Covid-19, vejledning til forebyggelse af smittespredning i fertilitetsklinikken

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne instruks er for personale i fertilitetsklinikken, med henblik på at minimere risiko for smittespredning af coronavirus mellem patienter og personale.

COVID-19 er endemisk i befolkningen. Fertilitetsklinikken ønsker derfor, i kommende periode, at ændre på en række forhold i klinikken, der kan sikre vores patienter, personale og klinikkens drift.

Formål

At sikre minimal risiko for krydssmitte med COVID-19 for patienter og personale på fertilitetsklinikken.

Tilbage til top

Definitioner

Coronavirus

Coronavirus er i familie med influenzavirus, men er mere smitsom, og kan være årsag til alt fra et mildt forløb, til have et betydelig alvorligt forløb med lungeinfektion og dødelig udgang.

COVID-19 betegnes også SARS-CoV-2 og smitter ved dråbesmitte og kontaktsmitte (håndtryk, via genstande m.v.) ligesom andre humane coronavira.

Inkubationstiden for COVID-19 er mellem 2 og 12 dage med en median tid omkring 5-7 dage.

Overlevelsestiden for coronavirus på overflader er endnu ukendt, men for praktiske formål regnes med en overlevelsestid på 48 timer, som dog kan være længere, afhængig af forureningsgrad.

Virus er følsomt over for desinfektion med ethanol og klor.

Det antages, at personer med kraftige symptomer smitter mere, end personer med få eller ingen symptomer, på grund af større virusmængde, samt mere slimproduktion, hoste og nys. Meget tyder på, at personer med COVID-19 smitter i meget tidlige sygdomsstadier i modsætning til fx SARS, hvor patienter først blev smittefarlige sent i sygdomsforløbet.

Der er ikke påvist smitte fra mor til foster under graviditet.

Fordelingen mellem symptomfri, milde og svære tilfælde er i høj grad aldersafhængig. Børn udvikler sjældent alvorlig sygdom på baggrund af COVID-19.

 

Symptomer som kan give mistanke om COVID-19

Mistanke om COVID-19 bør opstå ved alt fra milde symptomer på både øvre og nedre luftvejsinfektion og til svær nedre luftvejsinfektion. Typiske symptomer er feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed, som hos nogle kan være ledsaget af symptomer fra næsehulen. Ved progredierende forløb kan tilkomme åndenød, herunder hurtig vejrtrækning. Stoppet næse eller løbenæse, uden andre symptomer er ikke typisk for COVID-19, dvs. det er mindre sandsynligt at symptomerne skyldes COVID-19, uden at det helt kan udelukkes.

 

Smittefrihed

For praktiske forhold kan patienter og personale betragtes som smittefri fra 48 timer efter symptomophør, uanset om de har mistænkt eller bekræftet COVID-19, og uanset sygdomsforløb.

 

 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Personale

Personale møder ikke på arbejde ved mistanke om COVID-19

Personale med symptomer på COVID-19 (selv lette) skal podes og sygemeldes, med 48 timers karantæne efter symptomophør - eller til negativ test.

 

Personalets børn og vilkår for forældrene

 

Patientscreening og information

Patienter med symptomer eller risiko for smitte i anamnesen må ikke komme på klinikken, hvorfor mundtlig screening før og ved fremmøde foretages.

Inden en patient møder i klinikken, skal denne screenes og informeres over telefonen:

  • Har patienten inden for de sidste 3 dage haft symptomer på øvre- eller nedre luftvejsinfektion, som giver mistanke om COVID-19 Har patienten haft kontakt med en smittet, familiære relationer med smitte etc.
  • Patienten informeres ved samme samtale om, at pårørendes adgang til klinikken er begrænset. Aktuel praksis fremgår af klinikkens hjemmeside.  
  • https://www.herlevhospital.dk/afdelinger-og-klinikker/Fertilitetsklinikken/Sider/default.aspx
  • Patienten informeres ved samme samtale om at møde til tiden; dvs. ankomst i klinikken før aftalte tid er ikke tilladt.
  • Alle patienter bedes anvende mundbind og spritte hænde ved ankomst og efter besøget.
  • Evt. kan mundbind udleveres i sekretariatet ved ankomst.

Når patienten møder på klinikken, spørger sekretæren:

  • Om patienten har det godt og er uden symptomer.
  • Hvis patienten ikke bærer mundbind, udleveres dette.
  • Patienten informeres om at tage plads i venteværelset og bedes være opmærksom på, at max antallet i venteværelset ikke overskrides. ved mange i venteværelset, bedes patienten vente udenfor.

Ved mistanke om smitte hos patienter følges den regionale vejledning på området: 'COVID-19 - visitation, udredning, håndtering, behandling og information
 

Forholdsregler i klinikken

Forholdsregler ved aspiration

  • Mht. aspirationer, må partner gerne sidde ved siden af kvinden under aspirationen, men vente udenfor indtil selve aspirationen.

Lørdag og søndag

  • De patienter som vi giver tider om lørdagen og søndagen, skal om muligt selv medbringe et mundbind.

Skiltning

  • Ved ankomst til klinikken er placeret skilte ved indgangene med information om COVID-19 forebyggelse med henvisning til de ovenfor nævnte tiltag.

Rengøring

Udover vanlige daglige og ugentlige rengøringsrutiner, foretages tillige aftørring af tastaturer med wetwipes (gul eller grøn) flere gange i løbet af dagen og:

Stue 1:

  • Efter UL-skanning aftørres skannerproben med cellestof + gul wetwipe.
  • Når patienten har været på stuen, aftørres leje og patientens stol med gul wetwipe.
  • Efter behov aftørres bord samt armatur ved vasken og dørhåndtage med gul wetwipe.
  • Der benyttes ikke klorholdige wetwipes, da dette ikke er foreneligt med håndtering af humane kønsceller.

Øvrige stuer:

  • Efter ultralydsskanning aftørres skannerprobe med cellestof + grøn wetwipe + klorwipe
  • Når patienten har været på stuen, aftørres leje og patientens stol med gul wetwipe.
  • Efter behov aftørres bord samt armatur ved vasken og dørhåndtage med gul wetwipe.

Venteområde (ingen borde, ingen blade):

  • Stoleflader, armlæn og håndtag aftørres med med wetwipes (gul eller grøn) et par gange i løbet af dagen.
  • Dørhåndtag i øvrigt: Aftørres med med wetwipes (gul eller grøn) et par gange i løbet af dagen.

 

Håndhygiejne

Personale foretager håndvask og afspritning af hænder som vanligt ved patient kontakt. Desuden foretages håndvask og afspritning af hænder hyppigt imellem administrative opgaver og som vanligt altid efter brug af telefon.

Patienten opfordres af sekretæren ved ankomsten til at spritte hænder, og af personalet på stuen til at spritte hænder 1) når vedkommende kommer ind på stuen, 2) efter undersøgelse (+ håndvask) og 3) når vedkommende forlader stuen. Ved aflevering af sædprøve opfordres patienten til at spritte hænder, når vedkommende går ud af laboratorie-administrationen.

 

Værnemidler

Handsker anvendes ved vanlige procedurer. Desuden anvendes handsker, når sædbæger modtages - og bægeret aftørres med wetwipt/oosafe wipe.

Brug af maske for både patienter og personale i overensstemmelse med hospitalets retningslinjer. Alternativt kan anvendes et visir.

 

Hold afstand 

Det tilstræbes, at der kun er få patienter i klinikken ad gangen. Patienten informeres ved screeningssamtale om, ikke at komme ind i klinikken før den aftalte tid. Der lægges stopskilte på stole således, at kun stole, med 2 meters afstand, kan bruges. Hvis forsinkelse, og dermed evt. flere end 5 i venteværelset, henvises patienter til at vente i det fri udenfor klinikken, alternativt i mellemgangen, hvis der ikke er andre.

Hold afstand til patienten, hvor dette er muligt.

Personale imellem tilstræber ligeledes at holde afstand til hinanden, så vidt dette er muligt. Hvis dette ikke kan overholdes, f.eks. ved sidemandsoplæring, anvendes mundbind.

Ved konferencer og lignende tilstræbes max. 10 personer i konferencerummet.

Konferencebordet afsprittes efterfølgende.

 

Viden om COVID-19 og graviditet

Indtil dags dato er der ikke evidens for, at COVID-19 virus er særlig aggressive overfor gravide kvinder eller fostre. Data er begrænsede, men med det nuværende kendskab til Corona virus og dens genetiske fællesskab med andre vira, ser COVID-19 ikke ud til at være mere risikabel end mange andre virusinfektioner i samme familie.

Der er på nuværende tidspunkt ikke holdepunkter for, at infektion i 1. trimester med COVID-19 skulle have alvorligere følger end for andre coronavira eller influenzavira.

Det er derfor vigtigt, at man ikke lægefagligt introducerer unødig frygt blandt befolkningen. 

Det må i den forbindelse anføres, at der er dokumentation for, at influenzasygdom i 1. trimester er associeret til en let øget risiko for misdannelser (Luteijn JM, Brown MJ, Dolk H. Influenza and congenital anomalies: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod. 2014 Apr;29(4):809-23.), men denne lille risiko har ikke tidligere afstedkommet indskrænkninger af fertilitetsbehandlinger.

På grund af den manglende viden om teratogene risici for fostret, bør ufrivilligt barnløse informeres om den viden – og mangel på samme – der er omkring graviditet og COVID-19. Rapporter viser dog raske børn født af mødre med aktiv Corona: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32237670.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Klinikledelsen har ansvaret for instruksen.

Personalet har ansvar for at kende og følge instruksen.

Redaktøren har ansvar for løbende at opdatere instruksen, efter aftale med klinikledelsen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag