Visitation, udredning og behandling af anal cancer

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Sikre ensartet håndtering af patienter med anal cancer i kirurgisk afdeling, Herlev Hospital.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger som varetager visitation, udredning og behandling af patienter med anal cancer, planocellulært karcinom i analkanalen, på Herlev Hospital.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Anal cancer er en sjælden sygdom, med ca 100-150 tilfælde årligt i Danmark. Herlev Hospital har landsdels funktion for behandling af anal cancer i øst-Danmark. Human papilloma virus 16 er den hyppigste præ-disponerende faktor og kan findes i ca 85% af tumorerne.

 

Visitation:

Patienter henvises til kirugisk afd. Herlev Hospital på mistanke om anal cancer efter bioptering eller ved histologisk verificeret diagnose. Biopsier kan oftest tages med konkotom eller kniv, eventuelt i lokalanalgesi.

Ved visitation opstartes pakkeforløb for anal cancer, hvor patienten udredes med PET -CT og transrektal ultralyd(onko-TRUS).

 

Onko-TRUS

Undersøgelse foregår i UA med deltagelse af onkolog, kirurg og UL-læge.

Tumor undersøges med inspektion, exploration, anoskopi og TRUS. Lyskerne undersøges med UL for evt metastasering til glandlerne, ved usikkerhed omkring glandelmetastaser tages UL-vejledt nålebiopsi. Hos kvinder udføres desuden gynækologisk undersøgelse.

Tumor lokalisation beskrives ved klokkeslæt, længde analt-oralt og tykkeste punkt. Derudover beskrives om tumor er beliggende i anal kanalen eller perianalt (Figur1).

Perianale tumorer er beliggende området med pigmenteret hud som starter ved anal åbningen og strækker sig lateralt i en radius på ca. 5 cm.

Tumorer i anal kanalen er beliggende i området fra den anorectale overgang til det perianale område.

Ud fra PET CT og onko-TRUS stages tumor i henhold til TNM-klassifikationen (tabel 1, figur 1))

 

Behandling:

Langt de fleste anal cancere behandles med kombineret kemo-stråleterapi. Typisk 50 Gy givet over 30 bestrålinger kombineret med kemoterapi i form af 5-FU og mytomicin, såfremt almentilstanden tillader det. Dette fører til komplet tumorsvind i 80-90% af tilfældene.

Perianale T1 tumorer, under 2 cm i Ø, kan behandles med lokalexcision som primær behandling. Excisionen skal foregå i rask væv og med ”kold” kniv, for at sikre at der patologisk kan vurderes om der er frie rande. Hæmostase kan efterfølgende sikres med diathermi.

Såfremt der ikke opnås frie rande efter lokalexcision, skal pt henvises til kemo-stråleterapi.

T1 tumorer som er tilfældigt excideret, fx ved mariskektomi, og der er ikke er opnået frie rande vurderes ved onko-TRUS mhp re-excision.

Ved tvivl om tumor kan behandles med lokalexcision skal der konfereres.

 

Håndtering af recidiv:

Ved mistanke om recidiv skal suspekte område biopteres og patienten skal PET-CT scannes med henblik på udbredelse af sygdom og herefter vurderes på MDT.

-Ved lokalrecidiv efter lokal excideret perianal tumor henvises pt til kemo-stråleterapi.

-Ved lokalrecidiv efter kemo-stråleterapi skal pt vurderes mhp forhold til salvage kirurgi i form af udvidet abdominoperineal excision med rekonstruktion af bækkenbund med VRAM-lap. Der suppleres med MR bækken.

 

Kontrol:

Efter afsluttet behandling tilbydes patienterne kontrol.

Kontrol efter kemo-stråleterapi varetages af onkologisk afd.

Kontrol efter lokalexcision og salvage kirurgi varetages af kirurgisk afd.

 

Kontrol efter lokal excision:

-Klinisk kontrol med rektal exploration, anoskopi og palpation af inguinale lymfeknuder hver 3. måned de to første år efter excision. Herefter hver 6. måned til i alt 5 års kontrol.

-Årlig PET-CT

 

Kontrol efter salvage:

-Klinisk kontrol med inspektion og palpation af lappen samt inguinale lymfeknuder hver 6. måned de to første år efter excision. Herefter årligt til i alt 5 års kontrol

-Årlig PET-CT. 

 

 

 

Links: 

https://dacgnet.dk/wp-content/uploads/2022/03/dacg_kiranalcancer_v2.0_admgodk230122.pdf

 

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag