Kontrol og eftersyn af røntgenapparatur, udstyr og anlæg

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

Sikring af hensigtsmæssige arbejdsgange, dokumentation og ansvar i forhold til kontrol og eftersyn af røntgenapparater, tilhørende udstyr og anlæg, jf. krav i BEK 669 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse og BEK 671 om brug af strålingsgeneratorer.

Tilbage til top

 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Personalet i sektion for Billeddiagnostisk Udstyr i CIMT og personale på afdelinger, hvor der anvendes røntgenapparatur på Nordsjællands Hospital.

Tilbage til top

 

 

Definitioner

Medicinsk-fysisk ekspert: Den til hospitalet knyttede hospitalsfysiker indenfor diagnostisk radiologi

Strålebeskyttelseskoordinator: Kompetenceperson på afdelinger med røntgenudstyr, der er med til at sikre strålebeskyttelsen

Udstyr: Måleinstrumenter, diagnostiske monitorer, blyværnemidler

Anlæg: Rum, der er indrettet til brug af røntgenapparater. Rum på akut- og sengeafsnit, hvor transportable røntgenapparater lejlighedsvis anvendes, er ikke anlæg.

Modtagekontrol: Kontrol, der udføres ved idriftsættelse samt ved ændringer og reparationer for at sikre at specifikationer og driftsbetingelser er overholdt

Statuskontrol: Regelmæssig kontrol af at specifikationer og driftsbetingelser stadig er overholdt

Konstanskontrol: Regelmæssig kontrol af at udvalgte parametre til stadighed befinder sig indenfor fastlagte tolerancer

Eftersyn: Regelmæssig gennemgang for at sikre at røntgenapparat/ udstyr/ anlæg er i god, teknisk og sikkerhedsmæssig forsvarlig stand.

XBase: Database til dokumentation af konstanskontroller af røntgenapparater og blyværnemidler http://xbase.rm.medcom/xbase3/index.php

Medusa: CIMT Medicos apparatur- og sagsregistreringssystem http://medusa.regionh.dk/medusa/medusa/framework/index.aspx

Tilbage til top

 

 

Fremgangsmåde

Røntgenapparatur

 

Modtagekontrol

Den medicinsk-fysiske ekspert og afdelingsledelsen sikrer i forbindelse med indkøb af nyt røntgenudstyr og efter reparationer, at leverandøren gennemfører en modtagekontrol af røntgenapparaturet.

Dokumentation for udført modtagekontrol sendes til den medicinsk-fysiske ekspert, der kontrollerer at kravspecifikationer og driftbetingelser er opfyldt og overholdt.

Når modtagekontrollen er godkendt, informerer den medicinsk-fysiske ekspert afdelingsledelsen om dette, og apparaturet må derefter tages i klinisk brug.

Kontrolrapporter gemmes i Medusa.

 

Statuskontrol

Udføres årligt, med maksimalt 13 måneders interval. Udføres af eksternt firma eller CIMT røntgentekniker. Tidspunktet planlægges med afdelingen.

Dokumentation for udført statuskontrol sendes til den medicinsk-fysiske ekspert, der kontrollerer de målte data.

Statuskontroller udføres i henhold til vejledninger fra SIS, hvor disse findes, og ellers efter procedure udarbejdet/godkendt af den medicinsk-fysiske ekspert.

Kontrolrapporter gemmes i Medusa.

 

Konstanskontrol

Udføres månedligt og dokumenteres i XBase.

Afdelingen der er registreret som ejer af røntgenapparaturet udpeger personale til at udføre konstanskontrol.

Medicinsk-fysisk ekspert udarbejder instruks og står for oplæring af personalet i udførelse af kontrol og rapportering af data. Den medicinsk-fysiske ekspert overvåger løbende måleresultaterne og tager aktion på afvigende måleresultater.

Ved afvigelser i konstanskontrollen, skriver personale, der udfører målinger, en bemærkning i Xbase. Derved sendes automatisk besked til medicinsk-fysisk ekspert. Ved kritiske afvigelser eller tvivl om kontrollen, kontaktes den medicinsk-fysiske ekspert også telefonisk. Hvis måleresultater, der ligger udenfor acceptgrænserne giver anledning til at formode, at patienter eller personale er i risiko, f.eks. ved stærkt forringet billedkvalitet, har personale, der udfører målinger ansvar for at sørge for at apparaturet ikke benyttes, før medicinsk-fysisk ekspert er kontaktet og har taget stilling til, om det er forsvarligt.

I Xbase findes instruks, måleresultater, testhistorik og kommentarer og opfølgning ved afvigende målinger. Alt personale, der ønsker det, kan få kiggeadgang i Xbase.

 

Eftersyn

Udføres årligt, med maksimalt 13 måneders interval. Eftersyn udføres efter fabrikantens anvisninger i forbindelse med statuskontrol, medmindre der er indgået anden eftersynsaftale med leverandøren.

Den tekniker, der udfører eftersynet har ansvar for at informere afdelingen samt CIMT, hvis der opdages fejl og mangler, og hvis apparaturet skal tages ud af brug.

Servicerapporter fra eftersyn gemmes i Medusa.

 

 

Udstyr

 

Strålingsdetektor, CIMT røntgentekniker/ fysiker

Kontrolleres årligt: Hvert andet år ved kalibrering hos leverandør og hvert andet år ved verificering mod andet kalibreret instrument. Resultater gemmes i Medusa.

 

Måleinstrumenter til konstanskontroller

Verificeres af den Medicinsk-fysiske ekspert hvert andet år. Resultater gemmes i Medusa.

 

Diagnostiske monitorer

Monitorer, der anvendes til diagnostik, inklusiv hjemmearbejdspladser, er omfattet af de samme lovpligtige kontrolkategorier: modtagekontrol, statuskontrol og konstanskontrol.

Kontroller udføres ifølge vejledning: Kontrol af diagnostiske monitorer til røntgen-diagnostik

 

Blyværnemidler

Alle blyværnemidler (blygummiforklæder, thyroideabeskyttere, blyglasbriller, gonadebeskyttere og lignende) skal kontrolleres ved modtagelse samt én gang årligt ifølge vejledning: Blygummimateriale, kontrol

 

 

Anlæg

 

Medicinsk-fysisk ekspert har sammen med strålebeskyttelseskoordinatoren ansvar for at eftersyn udføres årligt med maksimalt 13 måneders interval.

Eftersynet udføres ifølge bilag 1: Afkrydsningsskema til eftersyn af anlæg.

Bilag 1:Eftersyn af anlæg.exl.xlsx

Bilag 1:Eftersyn af anlæg.pdf

Under bemærkninger anføres hvordan evt. registrerede fejl og mangler sikres udbedret. Udfyldt eftersynsskema gemmes i Medusa.

Tilbage til top

 

 

Ansvar og organisering

Beskrevet ovenfor.

Tilbage til top

 

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

 

Bilag