Hofteartrose - ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag
 

Formål

At sikre ensrettede retningslinjer for ikke-kirurgisk behandling til hofteartrose og genoptræning efter total hoftealloplastik, samt bidrage til generel implementering af NKR: Hofteartrose – ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedspersonale, fysioterapeuter, ortopædkirurger, reumatologer, sygeplejersker og ergoterapeuter på regionernes ortopædkirurgiske- og genoptræningsafdelinger, der beskæftiger sig med patienter med hofteartrose og genoptræning efter total hoftealloplastik

Vejledningen omfatter: Patienter med klinisk verificeret hofteartrose og patienter, der har fået foretaget førstegangs total hoftealloplastik operation, som følge af hofteartrose.

Til patienter med hofteartrose adresseres følgende tiltag:

  • Træning
  • Superviseret styrketræning
  • Manuel terapi
  • Vægttab og
  • Patientuddannelse kombineret med træning

Til patienter med hoftealloplastik operation adresseres følgende tiltag:

  • Superviseret genoptræning 
  • Superviseret styrketræning
  • Behov for bevægerestriktioner efter operation.

Afgrænsning

Vejledningen omhandler ikke selve den kirurgisk behandling eller farmakologisk smertebehandling til patienter med hofteartrose.

Tilbage til top

Definitioner

Ikke-kirurgisk behandling: I NKR defineret som: træning, patientuddannelse, vægttab, manuel behandling (ledmanipulation/ledmobilisering) for at udskyde/undgå operation samt superviseret genoptræning, styrketræning og bevægerestriktioner efter operation.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

SFR Ortopædkirurgi i Region Hovedstaden og Region Sjælland har tilsluttet sig og henviser til at National klinisk retningslinje fra Sundhedsstyrelsen: ”Hofteartrose – ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik (NKR)” skal følges og lægges til grund for ikke-kirurgisk behandling og genoptræning af disse patienter.

Anbefalingerne i den nationale kliniske retningslinje er:

Til patienter med hofteartrose, ikke kirurgisk behandling:

  • Træning: Det anbefales at tilbyde patienter med hofteartrose, neuromuskulær og funktionel træning, dvs. træning af den sensomotorisk kontrol, funktionel stabilitet samt træning af dagligdagsfunktioner som gang, trappegang, rejse/sætte sig fra stol).
  • Superviseret styrketræning: Det anbefales at tilbyde patienter med hofteartrose superviseret styrketræning i maskiner med over 60 % RM, 2-3 x ugentligt mindst 6uger.
  • Manuel terapi (ledmobilisering/ledmanipulation: Manuel terapi) til behandling af patienter med hofteartrose bør ikke stå alene, men tilbydes som supplement til anden behandling. Er der ikke effekt efter 4-6 behandlingssessioner bør der reevalueres.
  • Vægttab: Det er god praksis at tilbyde vægttabsintervention til patienter med BMI over 25 kg/m2. Dette beror på internationale kliniske retningslinjer, som dog primært er baseret på studier omkring patienter med knæartrose. Vægttab bør planlægges som langsigtet mål og inkludere vedvarende livstilsændringer evt. i samråd med diætist.
  • Patientuddannelse kombineret med træning: Der anbefales patientuddannelse og træning, som et kernetiltag i behandlingen af hofteartrose fx i form af GLAD træningskonceptet eller anden form for superviseret træning, hjemmeøvelser og information om artrose.

Til patienter efter THA:

Under indlæggelse:

  • Superviseret genoptræning efter operation: Det anbefales at alle patienter opereret med en total hoftealloplastik tilbydes genoptræning under indlæggelse og instrueres i selvtræning.

Ved udskrivelse:

  • Det anbefales, at kun patienter med særlige behov, henvises via GGOP til superviseret genoptræning i kommunalt regi efter udskrivelsen. Særlige behov kan være når patienter har problemer med at klare dagligdagsaktiviteter, patienter der er multisyge eller har nedsat kognitiv funktion. Træning og genoptræning skal tilrettelægges ud fra patientens målsætning og træningsaktiviteter udvælges i samarbejde med patient for at opnår bedst mulig træningscompliance.

Patienter der får en GGOP:

  • Her anbefales at styrketræning indgår som led i den superviserede genoptræning. Hofteartrose medfører oftest nedsat muskelstyrke, THA operation giver et yderligere fald i muskelstyrken, hvorfor superviseret styrketræning anbefales. Den superviserede styrketræning bør specielt have fokus på at belastningen er af sufficient grad. Det anbefales at styrketræne med over 60 % RM, 2-3 x ugentligt i mindst 6 uger og er iværksat inden for en måned efter operationen.
  • Bevægerestriktioner efter THA operation: Det anbefales ikke at man rutinemæssigt hos patienter med første gangs THA operation. Ved patienter med øget risiko for hofteluksation anbefales bevægerestriktioner. Det kan være ældre patienter, patienter med multisygdom (fysisk eller psykisk) eller hvis der er suboptimal proteseplacering.

Se også den nationale klinisk retningslinje for hofteartrose for uddybende gennemgang eller kort gennemgang i QUICK guide til NKR Hofteartrose.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Center-, afdelings- og klinikledelser har ansvaret for lokal implementering af denne vejledning og hvor relevant for lokal konkretisering heraf.
  • SFR-ortopædkirurgi i Region Hovedstaden og Region Sjælland har ansvaret for at denne vejledning med links opdateres med nyeste udgave af den nationale vejledning. 

Tilbage til top

Referencer

Bilag