Henvendelse, henvisning og visitering til Palliativ Enhed, Nordsjællands Hospital - Frederikssund

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

At beskrive henvisnings- og visitationsregler for patienter med livstruende sygdomme med behov for specialiseret tværfaglig palliativ indsats.

At beskrive kriterier for Palliativ Enheds tilbud og mulighed for rådgivning, vejledning, undervisning og supervision.

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Patienter og pårørende i Palliative forløb, hvor der fremkommer komplekse problemstillinger, og hvor der er behov for et supplement til de eksisterende tilbud i sundhedsvæsnet.

Palliativ Enhed yder derudover gerne råd og vejledning hvor der er almene behandlings- og plejebehov, til læger, sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale i primær- og sekundærsektoren i Region Hovedstaden, Planlægningsområde Nord.

Tilbage til top

 

Definitioner

Den Palliative Enhed består af:

  • Sengeafdeling med 10 døgnpladser–enestuer, Nordsjællands Hospital, Frederikssund
  • Ambulant funktion, Nordsjællands hospital, Frederikssund
  • Udkørende team i dagtiden med fysioterapeut, sygeplejersker og læge, til varetagelse af hjemmebesøg
  • Tilsynsfunktion på kliniske afdelinger Nordsjællands Hospital, Frederikssund og telefonisk konsulentbistand på afdelinger på Nordsjællands Hospital, Hillerød.
  • Faglig sparring for sundhedspersonale på telefonnummer ###TELEFON### på hverdage fra kl 8-12 

Den specialiserede palliative indsats tilbydes:

  • Patienter med livstruende sygdomme, hvor symptomatologien er af så svær karakter, at der er behov for specialiseret palliativ indsats.
  • Patienter, der henvises, skal være informeret og have accepteret henvisning til Palliativ Enhed.

Sædvanligvis modtager Palliative Enhed ikke moribunde patienter med forventet restlevetid på få døgn, med mindre patienten forinden har haft et forløb i afsnittet.

Palliativ Enhed modtager henvisninger på patienter i planlægningsområde Nord (Frederikssund, Halsnæs, Hillerød, Fredensborg, Gribskov, Helsingør, Allerød og Hørsholm kommune). 

Patienter i et palliativt forløb inddeles i tre faser:

  • En tidlig palliativ fase, som kan vare år og hvor patienten typisk fortsat vil være i livsforlængende (evt. helbredende) behandling. Det er væsentligt, at de fagprofessionelle allerede på dette tidspunkt er opmærksomme på patientens palliative behov. I denne fase er der et stort overlap mellem den rehabiliterende og den palliative indsats. De fagprofessionelle skal på dette tidspunkt også vurdere, om patienten og de pårørende kan have behov for kontakt til det specialiserede palliative niveau.
  • En sen palliativ fase, der typisk varer måneder og hvor helbredende behandling er ophørt. Indsatser i denne fase stiller nye krav til fokus på lindring og livskvalitet.
  • En terminal (sidste) fase, der varer dage til uger og hvor patienten i den sidste tid er uafvendeligt døende. Fokus er her ligeledes på lindring. I denne fase omfatter indsatsen også støtte til de efterlevende.

Den palliative indsats inddeles i basal og specialiseret indsats:

  • Den basale indsats foregår i den del af sundhedsvæsenet, som ikke har palliation som hovedopgave -  herunder almen praksis, kommuner og sygehusafdelinger.
  • Den specialiserede indsats varetages i den del af sygehusvæsenet, som har palliation som hovedopgave - herunder palliative teams, palliative afdelinger, palliative enheder og hospice.

Palliativ Enhed tilbyder:

  • Tværfaglig indsats med læger, sygeplejersker, social-og sundhedsassistenter, psykolog, præst, fysioterapeuter, diætist og socialrådgiver.
  • Behandling/lindring af fysiske symptomer (fx smerter, kvalme, opkastning, malign tarmobstruktion, dyspnø, angst/uro og delir).
  • Behandling/lindring af psykiske, sociale og eksistentielle problemstillinger.
  • Optimering af almentilstanden forud for planlagt kemoterapi, stråleterapi eller kirurgi.
  • Rådgive, vejlede, supervisere og undervise personale i primær og sekundær sundhedssektor.
  • Tilsynsfunktion på andre hospitalsafdelinger på Nordsjællands Hospital, Frederikssund. 
  • Fungere som bindeled for patient og pårørende mellem primær og sekundær sundhedssektor.
  • Deltage i og varetage udviklingstiltag indenfor det palliative felt.

Enheden kan ikke tilbyde ”åben indlæggelse”.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

###TABEL_1###

 

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

Henvisninger: Tværfagligt visitation af alle henvisninger ved læge og sygeplejerske i Palliativ Enhed alle hverdage fraset tirsdag. De patienter, der vurderes at skulle tilknyttes Palliativ Enhed, kontaktes telefonisk hurtigst muligt og tilbydes hjemmebesøg eller ambulant besøg i afdelingen. 

Tilsyn: Henvisninger til Tilsyn ved Palliativ Enhed, lander i fælles Inbasket pulje til lægerne i Palliativ Enhed. Der handles på disse hurtigst muligt.

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag