Fnat (Scabies) - Infektionshygiejniske forholdsregler og behandling

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Genveje til indhold

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fnat: Fnat forårsages af fnatmiden. Den er 0,3-0,4 mm lang og kan kun ses gennem en lup.

Almindelig fnat (Scabies): Typisk færre end 20 mider i huden.

Skorpefnat (Scabies crustosa): Hundrede til tusinder af mider i huden.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Symptomer

Intens, generaliseret kløe. For førstegangssmittede opstår kløen 2-6 uger efter smittetidspunktet. Hos tidligere smittede kan kløen begynde 1-3 dage efter smitte. Kløen er værst ved sengetid, da varme forværrer kløen.

Hudsymptomerne viser sig som papuløst udslæt, specielt på huden mellem fingre, ved albuer, armhuler, kønsdele, baller, knæhaser, vriste og fødder. Hos små børn kan miden også findes i ansigtet og hårbund.

Efter endt behandling kan kløen fortsætte i op til 6 uger. Dette er ikke nødvendigvis et udtryk for svigt af behandling, dog kan svigt forekomme. Ved vedvarende hudklager bør opfølgning i almen praksis anbefales.

Kløen kan behandles med systemiske antihistaminer og milde topikale kortikosteroider.

Tilbage til top

Smitteveje

Almindelig fnat kan smitte via tæt hudkontakt, og ses ofte hos husstandskontakter, seksualpartnere, og efter direkte hud-til-hud kontakt, f.eks. hos personale efter plejeprocedurer.

Skorpefnat kan desuden smitte ved let berøring.

Fnatmiden kan overleve op til 4 døgn ved 20oC, og kan i sjældne tilfælde smitte via polstrede møbler, fælles tekstiler, sengeredning og håndtering af snavsetøj.

Tilbage til top

Undersøgelse

Fnatdiagnosen bør stilles ved mikroskopi eller dermaskopi af en dermatolog, inden behandling iværksættes.

Tilbage til top

Isolation

Patienten kontaktsmitteisoleres på enestue med eget toilet, indtil første behandling er afsluttet. Ved skorpefnat opretholdes isolationen indtil skorperne er væk.  

Opholdsstuer og andre fællesarealer, hvor patienten har opholdt sig inden diagnosen stilles, skal rengøres efterfulgt af desinfektion med sprit 70-85 % (se under Ophævelse af isolation).

Patientens ejendele desinficeres med sprit 70-85 %, eller opbevares i en lukket plasticpose i 4 døgn.

Udstyr fra patientstuen desinficeres med sprit 70-85 %. Snavsetøj, dyner, puder og linned sendes til vask i snavsetøjspose.

Personale skal anvende handsker og langærmet overtrækskittel ved al direkte kontakt med patient og dennes omgivelser, f.eks. ifm. håndtering af sengelinned. Håndvask efterfulgt af hånddesinfektion udføres inden stuen forlades.  

Personalet skal sikre, at besøgende overholder de infektionshygiejniske retningslinjer i forbindelse med besøg på isolationsstue.

Samtidig med den farmakologiske behandling, skal hjemmet saneres for fnatmider.

Se vejledning fra SST, Behandling og forebyggelse af fnat.

Tilbage til top

Behandling

###TABEL_1###

*Trods korrekt anvendelse er der tegn på, at det gængse behandlingsmiddel, Nix creme 5%, ikke altid er effektivt. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på muligt behandlingssvigt samt andre behandlingsmuligheder.

Fælles for behandlingerne er, at patienten skal informeres grundigt, herunder om behandling af nære kontakter samt supplerende hygiejnemæssige tiltag.

Patienter, som skal have foretaget elektiv undersøgelse og behandling bør, hvis muligt, vente til patienten er smittefri.

Tilbage til top

Nære kontakter

Nære kontakter uden symptomer (Familie, andre hustandslignende kontakter, sexualpartnere samt personer den smittede har haft tæt hud-til-hud kontakt med), bør tilbydes en forebyggende behandling samtidig med, at den smittede behandles første gang.

Tilbage til top

Medpatienter

Almindelig fnat: Det vil normalt ikke være nødvendigt at informere medpatienter. Der er kun indikation for behandling af medpatienten, hvis denne har symptomer.

Skorpefnat: Medpatienter, som har ligget på stue med en patient med skorpefnat, tilbydes behandling. Udviser medpatienten symptomer, skal der gives to behandlinger med en uges mellemrum.

Tilbage til top

Personale

Personale, som har været i direkte kontakt med patienter med fnat, tilbydes en forebyggende behandling. Den farmakologiske behandling skal kombineres med sanering af tøj, sengetøj, møbler mm.

Personale med konstateret fnat må deltage i direkte pleje- og behandlingsopgaver efter første behandling. Se i øvrigt anvisningen for det pågældende præparat.

Se vejledning fra SST, Behandling og forebyggelse af fnat.

Udgifterne til behandlingen afholdes af den pågældende afdeling.

Tilbage til top

Transport

Ved transport skal patienten iføres rent tøj og i nyopredt seng, og eventuelle sår eller eksem skal tildækkes, så drys undgås.

Generelt bør alle undersøgelser foretages på stuen. Hvis det ikke er muligt, skal det vurderes, om undersøgelsen kan vente til isolationen ophæves.

Tilbage til top

Ophævelse af isolation

Patienten

Patienten skal i bad og have rent tøj på. Patient skal have ren seng, og flyttes til anden stue.

Sengestuen

Seng afredes på stuen. Dyner, puder, linned og snavsetøj sendes til vask i snavsetøjspose.

Sengen rengøres efter forskrifterne for isolationsenge på det enkelte hospital. 

Stue og toilet skal rengøres efterfulgt af desinfektion med klor. Hvis patienten har været i kontakt med møbler betrukket med tekstil, skal disse tildækkes med plastic og henstå i 4 døgn.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner og Center-, Afdelings- og afsnitsledelser er ansvarlige for distribution af vejledningen.
  • Afdelings- og afsnitsledelser er ansvarlige for, at personalet er bekendt med vejledningen, og at de fysiske rammer og nødvendige hjælpemidler er tilstede, for at vejledningen kan følges.
  • Den enkelte medarbejder er ansvarlig for at kende og følge vejledningen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top

Bilag