Kvalitetssikring af patientnære analyser

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Denne instruks henvender sig til praktiserende læger og speciallæger, der anvender patientnært udstyr. Instruksen bruges i forbindelse med kvalitetssikring af patientnære analyser i Region H.

Tilbage til top


Definitioner

En parallelanalyse udgør en sammenligning mellem analysering på patientnært udstyr i praksis og analysering af veneblod fra samme patient på den for praksis tilhørende Klinisk Biokemiske Afdeling.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Den obligatoriske parallelanalyse i Region Hovedstaden omfatter følgende prøver:

7108: Hæmoglobin

7115: Maskinel leukocyt- og differentialtælling

7120: C-reaktivt protein (CRP)

7126: PP-INR (koagulationsfaktorer)

7136: Glukose

7403: HbA1c.

Udfører praksis en eller flere af ovennævnte analyser skal der indsendes 1 parallelanalyse pr. kalendermåned for hver analyse.

 

Rekvirering af analyser

WebQuality anvendes til elektronisk bestilling af parallelanalyser.

Anvend det til praksis registrerede cpr-nummer og kald WebReq fra lægesystemet. For oplysning af det registrerede erstatnings-cpr-nummer til jeres praksis, kontakt evt. laboratoriekonsulenterne i CEK på tlf. ###TELEFON### eller via e-mail ###EMAIL###.  

NY PRAKSIS - Oprettelse af parallelanalyse CPR nummer i lægesystem

Er det første gang du skal lave parallelanalysering i din praksis oprettes en patient i dit lægesystem med det fiktive CPR-nummer du har modtaget til parallelanalysering.   Navngiv patienten fx Kvalitetskontrol Parallelanalysering som fornavn og efternavn.

Udførlig vejledning til parallelanalysering – inklusiv vejledning til WebQuality:

  1. Der skal udføres kvalitetskontrol/parallelanalysering på alle POCT-apparater 1 gang om måneden for at kontrollere om apparatet måler korrekt, samt for at berettiget til at modtage honorar for analysen.
  2. Når du har taget en kapillærprøve på en patient kan du anvende svaret til at lave en kvalitetskontrol af dit udstyr ved hjælp af en parallelanalyse. Det kræver blot, at patienten, der har fået foretaget kapillærprøven, er villig til at donere en veneblodprøve også.

(Er det et CRP-apparat du vil kvalitetskontrollere skal du gerne have et resultat der er større end 20. Til INR-apparatet helst en patient i blodfortyndende behandling. Er dette enkelte måneder helt umuligt er det bedre med en lav CRP/normal INR end ingen kvalitetskontrol)

 

  1. Åben WebReq/Klinisk biokemi gennem kvalitetskontrolpatienten du har oprettet i dit lægesystem.

 

  1. I WebReq skal du trykke på ”vælg andre analyser”:

        

  1. Vælg ”WebQuality”:

     

 

  1. Vælg herefter den analyse du vil lave parallelanalyse på:

 

       

 

 

  1. Når en analyse er valgt klik på den røde cirkel udfor analysen der fremkommer:

 

 

  1. Herefter popper et nyt billede op. Her skal indtastes de påkrævede oplysninger, hvorefter der afsluttes med at trykke ” OK” . Du skal til hver analyse bruge:

  1. Tryk ”udfør” for at udskrive prøvetagningsblanketten:

 

 

  1. Etiketten sættes på den korrekte type glas til valgte analyse. Dette er noteret på den tilhørende etiket du har printet.

            

  1. Tag herefter veneprøven på samme patient som du udførte kapillærprøven på. Send prøven med afhentningsordningen til labortoriet.

 

  1. Tjek resultatet dagen efter i dit lægesystem på samme fiktive parallelanalyse CPR-nummer som du bestilte gennem. Er target-værdien udenfor acceptintervallet skal du udføre en ny kvalitetskontrol hurtigst muligt.


Ansvar og organisering

Central ​Enhed for Kvalitetssikring (CEK) har ansvar for dokumentet og formidling til praksis.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tilbage til top


Bilag

Tilbage til top