Center for seksuelle overgreb

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål og indledning

Kvinder og mænd (fra 12 år og op) udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg inden for de sidste 5 døgn, kan henvises til Center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet (se nedenstående adresse). Er der gået længere tid siden overgrebet, drøftes sagen og situationen telefonisk med vagthavende sygeplejerske i centeret.  Centeret modtager både personer, der ønsker at anmelde overgrebet til politiet, og personer som ikke ønsker at anmelde overgrebet.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedsfagligt personale på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler på Herlev og Gentofte Hospital.

Tilbage til top


Definitioner

Se mere her Center for seksuelle overgreb, akut hjælp

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

 Større skader skal behandles i skadestueregi inden personen evt. overflyttes til Center for seksuelle overgreb.  Vagthavende gynækolog skal undersøge og behandle eventuelle akutte behandlingskrævende gynækologiske læsioner og må vurdere, om det skal foregå i skadestuen, i akutsporet på gynækologisk afdeling eller på operationsgangen. Hvis personen ønsker det tilkaldes politiet.

Undgå at slette spor

Hvis personen i forbindelse med behandling skal vaskes, så vask kun det der er nødvendigt for behandlingen (tetanusvaccine gives om nødvendigt).

Personen må heller ikke selv vaske sig, skifte sit tøj (i så fald skal tøjet medbringes til centeret og helst kun håndteres af personen selv, om muligt sikres tøjet i papirspose). Personen må ikke frisere sig, rense negle, spise, drikke eller børste tænder af hensyn til sporsikringen. Er der eksempelvis flækket en negl, som skal klippes /tages af, skal den lægges i en pose og sendes med til Center for seksuelle overgreb. Fotodokumentation er en mulighed.

Hvis der fjernes bind/tampon, lægges det i en pose og sendes med til Center for seksuelle overgreb.
Alle spor, der sikres, skal mærkes med navn og cpr.nr. samt dato, tidspunkt og underskrives af den, der har sikret genstanden.

Hvis personen skal lade vandet, opsamles urinen, som mærkes og sendes med til Center for seksuelle overgreb. Hvis man mistænker ufrivillig indtagelse af narkotiske stoffer, skal der derudover hurtigst mulig tages en blodprøve: Brug samme glas som til ethanolbestemmelse. Glasset mærkes og medsendes urinprøven.

Sættene forefindes i skadestuen; nye rekvireres fra Retsmedicinsk Institut’s vareudlevering.

Telefon ###TELEFON### eller ###TELEFON###

Hvis overgrebet ikke allerede er politianmeldt, og personen ønsker dette, kontaktes politiet straks i den politikreds, hvor overgrebet har fundet sted. Aftal med politiet, hvor de skal møde patienten, det kan evt. ske på Center for seksuelle overgreb, hvor afhøring kan foregå.

Ved spørgsmål vedrørende håndtering af sporsikring, behandling osv. kan centeret kontaktes døgnet rundt.

En person, der har været udsat for voldtægt / voldtægtsforsøg, har brug for at blive troet på, rolige omgivelser, få kontakter og let forståelig information.

Transport

Unge under 15 år bør så vidt muligt følges af forældre. Hvis dette ikke er muligt bør sundhedspersonalet kontakte de sociale myndigheder. Politiet har lister over vagthavende sociale myndigheder i de forskellige kommuner.

I Københavns Kommune kan Den Sociale Døgnvagt kontaktes på

Telefon ###TELEFON###

Er overgrebet allerede anmeldt til politiet, vil politiet som oftest transportere personen til centret. Personen kan tilbydes transport til Rigshospitalet, hvis ikke pårørende eller politi kan køre.

Hvis det vurderes at der efter undersøgelsen på Center for seksuelle overgreb er behov for fortsat indlæggelse på sygehus, skal centret oplyses om stamafsnit, hvortil patienten kan tilbageflyttes.

Personen der ønskes overflyttet til Center for seksuelle overgreb skal meldes på

Telefon ###TELEFON### (kun for fagpersonale)

Adresse

Center for seksuelle overgreb

Rigshospitalet

Opgang 5, 3 sal afsnit 5032

Mellem kl. 22 og 06 skal hovedindgangen benyttes. Man kan også benytte fødemodtagelsen i kælderen opgang 5.

Hvad sker på Center for seksuelle overgreb

På Center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet modtages personen af en sygeplejerske, og der foretages en retsmedicinsk, en almen medicinsk og en gynækologisk undersøgelse af gynækolog og/eller retsmediciner. Der tilbydes profylaktisk behandling for seksuelt overførte sygdomme samt nødprævention.  Der tilbydes opfølgende lægelig behandling samt samtaler med psykolog og socialrådgiver

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Klinikledelsen er ansvarlig for at personalet kender og anvender denne vejledning

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

DSOG Guideline, Voldtægt

Center for seksuelle overgreb, akut hjælp

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top