Religiøs, åndelig og eksistentiel støtte - gældende for Herlev matriklen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Religiøs, åndelig eller eksistentiel støtte skal imødekomme de behov som patienter og pårørende har for dette under et behandlingsforløb på Herlev matriklen. Forskellige trossamfunds repræsentanter og andre ressourcepersoner kan inddrages, når det er nødvendigt for at sikre patienten tilstrækkelig støtte. Vejledningen giver indblik i hvilke tilbud Herlev matriklen har for at imødekomme behov indenfor det religiøse, åndelige og eksistentielle område, så patienter og pårørende kan få den støtte, de har brug for.     

Tilbage til top


Definitioner

-

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Siden Kultur og Religion på intranettet kan hjælpe personalet til at imødekomme patienter og pårørendes behov for religiøs, åndelig eller eksistentiel støtte.

Kultur og religion giver information om:

Patienter og pårørende er forskellige og har forskellige behov. Derfor er det altid vigtigt at spørge nærmere ind til dem, når man som personale skal afklare behov eller ønsker for religiøs, åndelig eller eksistentiel støtte.

Hvis en patient og/eller pårørende ønsker kontakt til et trossamfund, er det personalets opgave at afklare:

Herlev Hospitals præster 
Herlev matriklens præster står til rådighed for religiøs, åndelig eller eksistentiel støtte til patienter og pårørende i alle situationer, hvor de ikke ønsker at benytte en anden præst. Det gør de uanset medlemskab af Folkekirken eller religiøs overbevisning.

Herlev matriklens præster yder sjælesørgeriske samtaler for alle, der har behov for én at tale med. Præsten vil i mødet skabe et rum, hvor de tanker og følelser, som er til stede, kan få lov at komme til udtryk. Situationen kan eksempelvis være i forbindelse med palliative forløb, omsorg for forældre der mister børn i forbindelse med fødsel, behandlingsophør på Intensiv og Nefrologisk afdeling, men gælder alle, der kunne have et behov for en samtale uanset situationen.

Ligeledes står præsterne til rådighed for dåb/nøddåb; vielse/nødvielse; altergang, andagt ved dødsleje ol.

Præsterne har tavshedspligt og ingen adgang til patientjournaler.

 
Tilkald af Herlev matriklens præster indenfor almindelig arbejdstid (kl. 09-17)

###TABEL_1###

 

Udenfor almindelig arbejdstid:

Hospitalspræsterne har ikke en egentlig vagtordning, men kan forsøges kontaktet udenfor almindelig arbejdstid, når situationen særligt begrunder det.

Hvis der ikke kan opnås kontakt til hospitalspræsten:

Kontaktoplysninger til patientens egen sognepræst kan let findes på sogn.dk – her indtastes patientens adresse og der skabes et link til sognepræstens kontaktinformationer.

Bor egen sognepræst langt væk eller svarer ikke, kontaktes omstillingen på Herlev matriklen – lokal ###TELEFON###. Omstillingen ligger inde med en liste over præster i nærområdet, som de kan kontakte. 

Præster og repræsentanter for andre trossamfund:

Kontaktoplysninger til præster eller repræsentanter for godkendte trossamfund kan let findes på Kirkeministeriets hjemmeside.

Herlev Hospitals imam

Imamen står til rådighed for religiøse, åndelige eller eksistentielle behov for alle patienter, pårørende og personale på alle afdelinger uanset religiøs overbevisning.

Ligeledes står imamen til rådighed for at formidle kontakt til repræsentanter fra andre trossamfund. Det er optimalt at tilkalde gejstlig bistand ved akutte situationer f.eks. for palliative patienter (uanset religiøst tilhørsforhold) i god tid, såfremt den gejstlige kan være behjælpelig evt. med en rituel handling.

Tilkald i og udenfor (akut) almindelig arbejdstid (døgnet rundt):

###NAVN### – ###TELEFON### (mobil)

Email: ###EMAIL### 

Hospitalsimamen har tavshedspligt. Du kan få mere information om imamen på intranettet Kultur og religion på Herlev Hospitals intranet

Etnisk Ressourceteam (ERT)

ERT består af Ca. 40 frivillige med forskellig etnisk og religiøs baggrund og råder over over 15 forskellige sprog. Disse kan tilkaldes i forbindelse med

Formålet med etnisk ressourceteam er at sikre, at patienter og pårørende gennem samtale og dialog bl.a. på deres eget sprog kan få optimal omsorg og støtte i sorg og krisesituationer. Bygge bro mellem patienter/pårørende og personalet igennem en styrket kommunikationsindsats. Etnisk ressourceteam kan ligeledes fungere som mediatorer i situationer, der er præget af kommunikativ eller kulturelt betingede usikkerheder eller konflikter. ERT fungerer IKKE som en tolketjeneste.

Undervisning og rådgivning tilbydes til personalet i det omfang det er krævet. Interkulturel kommunikation, sygdomsforståelser, muslimske ritualer og etik er bl.a. nogle af de emner, der kan undervises i. Case baseret undervisning rettet imod de enkelte afdelingers behov er også muligt.      

ERT tilkaldes via ###NAVN### på tlf: ###TELEFON### (døgnet rundt). Teamet har gennemgået kurser i relevante fag og modtager jævnlig supervision. Alle i teamet har tavshedspligt. Det er gratis for Herlev Hospital at bruge teamets ydelser.

Det skal understreges, at det er op til den enkelte præst eller repræsentant for det relevante trossamfund at afgøre, om vedkommende finder det muligt at støtte den pågældende patient eller pårørende.

Mere information på intranettet under Etnisk Ressourceteam.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Afdelingsledelserne har ansvaret for at ovenstående indarbejdes i afdelingernes arbejdsgange.

Afdelingsledelserne har ansvar for at personalet kender vejledningen.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Religionsfriheden omfatter i flg. Grundloven (§67)

WHOs definition af palliation: http://www.pavi.dk/OmPalliation/WHOdansk.aspx

Kultur og religion på Herlev Hospitals intranet

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

-

Tilbage til top


Bilag

-

Tilbage til top