Dokumentstyring i Region Hovedstaden

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

 

Genvej til indhold

 

Formål

At fastlægge fælles principper for udarbejdelse og håndtering af de dokumenttyper, der er omfattet af Region Hovedstadens webbaserede dokumentstyringssystem (VIP).

Formålet med dokumentstyring er at sikre:

  • At alle medarbejdere i Region Hovedstaden altid har adgang til gældende dokumenter.
  • At dokumenter indholdsmæssigt får en ensartet disposition for at understøtte genkendelighed, samt at sikre nødvendige og obligatoriske oplysninger så klart og kortfattet som muligt.
  • Systematiske processer for udarbejdelse, høring, godkendelse og publicering af dokumenter omfattet af VIP.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter regionens administration, den regionale kvalitetsorganisation og alle centre samt virksomheder med tilhørende enheder i Region Hovedstaden. Vejledningen er målrettet ansatte, der deltager i udfærdigelse, høring, godkendelse, formidling og vedligeholdelse af retningsgivende dokumenter, som skal følges af andre ansatte.

Afgrænsning

Vejledningen omfatter ikke udarbejdelse, høring og godkendelsesprocesser for virksomhedernes dokumenter, der publiceres i VIP. Her henvises til vejledningen: Udarbejdelse, høring, godkendelse og publicering af regionale dokumenter til det regionale dokument­styringssystem - Instruks 1.

Tilbage til top

Definitioner

Dokumentstyring: Systematisk dokumenteret sikring af at gældende dokumenter er tilgængelige, godkendte, opdaterede og forfattet af de relevante personer, og at dokumenterne kan identificeres entydigt.

VIP: Region Hovedstadens webbaserede dokumentstyringssystem, der understøtter publicering, fremsøgning, versionsstyring, revision og arkivering af dokumenter.

Dokumentegenskaber/egenskaber: Metadata/basisoplysninger, der knyttes til det enkelte dokument for at sikre oplysninger om revisionsdato, dokumenttype, versionsnummer, godkendelsesdato, fagligt ansvarlige mv.

Dokumenttypen SP Sundhedsplatform: Tværregionalt dokument der alene udgives af niveauet Region Hovedstaden.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

1. Dokumenter og dokumentstyringssystem

Dokumenter, der publiceres i VIP, er gældende for det område, personale, arbejdsprocesser og de patientforløb, som dokumentet adresserer. Det betyder, at anvisningerne skal følges, med mindre der er væsentlige individuelle forhold hos patienten eller i situationen, som gør det nødvendigt at fravige anvisningerne.

I VIP indgår dokumenter, der:

  • Tilkendegiver mål, visioner og fremgangsmåder for et område eller for en særlig indsats, der skal efterleves.
  • Foreskriver en særlig adfærd eller regler for håndtering af en proces eller procedure, som ønskes implementeret i virksomhederne, og som derfor skal være tilgængelige for ledere og medarbejdere.
  • Indeholder oversigter over og links til gældende nationale kliniske retningslinjer samt patientforløbsbeskrivelser målrettet praksissektoren.
  • Gælder i en fastlagt gyldighedsperiode og skal revideres hvert 3. år. Ved henvendelse til systemansvarlig kan en virksomhed og/eller en afdeling få fastsat et revisionsinterval, der er mindre end 3 år.
  • Har gennemgået en formel proces, der omfatter høring på relevante hospitaler og virksomheder samt godkendelse i ledelsessystemet.

Regionens retningsgivende dokumenter målrettet virksomhederne, og virksomhedernes og afdelingernes politikker, vejledninger og instrukser mv. skal placeres og vedligeholdes i VIP.

Undtagelser:

  • Visse regionale politikker, som også placeres på intranettet med link til VIP.
  • Enkelte dokumenter kan besluttes skærmet fra den direkte webadgang, f.eks. nødprocedurer og dokumenter med interne telefonnumre og lignende.

