeledes desinficeres før anvendelse til næste patient. Der henvises til den regionale vejledning Isolation - hvilke patienter skal isoleres og hvordan?

Apparatur desinficeres med desinfektionsmiddel beregnet til overfladedesinfektion. Valg af desinfektionsmiddel skal ske på baggrund af regionale og lokalt anbefalede desinfektionsmidler, som er optaget i ”Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for desinfektion i sundhedssektoren" samt producentens vejledning om desinfektionsmidler, som er kompatible med udstyret.

Sterilisation

Medicoteknisk apparatur, som har været anvendt til invasive undersøgelser med brud på hud og slimhinde, skal rengøres, desinficeres og steriliseres mellem hver patient.

I forbindelse med rengøring, desinfektion og sterilisation henvises til ”Minimumskrav til genbehandling af medicinsk udstyr til flergangsbrug” (Bilag 1) og "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for desinfektion i sundhedssektoren".

Engangs- og en-patientsudstyr

Udstyr, der fra producentens side er mærket med ”single-patient-use”, kan anvendes flere gange til den samme patient. ”Single-patient-use” udstyr skal kunne rengøres og eventuelt desinficeres mellem hver brug, efter producentens anvisning. Udstyret håndteres og opbevares rent hos patienten og kasseres efter producentens anvisning. Den lokale infektionshygiejniske enhed kan inddrages ved fastlæggelse af frekvens og valg af middel til rengøring og desinfektion.

For engangsudstyr henvises der til regional vejledning Genbrug af medicinsk engangsudstyr

Dokumentation af rengøring

Der skal anvendes et system og redskab til dokumentation for rengøring af udstyret/apparaturet. Endvidere skal afdelingen have en praksis, der sikrer, at der ikke er tvivl om, hvorvidt apparaturet er rent eller ej f.eks. ved særlige placeringer i rum eller ved at bruge skilte, der placeres direkte på udstyret, eksempelvis med teksten "rent" eller "uren”.

For procedurerum med meget apparatur kan evt. anvendes liste til dokumentation af rengøring af alt apparatur.

Apparatur til reparation eller service

Apparatur skal, før det sendes til reparation eller service internt eller eksternt, rengøres og evt. desinficeres. Før apparatur tages i brug igen, skal det rengøres og evt. desinficeres og steriliseres. Ved mistanke om forurening af udstyrets indre, skal Center for It, Medico og Telefoni informeres.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Hospitalsdirektioner er ansvarlige for, at vejledningen er kendt i alle relevante områder, herunder at hospitalet i forbindelse med indkøb af apparatur har en proces for at indsamle viden om og vurdere, hvorledes dette kan rengøres på tilfredsstillende vis

Center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for

  • at vejledningen efterleves
  • at der tilvejebringes rengøringsanvisninger på medicoteknisk udstyr i afdelingen
  • at det er præciseret hvilke faggrupper, der har ansvaret for at rengøre apparatur og udstyr
  • at der tilvejebringes en proces for sikring af rengøring af medicoteknisk udstyr og for dokumentation heraf
  • at de nødvendige hjælpemidler er til stede, for at vejledningen kan efterleves.

Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og følge vejledningen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tværregional vejledning

Regionale vejledninger:

Tilbage til top

Bilag