Brug af mobiltelefoner, Wi-Fi og anden radiokommunikation på hospitaler

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Vejledningen giver forholdsregler for brug af mobiltelefoner og Wi-Fi (trådløst netværk) på Region Hovedstadens hospitaler. Forholdsreglerne skal sikre, at livsopretholdende medicoteknisk udstyr ikke forstyrres af elektromagnetisk interferens fra mobiltelefoner og udstyr med Wi-Fi.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen gælder for enhver brug af mobiltelefoner, Wi-Fi og anden radiokommunikation på Region Hovedstadens hospitaler. Vejledningen gælder således for ansatte, patienter, pårørende, besøgende, håndværkere og andre med ærinde på hospitalerne.

Afgrænsning

Vejledningen omfatter ikke restriktioner for brug af mobiltelefon, som følger af:

  • Personalepolitik
  • Forhold ved patientkontakt
  • Behov for forstyrrelsesfri zoner. 

Definitioner

DAS: Distribueret antennesystem. Bruges til at forbedre dækningen for mobiltelefoner, f.eks. i større bygninger.

DECT: Trådløse fastnets telefoner med begrænset rækkevidde, som er bundet til lokale basestationer.

Højintensive områder: Områder, hvor forstyrrelse af det medicotekniske udstyr vil udgøre en risiko for skade på patient, enten direkte ved fejlfunktion af udstyret eller indirekte ved manglende monitorering af patienten.

Medicinsk udstyr: Udstyr, der anvendes til diagnosticering, forebyggelse, overvågning og behandling af patienter. Herunder PC og andet IT lignende udstyr, som direkte indgår i ovennævnte brug. Defineret i Indenrigs- og Sundhedsministeriets Bekendtgørelse nr. 1263 af 15. december 2008.

Medicoteknisk udstyr: En delgruppe af medicinsk udstyr, som drives af enten strøm eller gas. Til medicoteknisk udstyr hører også medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik.

Mobiltelefon: Enhver enhed, der bruger det mobile radiosystem (2G: GSM og EDGE, 3G: UMTS og HSDPA, 4G: LTE, 5G: NR) til kommunikation. Foruden mobiltelefoner er det bærbare computere, PDA’er, tablets o.lign. i det omfang, de bruger mobilt netværk (dataforbindelse). Dvs. at de har et SIM-kort.

SINE: De danske beredskabsmyndigheders kommunikationssystem; f.eks. politi, brandvæsen og ambulance.

TETRA: Kommunikationsstandard som bruges i de danske beredskabsmyndigheders kommunikationssystem SINE.

VIP-anlæg: Antenne system som kan forbedre dækningen for en enkelt mobiloperatør i begrænsede områder. ​​​​​​

Wi-Fi: Trådløst netværk som bruger protokollen IEEE 802.11.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

1. Mobiltelefoner

Brug af mobiltelefoner er ikke tilladt i højintensive områder af hospitalerne. Uden for de højintensive områder kan mobiltelefoner anvendes frit.

Højintensive områder er områder, hvor forstyrrelse af det medicotekniske udstyr vil udgøre en risiko for skade på patient; enten direkte ved fejlfunktion af udstyret eller indirekte ved manglende monitorering af patienten. Højintensive områder omfatter:

  • Operationsrum
  • Intensivstuer
  • Neonatalstuer
  • Opvågningsrum.

For at sikre den nødvendige respektafstand til det medicotekniske udstyr, skal der til de højintensive områder indregnes 6 meter horisontalt om det område, hvor det højintensive medicotekniske udstyr bruges. Det betyder, at det kan være nødvendigt at klassificere rum, der ligger rundt om f.eks. en intensiv stue, som højintensive.

Det skal ved skiltning fremgå, at brug af mobiltelefon i disse områder ikke er tilladt. Eksempler på højintensive område, hvor mobiltelefoner er forbudt hhv. tilladt findes i bilag 1.

Mobiltelefoner skal være slukkede i områder, hvor brug af mobiltelefoner ikke er tilladt. Mobiltelefoner i "fly tilstand" har slukkede radiosenderne. De kan derfor betragtes som slukkede.

Brug af mobiltelefoner i de højintensive områder kan tillades, hvis området er dækket med et fleroperatør distribueret antennesystem (DAS), som er godkendt af Center for IT, medico og telefoni. Kun DAS, hvor alle danske mobiloperatører er tilsluttet, kan godkendes.

Center for IT, Medico og Telefoni kan tillade brug af mobiltelefoner i højintensive områder efter en konkret vurdering af området. Vurdering vil omfatte dækningen for mobiltelefoni i området for alle danske mobiloperatører. Desuden vurderes det medicotekniske udstyr som anvendes i området. En liste over områder, som er vurderet, fremgår af bilag 2.

2. Wi-Fi

Brug af Wi-Fi trådløst netværk tillades i alle områder af hospitalerne.

3. DECT

Brug af DECT telefoni tillades i alle områder af hospitalerne.

4. SINE/TETRA

Kommunikation via SINE terminaler skal ske med omtanke og så langt væk fra medicoteknisk udstyr som praktisk muligt.

SINE terminaler bør holdes i en afstand af 9 m fra medicoteknisk udstyr. Forhold, der kan true patientsikkerheden, kan gøre kommunikation via SINE terminaler nødvendig. Det vil i sådanne situationer ikke være nødvendigt at overholde denne afstand til medicoteknisk udstyr.

5. Anden radiokommunikation

Denne vejledning giver ikke konkrete retningslinjer for brug af andre radiosendere end mobiltelefoner, Wi-Fi, Dect og SINE/TETRA. For andre radioteknologier skal risikoen vurderes, før teknologien tages i drift.

6. Beredskabssituationer

I beredskabssituationer kan denne vejledning tilsidesættes efter en konkret vurdering af den lokale ledelse. Behovet for kommunikation med mobiltelefoner og SINE terminaler skal i situationen vurderes overfor risikoen for forstyrrelse af medicoteknisk udstyr.

Nedbrud på DECT-telefoni vil være et eksempel en beredskabssituation, hvor brug af mobiltelefoner kan være nødvendigt.

7. Baggrund

Medicoteknisk udstyr kan, ligesom andet elektronisk udstyr, forstyrres af de elektromagnetiske felter fra radiosendere såsom mobiltelefoner. Standarden DS/EN 60601-1-2:2007 sætter krav til den elektromagnetiske påvirkning, som det medicotekniske udstyr skal kunne tåle. Disse krav medfører begrænsninger i anvendelsen af mobiltelefoner og andre radiosendere i nærheden af medicoteknisk udstyr.

Denne vejledning balancerer behovet for mobil kommunikation med risikoen ved forstyrrelser af det medicotekniske udstyr. Forholdsreglerne i denne vejledning skal sikre, at højintensivt medicoteknisk udstyr ikke forstyrres af radiosendere. I områder, hvor brug af mobiltelefoner er tilladt, kan forstyrrelser af andet medicoteknisk udstyr opleves. Ved oplevede forstyrrelser kan det være nødvendigt at slukke mobiltelefoner i rummet.

I områder med god dækning for alle danske mobiloperatører, vil mobiltelefoner sende med lavere effekt. Det medfører nedsat risiko for at mobiltelefoner kan forstyrre det medicotekniske udstyr.

Et fleroperatør DAS vil forbedre radiodækningen for mobiltelefoner. De vil derfor sende med lavere effekt, end de ville i samme område uden DAS. Det vil nedsætte risikoen for, at mobiltelefoner kan forstyrre det medicotekniske udstyr. Kun DAS med alle danske mobiloperatører tilsluttet vil give denne nedsættelse af risikoen for alle mobiltelefoner. VIP-anlæg, hvor der kun er en mobiloperatør, vil kun medføre nedsat risiko for mobiltelefoner på en enkelt mobiloperatørs netværk. Det bruges i nogle områder til at forbedre dækningen for Region Hovedstadens mobiltelefoner.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektionerne har ansvaret for at sikre, at hospitalets højintensive områder er udpegede.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser har ansvaret for at sikre, at alle højintensive områder i afdelingen er mærket med "Mobil forbudt" skilte.
  • Alle ansatte har ansvaret for at efterleve de opsatte skilte om "Mobil forbudt".
  • Center for IT, Medico og Telefoni er ansvarlig for at rådgive hospitalerne om klassificeringen af højintensive områder. 

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

  • DS/EN 60601-1-2:2007 Elektromedicinsk udstyr - Del 1-2: Generelle sikkerhedskrav og essentielle egenskaber - Parallel standard: Elektromagnetisk kompatibilitet - Bestemmelser og prøvninger. Standarden kunne benyttes til og med: 2018-12-31. Udstyr godkendte efter denne standard kan være i drift i flere år herefter.
  • DS/EN 60601-1-2:2015 Elektromedicinsk udstyr - Del 1-2: Generelle krav til grundliggende sikkerhed og væsentlige funktionsegenskaber - Sideordnet standard: Elektromagnetiske forstyrrelser - Krav og prøvninger.

Tilbage til top

Bilag