Ved behov for supplerende registreringsfunktionalitet:

Indenfor en række diagnostiske specialer kan der være dokumentationskrav til registreringer af kalibrering, kontroller mv. af udstyr. Til disse registreringer kan tilkøbes et modul til VIP. Kontakt regionens systemansvarlige for yderligere oplysninger.

Det er ikke tilladt at udfærdige og vedligeholde retningsgivende dokumenter i eksterne systemer.

1.1 Dokumenter udgivet af andre instanser, faglige selskaber mv.

Der udfærdiges politikker, standarder, retningslinjer mv. fra mange offentlige myndigheder og nationale faglige fora.

For dokumenter, der udstikkes af alle offentlige myndigheder med tilsynsforpligtelser, gælder, at krav i bekendtgørelser, instrukser, vejledninger og andre regulativer skal følges.

  • Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer og instrukser er gældende for alle områder, der er berørt/involveret i de ydelser eller procedurer som Sundhedsstyrelsens dokumenter adresserer, og skal derfor betragtes som grundlæggende for regionens egne dokumenter. I dokumenter på VIP skal der være henvisninger til gældende retningslinjer og instrukser, udstukket af Sundhedsstyrelsen. Der findes i VIP en samlet oversigt over kliniske retningslinjer udstukket af Sundhedsstyrelsen - se Nationale Kliniske Retningslinjer, link til.

For vejledninger, modelprogrammer, referenceprogrammer, faglige retningslinjer mv., f.eks. fra faglige sammenslutninger og videnskabelige selskaber, gælder følgende:

  • Disse skal, for at være gældende indenfor specialet eller den enkelte afdeling, godkendes og enten indskrives i eller refereres til i tværregionale, regionale, dokumenter på virksomhedsniveau eller lokale dokumenter for specialet, funktionen eller afdelingen. F.eks. i forbindelse med udfærdigelse af nationale referenceprogrammer skal det relevante Sundhedsfaglige Råd (SFR) tage stilling til, om alle elementer i programmet bør og kan implementeres.

1.2 VIP indeholder bl.a. ikke

  • Dagsorden, meddelelser og referater
  • Svar til myndigheder
  • Patientpjecer/informationsmateriale - med enkelte undtagelser (der kan dog indsættes links til patientpjecer/informationsmateriale via PIM)
  • Arbejdspladsvurderinger (APV)
  • Arbejdspladsbrugsanvisninger (Retox)
  • Visitationsmeddelelser til almen praksis
  • Stillingsbeskrivelser, stillingsopslag (skabeloner kan dog vedlægges som bilag til administrative vejledninger)
  • Dokumenter med personlige og/eller fortrolige oplysninger
  • Rapporter.

1.3 Print og opslag af VIP-dokumenter

For at sikre at det altid er den aktuelle udgave af et VIP-dokument, der anvendes, bør brugerne begrænse print mest muligt. Nødprocedurer og beredskabsplaner hører til undtagelserne.

Brugeren skal være opmærksom på risikoen ved et printet VIP-dokument, idet brugeren ikke kan være sikker på, at printet er den seneste og aktuelle version af dokumentet.

Ved print fremgår versionsnummer og dato for print af sidefoden.

1.4. Ingen personfølsomme oplysninger i VIP

Der må under ingen omstændigheder indgå cpr. numre eller andre personfølsomme oplysninger i dokumenter på VIP.

1.5. Dokumenter der indeholder brugernavne og passwords

Der må som udgangspunkt aldrig publiceres dokumenter med brugernavne og passwords til it-systemer på VIP. Hvis angivelse af brugernavne og passwords til it-systemer er nødvendige i VIP-dokumentet, må der kun være tale om interne systemer, som ikke vil kunne nås eller tilgås af uvedkommende i og udenfor regionen ved at bruge det i dokumentet anførte brugernavn og password. I disse tilfælde må dokumentet ikke publiceres til internettet.

Den publiceringsansvarlige bekræfter elektronisk forud for publicering, at der ikke forefindes personlige oplysninger i dokumentet. Den publiceringsansvarlige bekræfter også, at hvis der findes passwords er disse kun til interne systemer, og dokumentet kan derfor kun tilgås af personer, der er ansatte i regionen.

Hvis ansvaret for dokumentets indhold placeres organisatorisk et andet sted, skal dette indsættes i lokal tilføjelse.

2. Dokumenttyper i VIP

Dokumenter i VIP udformes som en af følgende typer:

Politik: Beskrivelse af målsætninger, visioner, indsatsområder og planer.

Vejledning: Beskrivelse af formål, omfang, organisation og ansvar samt fremgangsmåder for løsning af kliniske, administrative og/eller tekniske opgaver.

SP Sundhedsplatform: Beskrivelse af formål, omfang, organisation og ansvar samt fremgangsmåder for løsning af kliniske, administrative og/eller tekniske opgaver. Vejledningerne gælder for både Region Hovedstaden og Region Sjælland, dog kan der forekomme regionale forskelle. Dokumenttypen kan kun udgives/publiceres af niveauet ”Region Hovedstaden”.

Instruks: Specifik og detaljeret anvisning, forskrift, beskrivelse af arbejdsproces eller procedure for, hvorledes konkrete kliniske eller administrative opgaver skal udføres. Instrukser retter sig typisk mod den enkelte medarbejders udførelse af eget arbejde.

Skemaer og tjeklister: Skemaer og tjeklister/dokumentationslister som skal versionsstyres.

Lommekort: Kort, komprimeret og let læsbar information/instruktion. Kan være i form af en tjekliste, et billede, en punktopstilling, et flowdiagram etc. Lommekort vises under et særskilt og let tilgængeligt menupunkt på appen VIP2go, der sikrer hurtig adgang for brugerne. Det anbefales, at lommekortet refererer til et overordnet VIP dokument.

Tværsektorielle beskrivelser

  • Tværsektoriel forløbsbeskrivelse: Dokumenter som indeholder en samlet beskrivelse af indsatsen for en defineret patientgruppe med kronisk sygdom. Omfatter indsatsen i almen praksis og på hospitaler.
  • Tværsektoriel patientforløbsbeskrivelse: Dokumenter der overordnet og kortfattet beskriver opgavefordeling og kommunikation i behandlingsforløbet mellem almen praksis og hospitalsafdelinger, henvisninger til speciallægepraksis i relation til en nærmere defineret patientgruppe/diagnose. Beskrivelserne udfærdiges i et samarbejde mellem relevante SFR og Praksiskonsulentordningen (PKO). Disse dokumenter følger en skabelon udviklet i regi af PKO, og publiceres primært på www.sundhed.dk, hvorfra der linkes til fra et oversigts-dokument i VIP.

Interne patientforløbsbeskrivelser: Beskrivelse af indsats, koordinering af opgaver, opgavefordeling og kommunikation internt i en afdeling på tværs af hospitalsafdelinger og/eller hospitaler i relation til en nærmere defineret patientgruppe/diagnose.

Interne visitationsretningslinjer: Dokumenter, der beskriver forhold omkring visitation mellem hospitaler/afdelinger i regionen for patienter med specifikke sygdomme eller symptomer. Fokus er somatiske og psykiatriske sundhedsfaglige kriterier for henvisning til specialafdelinger og for udvisitering fra specialafdelinger til andre afdelinger på hospitaler eller i psykiatrien.

3. Dokumenters hierarki

Der er to typer hierarkier, som har indflydelse på det enkelte dokuments status.

Det drejer sig om:

  • Organisatorisk niveau
  • Dokumenttype.

Organisatorisk niveau

Dokumenter udstedt på øverste ledelsesniveau skal efterleves på underliggende niveauer. Samme princip gælder for dokumenter, der er udgået fra Center for HR og Uddannelse, MED-systemet (ledelses- og medarbejderrepræsentanter samarbejder om opgaver i forbindelse med arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold). Dette indebærer, at dokumenter udarbejdet på afdelingsniveau ikke må indeholde anvisninger eller indhold, der er i konflikt med dokumenter udfærdiget på virksomhedsniveau eller regionalt niveau. Tilsvarende må dokumenter udarbejdet på virksomhedsniveau ikke være i konflikt med regionale og tværregionale dokumenter.

Lokale tilføjelser

Skærpelser og tilføjelser til overordnede dokumenter skal indsættes som lokale tilføjelser. Disse vises, hvis brugeren har opsat sin Min profil i VIP. Alternativt skal brugerne, når de åbner et dokument, altid orientere sig via den gule knap i topmenuen ”OBS! Lokale tilføjelser”. De lokale tilføjelser må ikke være i strid med dokumentets principielle indhold og formål. Indhold i lokale tilføjelser til dokumenter, der er publiceret og godkendt på et højere niveau i organisationen, må ikke slække på krav men må uddybe, detaljere eller skærpe anvisninger i det oprindelige dokument. Der henstilles til, at der ikke udarbejdes lokale dokumenter, der gentager indholdet i regionale og tværregionale dokumenter.

Dokumenttypernes indbyrdes hierarki

Politikker er overordnet vejledninger og instrukser. Vejledninger er overordnet instrukser. Således må indholdet i instrukser og vejledninger ikke være i strid med intentioner og mål angivet i politikker.

Øvrige dokumenttyper er på niveau med vejledninger med undtagelse af skemaer og tjeklister samt lommekort, som er på instruksniveau.

Bilag: Kan indsættes i alle dokumenttyper. Desuden skal der øverst i bilaget være en henvisning til hoveddokumentet.

4. Dokumentegenskaber (Metadata)

Uanset hvilken dokumenttype, der udarbejdes til VIP, bør dokumentet som minimum indeholde nedenstående i forbindelse med distribution af det endelige dokument.

  • Dokumenttype
  • Versionsnummer (påføres automatisk)
  • Gældende fra dato (påføres automatisk)
  • Dato for seneste godkendelse
  • Dato for næste revision (dato for hvornår dokumentet skal revideres næste gang)
  • Godkender (anførelse af hvilken instans/ledelsesforum, der har godkendt dokumentet)
  • Forfatter/forfattergruppe (forfatter anføres med titel, organisatorisk tilhørsforhold og evt. navn, mens forfattergruppe anføres med gruppens navn evt. formand)
  • Fagligt ansvarlig anføres med titel/funktion, organisatorisk tilhørsforhold, f.eks. formand for den regionale lægemiddelkomité. Fagligt ansvarlig skal holde sig opdateret med ændringer på området og skal i samarbejde med redaktøren indføje ændringer i dokumentet ved revision eller løbende alt efter vigtighed.
  • Redaktør/revisionsansvarlig (den af organisationen udpegede medarbejder, der er ansvarlig for administration af dokumenter på eget niveau). Redaktør/revisionsansvarlig skal i samarbejde med den faglige ansvarlige sikre revision af dokumentet.
  • Alternative søgeord er ord, som udover dem, der fremgår af titel og tekst, indgår i søgning (synonymer).
  • Ændringskommentarer er en kort beskrivelse af ændringer ifm. revision af den seneste udgave af dokumentet.

5. Dispositionskrav til dokumenter

Der stilles som minimum følgende dispositionskrav til dokumenttyperne:

  • Politik
    • Titel
    • Overordnede visioner, mål, indsatsområder og evt. planer.
  • Vejledning

    • Titel
    • Genvej til indhold (kan benyttes som underoverskrift, hvis dokumentet er omfattende både i indhold og længde)
    • Formål
    • Målgrupper og anvendelsesområde (personale, afdelinger/funktioner, patientgrupper, processer)
    • Definitioner
    • Fremgangsmåde
    • Ansvar og organisering
    • Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
    • Bilag.
  • ​SP Sundhedsplatform

    • Titel
    • Genvej til indhold (kan benyttes som underoverskrift, hvis dokumentet er omfattende både i indhold og længde)
    • Formål
    • Målgrupper og anvendelsesområde (personale, afdelinger/funktioner, patientgrupper, processer)
    • Definitioner
    • Fremgangsmåde
    • Ansvar og organisering
    • Referencer
    • Bilag.
  • Instruks

    • Titel
    • Genvej til indhold
    • Målgruppe og anvendelsesområde (personale, afdelinger/funktioner, patientgrupper, processer)
    • Definitioner
    • Fremgangsmåde
    • Ansvar og organisering
    • Referencer, lovgivning, faglig evidens samt links hertil
    • Bilag.
  • Skemaer og tjeklister
    • Titel
  • Lommekort
    • Titel
  • Intern patientforløbsbeskrivelse

    • Titel
    • Formål
    • Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
    • Definitioner
    • Fremgangsmåde
    • Ansvar og organisering
    • Referencer, lovgivning, faglig evidens samt links hertil
    • Bilag.
  • Intern visitationsretningslinje

    • Titel
    • Formål
    • Målgrupper og anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
    • Definitioner
    • Fremgangsmåde
    • Ansvar og organisering
    • Referencer, lovgivning, faglig evidens samt links hertil.
  • Tværsektoriel patientforløbsbeskrivelse

    • Titel/emne/speciale
    • Udgivelsesmåned og -år.

Indledning: Ganske kort om f.eks. baggrund, problem og definition.

Forløb i almen praksis: Herunder f.eks. undersøgelser inden henvisning, kriterier for og ønskede oplysninger i henvisningen og visitation.

Forløb i specialist-regi: Herunder f.eks. undersøgelses- og behandlingstilbud.

Forløb i kontrolfasen: Herunder hvem, der f.eks. har ansvar for opfølgning og særlige forhold og behov.

Yderligere information: Herunder (ICPC2-koder og links til Lægehåndbogen, forløbsprogrammer evt. relevante praksiskonsulenter og SFR godkendelse).

  • Tværsektoriel forløbsbeskrivelse 

    • Titel
    • Formål
    • Afgrænsning af patientgruppe
    • Definitioner
    • Fremgangsmåde
    • Referencer.

6. Revision af dokumenter i VIP

Alle dokumenter i VIP skal vedligeholdes for at sikre fortsat gyldighed og opdatering.

Senest hvert tredje år skal ethvert dokument revurderes af dokumentets fagligt ansvarlige eventuelt i samarbejde med en eller flere forfattere. Der skal tages stilling til:

  • Om dokumentet fortsat er relevant eller skal udgå
  • Om der skal foretages ændringer af indholdet i henhold til:
    • Udviklingen i evidens, lovgivning eller den praksis, som dokumentet adresserer
    • Gældende dokumenter udstedt på virksomhedsniveau
    • Gældende dokumenter udstedt på regionalt niveau
    • Om links til gældende lovgivning, nationale bekendtgørelser og andre regelsæt mv. fra offentlige myndigheder fortsat er de gældende
    • Om indhold i bilag fortsat er relevant og gældende
  • Ved revision af et dokument er dokumentets faglige ansvarlige, eventuelt i samarbejde med en eller flere forfattere, forpligtet til at udarbejde en kortfattet ændringskommentar, f.eks. ”Link til sundhed.dk er opdateret, der er ingen indholdsmæssige ændringer”, ”Kun layoutmæssige ændringer” eller ”Milliliter ændret til millimol” hvis relevant med angivelse af i hvilket afsnit eller underafsnit ændringen findes.
  • Efter revision gennemføres hørings- og godkendelsesprocesser iht. fastlagte krav herfor.
  • Et dokument kan, efter aftale med fagligt ansvarlig og efter dennes kontrol, forlænges i op til 6 måneder.
  • Hvis der ikke er indholdsmæssige ændringer i dokumentet (f.eks. i forbindelse med indsættelse af links til ny/ændret lovgivning, rettelse af stavefejl), kan dokumentet genudgives uden godkendelse efter aftale med fagligt ansvarlig.
  • Dokumentet kan sendes direkte til godkendelse, dvs. uden høring, hvis ændringerne er af mindre omfattende karakter.

