Lungefysioterapi til indlagte patienter - gældende for Herlev matriklen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At sikre konsensus blandt sundhedsfagligt personale på sengeafdelinger i anvendelsen af lungefysioterapi til indlagte patienter på Herlev matriklen.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen beskriver proceduren for henvisning til og behandling af indlagte patienter med behov for lungefysioterapi på Herlev matriklen.

Tilbage til top


Definitioner

Lungefysioterapi (LFT) omfatter følgende behandlingstiltag:

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Indikationer for lungefysioterapi

Profylaktisk LFT kan være relevant i følgende tilfælde:

  1. Perioperativt til patienter med høj risiko for postoperativ atelektasedannelse, dvs. med kirurgisk indgreb i thorax eller (øvre) abdomen samt

     2.  Som led i den fortsatte patientmobilisering efter respiratorbehandling på intensiv afdeling.

 

Terapeutisk LFT er indiceret ved oxygeneringsvanskeligheder (lav PaO2/SpO2 og/eller behov for O2-tilskud), hvor sekretstagnation/atelektasedannelse er en mulig medvirkende årsag, dvs. ved samtidig

Kontraindikationer

PEP-behandling er kontraindiceret ved udræneret pneumothorax. I øvrigt findes der ikke kontraindikationer for LFT, med mindre disse er specifikt anført i journal (fx begrænset mobilisering af hensyn til cikatricer)

Henvisningsprocedure

  1. Rekvisition af LFT skal forudgås af lægeordination (incl oplæg) i patientjournalen.
  2. Elektronisk henvisning gennem OPUS.
  3. I tilfælde af at PEPfløjte(/maske) er udleveret til patienten udenfor dagvagt af andet personale skal sengeafdelingen i næstkommende dagvagt ordinere lungefysioterapeutisk tilsyn med henblik på en vurdering og eventuel videre intervention.
  4. Det er fysioterapeutens ansvar at reagere på en lungefysioterapeutisk problemstilling, hvis den opstår i et forløb der allerede er henvist til. Dette kræver ikke yderligere henvisning fra læge.

Tilsyn ved lungefysioterapeut i dagvagten kan omfatte

Udenfor dagvagt i hverdagene samt i weekenden

Behandling af lungefysioterapeutiske problemstillinger varetages udenfor dagvagt af plejepersonalet på patientens sengeafdeling, evt. med assistance fra intensiv afdeling, perioperativt afsnit eller Mobilt Akut Team. Interventionen består her overvejende af mobilisering og/eller administration  af  PEP-fløjte(/maske), Se vejledning PEP-behandling med eller uden iltreservoir til indlagte patienter - gældende for Herlev matriklen

Rationalet for iværksættelse af overtryksventilering, herunder CPAP eller PEP

LFT med intermitterende CPAP- eller PEP-behandling er kun rationel ved hypoksæmi (lavt iltindhold i blodet) som følge af atelektasedannelser og kan ikke forventes at have effekt på ventilationsvanskeligheder, dvs. tilstande med forhøjet arteriel kuldioxidtension og nedsat arteriel pH, eller med tegn på udtrættet/insufficient funktion af respirationsmuskulaturen (”respiratorisk distress”: Takypnø, brug af accessorisk resp.muskulatur, paradoks ventilation, eller symptomer på sympaticus-hyperaktivitet: Takykardi, hypertension, sveden, angst).  I disse tilfælde vil LFT med overtryksventilering kun belaste patienten yderligere.

Ventilationsvanskeligheder behandles rationelt med sikring af frie luftveje, bronkodilatatorer/ antiflogistika og evt. mekanisk ventilationsstøtte (NIV eller invasiv respiratorstøtte)

Ordination af LFT / PEP til patienter med ventilationsvanskeligheder er derfor kun berettiget ved eventuelle samtidige oxygeneringsvanskeligheder og kan kun ordineres som supplement til behandlingen af patientens ventilationsproblem.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Læge: ordination og opfølgning, evt.i samråd med ITA bagvagt.

Fysioterapeut: vurdering af patient og tilrettelæggelse og varetagelse af lungefysioterapeutisk intervention (kun i dagtid, da der ikke findes en vagtordning)

Plejepersonale: PEP-fløjte/maske behandlingen administreres af plejepersonalet efter forudgående instruktion ved fysioterapeut, dog uden for dagtid med efterfølgende follow-up ved fysioterapeut. Plejepersonalet varetager desuden mobilisering af patienten.

Patient: Hvis muligt kan PEP-behandling og mobilisering evt. administreres af patienten selv efter forudgående instruktion ved fysioterapeut.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Fink JB: Positive Pressure Techniques for Airway Clearance, Respir. Care 2002, 47(7), 786-96

Kromann J et al: Kliniske retningslinier for LFT til KOL, Frederiksberg Hospital 2003

Referenceprogram for behandling af patienter med apopleksi, Sundhedsstyrelsen 2005

VIP-vejledning: Rehabilitering

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

DDKM: 2.15.1

Tilbage til top


Bilag

-

Tilbage til top