At personalet på neonatalafsnittet opnår viden til at behandle udmalket modermælk bedst muligt for at sikre mælkens gode egenskaber, sikre barnets trivsel samt at overholde de specielle hygiejniske forholdsregler, der gør sig gældende i forhold til håndtering af modermælk.
Kold optøning: Optøning af frossen modermælk i køleskab, hvor modermælkens temperatur ikke overstiger 5º C.
Modermælken skal opbevares adskilt fra andre mad- og mælkeprodukter.
Udmalket modermælk opbevares i separat køleskab, hvor den enkelte moders/barns mælk mærkes med mælkeidentifikationsseddel. hvoraf følgende skal fremgå:
Biologisk materiale, mærkning af
Overskydende modermælk kan opbevares i separat fryser.
Når mælken fryses skal den på frost inden 24 timer efter udmalkning.
Personalet har ansvaret for nedfrysning og optøning af modermælk.
Ved kold optøning mærkes flasken med modermælk med dato og klokkeslæt for optøning.
Modermælk må kun gives til den enkelte kvindes barn/børn, da det er en ubehandlet kropsvæske og derfor
kan indeholde smitte. Sker der forveksling af modermælk skal forældrene informeres om smitterisiko, og der
skal tages blodprøver på moderen, hvorfra mælken kom. Modermælk, forbytning af
Mælken må aldrig komme over 60 °C. Opvarmet mælk må ikke gemmes eller varmes op igen på mælkebeholderen.
Råmælken anvendes kronologisk og har høj prioritet.
Meget små mængder, f.eks. mindre end 1-2 ml, kan evt. gives med det samme oralt eller i sonden.
Fra fødslen gives først og fremmest råmælk/mælk, der ikke har været frosset, og gerne uden at have været
nedkølet .
Afdelingsledelsen har ansvaret for at vejledningen er tilgængelig for alle medarbejdere.
Behandlende læger og sygeplejerske har ansvaret for at kende og anvende instruksen.
Tilbage til top