Særligt for bilag

Bilag uddyber eller supplerer indholdet i hoveddokumentet (f.eks. informationsmateriale, tjekliste, skema eller andre grafiske fremstillinger).

Hvis der ikke findes bilag til dokumentet, anføres ”Ingen” under dispositionspunktet.

7. Arkivering af forældede dokumenter i VIP

Forældede dokumenter, herunder tidligere versioner af samme, arkiveres efter gældende arkiveringsregler og lovgivning på en sådan måde, at tidligere versioner kun er elektronisk tilgængelige for redaktører.

Elektronisk arkivering af tidligere versioner eller udgåede dokumenter skal ske i mindst 5 år.

8. Driftssikkerhed, back-up og nødprocedurer

VIP driftes via to spejlede servere, hvilket indebærer fortsat stabil drift ved udfald af den ene. Der tages daglig back-up af dokumenter i VIP, og VIP skal kunne anvendes 24/7 hele året rundt.

For yderligere se regional instruks: Nødprocedure for VIP - forholdsregler og melding.

Hvis slutbrugere oplever problemer med systemets funktioner, kan disse indsendes til ###EMAIL###.

Fejl og mangler i VIP’s funktioner kan indrapporteres af regionens VIP-ansvarlige og CIMT til leverandøren inden for almindelig arbejdstid. Ved kritiske fejl og mangler skal leverandøren løse problemet straks.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Virksomhedsdirektioner, centerdirektører og center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for udbredelse og implementering af denne vejledning.

Det regionale Udvalg for Kvalitetsdokumenter (UFK) har godkendelseskompetence for regionale og tværregionale kvalitetsdokumenter. Samlet har UFK ansvar for at:

  • Godkende kommissorium og sammensætning for ad hoc udvalg, der får til opgave at udarbejde et regionalt kvalitetsdokument.
  • Godkende nye samt reviderede regionale og tværregionale kvalitetsdokumenter.

Center for Sundhed, Enhed for Kvalitet, Forskning og Patientsikkerhed er ansvarlige for til stadighed at vedligeholde regionens kvalitetsdokumenter samt sikre, at processer for udarbejdelse, høring, godkendelse, revision, publicering og arkivering forløber iht. nærværende vejledning, herunder at:

  • Udarbejde kommissorier for forfattergrupper, herunder forslag til gruppens sammensætning og faglig ansvarlig.
  • Iværksætte hørings- og revisionsprocesser i samarbejde med den faglige ansvarlige.
  • Indstille regionale og tværregionale kvalitetsdokumenter til godkendelse i UFK.
  • Publicere godkendte regionale og tværregionale kvalitetsdokumenter i VIP.
  • Sikre indsats for dokumenter, hvis revisionsfrist er overskredet med 2 år samt for arkivering af disse.
  • Drifte VIP.

Centerdirektionen og Virksomhedsdirektioner har ansvar for at:

  • Sikre en proces for formidling og implementering af dokumenter publiceret i VIP
  • Fastlægge en proces, som understøtter dokumentstyring i virksomheden i overensstemmelse med nærværende vejlednings principper
  • Formulere forslag til udarbejdelse af dokumenter for kvalitetsområdet.
  • Godkende kommissorium for og sammensætning af lokale ad hoc grupper, der får til opgave at udarbejde dokumenter i virksomheder, decentrale enheder eller stabe.
  • Godkende nye og reviderede dokumenter i virksomheder, decentrale enheder eller centre.

Den faglige ansvarlige har ansvar for i forhold til egne dokumenter at holde sig opdateret med ændringer på områder, som har relevans for dokumentindholdet. Evt. ændringer indføjes – i samarbejde med redaktøren - løbende eller ved revision, alt efter vigtighed.

SFR og komitéer har i forbindelse med oprettelse af såkaldte forklædedokumenter i VIP, hvor der henvises til nationale guidelines fra specialets videnskabelige selskab, ansvaret for at tage stilling til og vurdere indholdet mhp. om rekommandationer skal følges eller justeres.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag