Temperaturmåling, non-invasivt, hos voksne indlagte og ambulante patienter Herlev og Gentofte

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At angive hvilket non-invasivt temperaturmålingsredskab, der skal anvendes i daglig klinisk praksis hos voksne indlagte og ambulante patienter med henblik på mest præcist at afspejle kropstemperaturen

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter alle voksne indlagte og ambulante patienter, der får målt temperatur og henvender sig til alt klinisk personale, der måler temperatur.

Tilbage til top

Definitioner

Feber: kropskernetemperatur over 38 grader (1)

Normal kropstemperatur: Kroppens temperaturregulerende center er lokaliseret i hypothalamus, centralt i hjernen. Hypothalamus fungerer ved at ”afkode” varme- og kuldefølsomme neuromer rundt omkring i kroppen og justerer temperaturen efter de behov, kroppen har. Via denne mekanisme opretholder hypothalamus kernetemperaturen i kroppen. Normaltemperaturen varierer hos raske personer mellem 36,0 – 38,0 (1).

Der er følgende metoder til at måle temperatur:

Rektalmåling: Rektalmåling anses for at afspejle kroppens kernetemperatur og opfattes af mange som værende referencestandarden blandt non-invasive temperaturmålingsmetoder. Den normale temperatur i rektum ligger mellem 36,0-37,8 °C og er ofte få tiendedele grader over kropskernetemperaturen. Temperaturen i rektum har en forsinket respons i forhold til kernetemperaturen (op til 20 min.). I forbindelse med shock, hvor de perifere kar trækker sig sammen, kan der ligeledes være et forsinket respons i forhold til den reelle kropskernetemperatur.

Oralmåling afspejler temperaturen i hypotalamus, fordi temperaturen i den sublinguale lomme reflekterer temperaturen i arteria carotis externa, der forsyner det temperaturegulerende center, hypothalamus, med blod. Oralmålingen ligger gennemsnitlig 0,5°C lavere end kropskernetemperaturen.

SpotOn Zero heat flux (SpotOn ZHF) måler temperaturen ved at skabe en isotermisk passage, som etableres ved at isolere målestedet på panden, således at varmetab fra omgivelserne fjernes. Det muliggør, at huden under isoleringen varmes op til kropskernetemperaturen. Når varmetransformationen fra kropskernen til det isolerede hudområde på panden er etableret, afspejler temperaturen under den isolerende sensor kropskernetemperaturen.

Øremåling måler temperaturen fra den infrarøde stråling, der afgives fra ørets trommehinde. Den basale idé med at måle temperaturen i øret er, at temperaturen i trommehinden og det temperaturregulerende center, hypothalamus, begge forsynes med blod fra såvel arteria carotis interna og externa.

Temporalpandemåling måler indirekte temperaturen i den temporal arterie ved at måle pandens hudtemperatur. Temperaturen i pandehuden kan variere, på grund af sved, makeup, cremer, mængden af subkutant fedt og placering af måleinstrument mv.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Trin 1: Screening: Alle voksne ambulante (hvor temperaturmåling er påkrævet) og indlagte patienter screenes ved det ambulante besøg/indlæggelsen og i forbindelsen med EWS-monitoreringen for at vurdere, om patienten har temperaturforhøjelse.

Trin 2: Monitorering: Hvis der ved screeningen konstateres, en temperaturforhøjelse over 37,5 ændres metoden til rektal temperaturmåling. Dette for at monitorere den mest nøjagtige temperaturforhøjelse.  

Ved anvendelse af øretermometer, skal man være særlig opmærksom på, at ørevoks kan påvirke måleresultatet. Desuden kan det være svært at placere øretermometeret korrekt i øregangen.

Valg af temperaturmålingsmetode:

  • Førstevalg til måling af temperatur hos voksne patienter er rektal temperaturmåling
  • Hvis rektal temperaturmåling ikke er mulig anvendes oralt termometer eller SpotOn ZHF som andet valg
  • Det kan ikke anbefales at anvende øretermometre eller temporalpandetermometre til fastsættelse af feber hos voksne patienter, da der ikke er evidens for nøjagtigheden af målingen.

Følgende dokumenteres i SP:

  • Den målte (aflæste) temperatur samt anvendte målemetode
  • Afvigelser fra sædvanlig temperaturmåling.

Forudsætninger

For at sikre en sikker og valid temperaturmåling hos patienterne er det væsentligt at:

  • Termometret anvendes korrekt og jf. gældende brugervejledning
  • Ved anvendelse af øretermometre skal opmærksomheden henledes på at:
    • det kan være svært at placere øretermometeret korrekt i øregangen
    • ørevoks kan påvirke måleresultatet
  • Klinisk personale sikres grundig oplæring i anvendelse, vedligeholdelse, rengøring og bortskaffelse af termometer.

Anvendelse af digital rektal termometer

Digitale, rektale termometre anvendes altid med termometerovertræk. Termometrene må kun anvendes til rektal temperaturmåling.

Måling:

  • Følg termometrets brugsanvisning ved måling
  • Derudover:
    • Der påsættes overtræk på termometret
    • For at sikre at føleren på termometret er over sphincter ani anbringes termometret 3-5 cm inde hos voksne patienter.

Anvendelse af digitalt mundtermometer

Måling:

  • Følg termometrets brugsanvisning ved måling
  • Der påsættes overtræk på termometret.

Rengøring og desinfektion

Regionale infektionshygiejniske retningslinjer følges.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Sygehus- og hospitalsdirektioner i Region Hovedstaden og Region Sjælland, Center- Afdelings- og Klinikledelser er ansvarlige for distribution af vejledningen.
  • Afdelings- og klinikledelse er ansvarlige for at vurdere og fastsætte temperaturmålingsmetoder i afdelingen. Afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for at vurdere og fastsætte temperaturmålingsmetoder, hvor de anbefalede målemetoder er kontraindicerede eller ikke mulige. 
  • Det enkelte personale har et selvstændigt ansvar for at følge retningslinjen og holde sig opdateret på området.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

1) Non-invasiv temperaturmåling hos voksne indlagte patienter, Center for Kliniske Retningslinjer, Clearing House

2) Ear measurement of temperature is only useful for screening for fever in an adult emergency department, Mogensen et. al.
BMC Emergency Medicine (2018).

Tilbage til top

Bilag