At kunne navigere i Varme Kartofler til daglig brug. At samle alle afdelingens kvalitetskontroller og sikre at de bliver udført, samt at alle værdier ligger indenfor de rigtige grænseværdier. Dette vil samtidig gøre at teknikerne i stand til at kunne få overblik over data og manglende kontroller.
Bioanalytikere, sygeplejersker,og læger på Afdeling for Nuklearmedicin
Åbne Varme Kartofler
Der ligger en genvej på skærmens skrivebord i hvert rum som ser sådan ud:
Hvis genvejen ikke kan findes ligger den på P:\Klinisk Fysiologisk Afdeling Z\04 Apparatur\04_03 Software\Varme Kartofler\06_02_00 Konfigurationsfil\Varme Kartofler.Figur 1 viser et udpluk af start siden af Varme Kartofler med de menuer som findes.
Figur 1: startside i Varme Kartofler.
Finde og navigere i oversigten over kvalitetskontroller
Fra startsiden: gå i Fil -> Vis rum oversigt. Her ses alle kontroller som skal udføres den dag på afdelingen. Figur 2 viser et eksempel på rumoversigten på en given dag.
Brug pilene i øverste venstre hjørne (A, figur 2) til at flytte mellem de to sider med rum-numre.I nederste venstre hjørne står dato’en (B, figur 2), og pilene kan bruges til at gå et par dage tilbage for at se hvad der er blevet lavet af foregående kontroller eller hvad der er de kommende dage.
Figur 2: rumoversigt. A: pile til at navigere mellem de to sider med rum. B: dato samt pile til at se oversigten på andre dage. C: farvekoder.
Farvekoderne: ses i nederste højre hjørne (C, figur 2).
Nogle få kontroller vil være blå eller violette og det er opgaver som teknikerne skal udføre.
Bemærk: tidspunkterne for kontrollerne samt varighed skal i ikke tage jer af – de er bare sat så man nemmest får et visuelt overblik.
Sådan indtastes en kontrol
En fejlet parameter vises med fed når man åbner en gul kontrol.
Eksempel på parametre i en kontrol med tal og tekst
Figur 3: eksempel på parametre med tal og tekst (Kollimator).
I de felter hvor man skal taste tal ind har systemet fået at vide hvad grænseområdet er og de bruges til at godkende kontrollen.
Der er kun tre typer af parametre hvor man skal taste tekst ind:
Eksempler på parametre i en kontrol med check-bokse
Eksempler på hvordan check-bokse bruges ses i figur 4.
Check-boksene bruges hvis noget skal godkendes som eks. visuel flatfield og om ilt-udtagene virker eller som tilkendegivelse af at noget er udført som eks. kalibreringer. Hvis check-boksen efterlades uden afhakning vil kontrollen blive gul i rumoversigten.
Figur 4: eksempel på hvornår check-bokse bruges.
Sådan skriver man kommentarer til et apparat
Varme Kartofler har en log hvor man kan indtaste en kommentar til et apparat. For at bruge den lukkes rumoversigten så man er tilbage til startsiden. Fra startsiden gå i: Opret/Rediger -> Indtast log data (nederst i menuen). Et vindue som vist på figur 5 popper op. Her vælges apparat, skrives kommentaren og afsluttes med OK. Bemærk at kommentaren ikke kan være mere end 1024 karakterer.
Der er også mulighed for at indføre en log-kommentar via en knap direkte fra en åben kontrol.
Bemærk: Det kan ofte være en god idé at skrive initialer og tidspunkt på når man laver en log-kommentar.
Figur 5: vindue hvori log data til et apparat kan indføres.
Sådan ser man tidligere kommentarer i log’en
Gå tilbage til startsiden og ind i Statistik -> Udtræk log data. Her vælges apparatet og tidsrum og afsluttes med OK. Se eksempel i figur 6.
Bemærk: ønskes at se log data indført samme dag vælges Fra: dags dato og Til: morgendagens dato.
Figur 6: vindue til at udtrække tidligere indtastet log data (kommentarer).
Indsætning af ekstra kvalitetskontrol
Hvis en kontrol mangler i Rum Oversigten eller der laves en anden kontrol end den man plejer (eks. en kontrol som er hurtigere) kan den indføres i Rum Oversigten på følgende måde:
Bemærk: allerede eksisterende kvalitetskontroller må ikke slettes selvom de ikke udføres! Det er vigtigt for at se hvor tit en given kontrol bliver udført. Dette gælder også hvis man har erstattet en med en anden som er hurtigere at udføre.
Figur 7: højreklik-menu for ny booking af kvalitetskontrol.
Figur 8: vindue til valg af ny kvalitetskontrol-booking.
Regler for sletning af kontroller
Som udgangspunkt må kontrollerne som er booket ikke slettes. Der er dog to undtagelser:
Kontroller som ikke udføres på grund af tidsmangel eller af andre grunde end at de flyttes til en anden dag må IKKE slettes. Hvis en kontrol ikke er udført selvom rummet er i brug er det en god idé at lave en log-kommentar om hvad grunden er.
Se status på hvilke kontroller som ikke er lavet
Denne funktion kan bruges til at få overblik over hvilke kontroller som ikke er lavet i en bestemt periode i et rum
Bemærk: ønskes at se log data indført samme dag vælges Fra: dags dato og Til: morgendagens dato.
Grafer over specifikke parameters udvikling over tid
For at få et overblik over hvordan en parameter (eks. UFOV på gammakamera) har udviklet sig over en tidsperiode kan man se en graf ved:
Figur 9 viser et eksempel på den daglige kalibrering af ZAN 500 til lungefunktion.
Bemærk: ønskes at se log data indført samme dag vælges Fra: dags dato og Til: morgendagens dato.
At finde grænseværdierne for en given parameter
I Udtræk kvalitetskontrol data (se ovenfor) vises grænseværdierne for alle parametrene i en given kontrol med grå i kolonnerne med Min og Max (se figur 9).
Figur 10: vindue til visning af grafer for individuelle kontrol-parametre.
Oversigt over relevante højre-klik funktioner i Rum-oversigten
Figur 9: relevante højreklik-fuktioner i Rum-oversigten.
Problemløsning
Hvis der kommer en fejlmeddelelse op gentagne gange som ikke giver mening, luk Varme Kartofler ned og start det op igen. Ofte er problemet løst på denne måde.
Hvis en kontrol ikke reagerer som forventet, slet kontrollen og læg den ind igen.
Superbrugerne har ansvaret for at indholdet i denne instruks er korrekt og fyldestgørende. Den enkelte medarbejder har ansvaret for at kende og følge denne vejledning.
LOV nr. 23 af 15/01/2018
BEK 669 af 01/07/2019
BEK 670 af 01/07/2019
BEK 671 af 01/07/2019