Colon-Transittidsbestemmelse

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Colon-Transittidsbestemmelse er sjældent indiceret, men kan anvendes ved obstipation, der ikke responderer på laksantia. 

Et groft mål for colon-transittid (CTT) fås ved at indgive én sitzmarkkapsel, som indeholder 20 plastikmarkører og 5 dage senere tage et oversigtsbillede og tælle markørerne. På dette tidspunkt må der hos kvinder ikke være over 2, hos mænd ikke over 4 markører tilbage.

Ved vurdering af billedet skal det bemærkes, om de tilbageværende markører ligger diffust fordelt i hele colon eller er ophobet i ét bestemt afsnit af colon. Det sidste ses ofte svarende til rectosigmoideum.

En mere detaljeret oplysning om colon-transittid får man ved at udføre undersøgelsen som beskrevet af Metcalf et al. (Gastroenterology 1987;92:40-47). Undersøgelsen udføres på følgende måde:

Dag 1:  der indgives én sitzmarkkapsel med 20 markører

Dag 2:  der indgives én sitzmarkkapsel med 20 markører

Dag 3:  der indgives én sitzmarkkapsel med 20 markører

Dag 4:  abdominalt oversigtsbillede

Dag 7:  abdominalt oversigtsbillede på samme tid af døgnet som dag 4.

På oversigtsbilledet tælles dels samtlige markører, dels beskrives hvor mange, der ligger i højre og i venstre colonhalvdel og i rectosigmoideum.

Hvis ikke tarmens afgrænsning ses klart på billedet, foretages denne opdeling ved hjælp af nogle linier på røntgenbilledet, idet der trækkes en linie fra det højeste punkt på venstre crista iliaca til midt på acetabulum på højre side. Ved højre colon forstås markører, der ligger til højre for columna og over denne linie. Ved venstrecolon forstås markører beliggende til venstre for columna over linien. Alt hvad der er under linien er rec­tosigmoideum (se figuren nedenfor).

Middelcolon-transittid (MCT) beregnes udfra følgende formel:

1.         MCT =   160  Sji=1 ni x 72

hvor j er lig med antallet af oversigtsbilleder og n antallet af markører på et givet tidspunkt. 72 repræsenterer intervallet i timer mellem de to optagelser. 60 så er det samlet indgivne antal markører. Ligningen bliver herefter:      

2.         MCT =  160  (n4 + n7) 72

hvor n4 er antallet af markører på oversigtsbilledet 4. dag, og n7er antallet af markører på oversigtsbilledet 7. dag. Den ligning kan reduceres til ligning

3.         MCT =  1,2  (n4 + n7)

                        n4= antal plastikringe på dag 4

                        n7= antal plastikringe på dag 7.

Tilsvarende beregning kan foretages for de enkelte colonafsnit, således at man kan beregne den segmentære colon-transittid.

 

###TABEL_1###

 

                      

Højre colon

Venstre colon         

Rectosigmoideum    

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Akkrediteringsstandarder

Bilag