UL-scanning af AV-fistler på patienter fra ambulant regi

Formål
Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre sufficient modning af den ny anlagte AV-fistel, så den er klar til brug ved hæmodialyse opstart. Sikre tidlig vurdering af AV-fistel og tidlig henvisning til karkirurgerne ved tegn på manglende modning.

Tilbage til top

Målgruppe, anvendelsesområde samt afgrænsning af patientgruppe 

Sygeplejersker og læger i Afdeling for Nyresygdeomme - Klinik 1 & Hjemmedialysen, der vurderer en ny anlagt AV-fistel.

Følgende vejledning er gældende for patienter i ambulant regi.

Tilbage til top

Definitioner

Ny anlagt AV-fistel: 1. ambulante kontrol efter AV-fistlen er anlagt.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

De ambulante patienter deles op i 2 grupper afhængig af, hvor de bliver fulgt.

  • Patienter i Afdeling for Nyresygdomme - Klinik 1:

Alle patienter (ligegyldig eGFR), der får lagt en AV-fistel skal efter 12-16 uger have kontrolleret deres AV-fistel på Afdeling for Nyresygdomme - Dialysen.

Patienten går til vanlig kontrol hos karkirurgerne 3-4 uger efter anlæggelse. Ved 1 ambulante kontrol efter AV-fistlen er anlagt skriver kontaktsygeplejersken en in-basket besked eller ringer til sekretær i Dialysen. Kontaktsygeplejerske skal tage stilling til om tiden skal være ift. punkt 1,2 eller 3.

Sekretæren booker 3-4 måneder efter anlæggelse (eller før, såfremt man ønsker AV-fistlen taget i brug tidligere) en kontrol tid i Dialysen til ultralydsscanning af AV-fistlen.

  1. Såfremt patienten følges om tirsdagen bookes kontrol tiden (i lige uger) i Dialysen før eller i forlængelse af den vanlige ambulante kontrol i Klinik 1.
  2. Såfremt patienten følges en anden dag bookes patienten til kontrol i Dialysen på en tirsdag (i lige uger), hvor der samme dag tages blodprøver til brug for den kommende ambulante kontrol i Klinik 1. Alternativt, at patienten får en Klinik 1 kontroltid på samme tirsdag, hvor ultralydsscanningen foregår.
  3. Såfremt patienten får transport bookes patienten til en tirsdag (i lige uger) med efterfølgende blodprøvetagning i Klinik 1. Sekretæren i Dialysen vil i så fald sørge for transport for patienten til den dag.

Ved ultralydsscanning laves en systematiseret gennemgang af AV-fistlen med bl.a. vurdering af anastomose, fistelvenens diameter/længde, beliggenhed og evt. tegn på stenoser.

Ved tegn på manglende modning eller stenose skriver sygeplejersken, der foretager ultralydsscanningen en in-basket besked til kontaktlæge, som så sørger for at henvise patienten til karkirurgerne.

  • Patienter i Afdeling for Nyresygdomme - Hjemmedialysen:

Disse patienter har som regel brug for at starte hæmodialyse ligeså snart AV-fistlen er klar.

Kontaktsygeplejersken i Hjemmedialysen skriver en in-basket besked eller ringer til sekretæren i Dialysen, når patienten har været til sin første ambulante kontrol hos karkirurgerne efter anlæggelse. Der arrangeres herefter ultralydsscanning 6-8 uger efter anlæggelse af AV-fistlen (en tirsdag i lige uger).

Ud fra denne scanning vurderer UL-sygeplejersken, hvornår patienten skal komme igen til fornyet scanning. Tiden bookes via sekretær i Dialysen og samtidig skriver UL-sygeplejersken i Dialysen en inbasket besked til kontaktlægen, som så må tage stilling til om patienten kan vente med opstart.

Ved tegn på manglende modning eller stenose skriver UL-sygeplejersken en in-basket besked til kontaktlæge mhp. henvisning til karkirurgerne. Ligeså snart AV-fistlen vurderes klar, tages kontakt til kontaktlægen og opstart af hæmodialyse planlægges.

Patienter, som har fået foretaget PTA/revision eller superficialisering af sin AV-fistel bookes af kontaktsygeplejersken til fornyet UL-scanning 4-6 uger efter indgreb. Dog før hos patienter, hvor der er behov for opstart af hæmodialyse snarest muligt.

 

Dokumentation af Ul-scanning i patientens journal:

Ul-skanningen dokumenteres og beskrives i patientens journal.

Under:

Hæmodialyseadgang:

  • Fistel/Graft. (Er denne ikke tilgængelig, tilføjes AV-fistlen via LDA eller AVATAR.)

Hæmodialyseadgang, Fistel/Graft dokumenteres:

  • Status
  • A/V fistel vurdering
  • Håndens/armens udseende

 

UL-Sygeplejersken udfærdiger endvidre et ”Vurderingsskema notat” under ”Status” – ”Cirkulation”

med overskriften ”Cirkulation/ Ul-skanning af AV- fistel” – samt dokumenterer AV-fistlens placering - eks. ve. Underarm og anlæggelses tidspunkt.

Der er udarbejdet en smartphrase der skal anvendes.

 

  • Forhold omkring anastomosen incl. diameter beskrives.
  • Fistlens forløb; inkl. diameter, hvor dybt ligger venen under hudoverfladen, placering af kollaterale kar, stenoser, etc.
  • UL-Sygeplejersken optegner fistelforløbet med afvaskelig tusch, og tager med Rover et billede af optegnelsen som lægges under ”Medier” i patientens journal.
  • Dialyse sygeplejersken skal endvidere sikre sig at patienten har forstået afdelingens informationsmateriale ift. AV-fistler, som er udleveret fra patientens stamafdeling.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Kontaktlæge er ansvarlig for at informere kontaktsygeplejerske om en patient med ny AV-fistel, sende henvisning til karkirurgerne og tage stilling til dialysestart.

Kontaktsygeplejerske er ansvarlig for at booke Ul-tid via in-basket besked til sekretær i Dialysen. Ved behov at bestille og tage relevante blodprøver. Efter PTA/revision eller superficialisering af AV-fistel, at booke patienten til fornyet UL-scanning 4-6 uger efter indgreb.

Sekretær er ansvarlig for at booke selve tiden til UL-scanning i Dialysen, sende DIPO brev til patient med tid til UL-scanning samt bestille kørsel hvis dette er nødvendigt.

UL-sygeplejerske er ansvarlig for at dokumentere i SP, sende besked til kontaktlæge via in-basket og booke fornyet UL-tid ved opfølgning ift. modning.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag