Børneanæstesi, smertebehandling perioperativ, Herlev matriklen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Formål

At sikre en ensartet tilgang til smertebehandling af børn i forbindelse med kirurgiske indgreb eller diagnostiske procedurer. 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og sygeplejersker på Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv behandling.

Tilbage til top

Definitioner

MDA: Medicindispensering og administration

NSAID - Non-steroidt antiinflammatorisk middel

PCM - Paracetamol

POA - Det Perioperative afsnit (opvågningen)

PNB - Perifer nerve blokade

COP - Central operationsgang

Tilbage til top

Fremgangsmåde

På operationsgangen bedøves både til akutte og elektive indgreb. Man skal derfor være opmærksom på om barnet allerede er sat i smertestillende behandling.

MDA skal altid kontrolleres inden der gives smertestillende medicin. For yderligere at øge sikkerheden spørges forældrene ligeledes, om der er givet smertestillende medicin.

Ved større indgreb på ekstremiteter kan der suppleres med PNB, se særskilt vejledning Børneanæstesi, Perifer nerveblokade (PNB) - Herlev matriklen

Når der er givet smertestillende medicin før ankomst til operationsgangen

Er barnet allerede sat i fast smerte behandling med Paracetamol og NSAID, fortsættes denne behandling per- og postoperativt, konverteret til i.v. indgift.

Har barnet fået engangs dosis med Paracetamol og/eller NSAID i børnemodtagelsen, akutmodtagelsen eller på børneafdelingen, gives næste dosis på operationsgangen eller i opvågningen med et passende tidsinterval (Paracetamol 6 timers interval, NSAID 8 timers interval) denne dosis konverters til i.v. indgift.

Er der givet Morfin som fast ordination eller pn. før ankomst til operationsgangen, skal man være opmærksom på muligt ændret Morfin / Fentanyl behov peri- og postoperativt.

Når der ikke er givet smertestillende medicin før ankomst til operationsgangen

Ved elektive operationer og diagnostiske procedure er der som oftest ikke givet smertestillende medicin præ operativt. Det samme gælder for en stor del af de ortopædkirurgiske patienter med frakturer der er fikseret i gips.

Til alle operative indgreb på COP gives rutinemæssigt Paracetamol og NSAID medmindre der er kontraindikationer og der suppleres med lokal infiltration, PNB eller anden blokade på indikation.

Ved operative indgreb og diagnostiske procedurer i endoskopienheden bruges Paracetamol og NSAID på indikation.

Til indgreb i dagkirurgisk afsnit gives rutinemæssigt Paracetamol medmindre der er kontraindikationer og der suppleres med NSAID, lokal infiltration, PNB eller anden blokade på indikation.

Hvordan indgives medicinen på operationsgangen

Paracetamol: Gives under det operative indgreb intravenøst. (som infusion eller langsomt i.v. over 10 - 15 min). Hvis der ikke anlægges intravenøs adgang kan man bruge suppositorier. Fordelen ved at give intravenøst, er at man kan give den præcise dosis og at man får hurtig og sikker optagelse. 

NSAID: Gives under det operative indgreb intravenøst som bolus. Hvis der er øget blødnings risiko kan man vælge at give det umiddelbart efter indgrebet på operationsstuen. Har man ikke intravenøs adgang kan NSAID gives intranasalt.

Fentanyl: Gives intravenøst. Kan også gives intranasalt hvis man ikke har en i.v. adgang (f.eks. hvis den accidentielt er seponeret). Til dette bruges speciel forstøver.

Morfin: Der gives ikke rutinemæssigt Morfin på operationsstuen (bruges postoperativt i opvågningen, hvor der samtidig gives kvalmeprofylakse med Ondansetron, hvis dette ikke allerede er givet)

Medicin dosering

Paracetamol og NSAID doseres efter vægt (se vedhæftede ”Smertestillende til børn, dosis guide). Hvis der er kontraindikationer imod brug af det ene eller begge medikamenter, tages individuel stilling til anden smertebehandling.

Der gives som hovedreglen Fentanyl fra starten af indgrebet. Dosis afhænger af kirurgitype og om der bruges PNB. Der gives supplerende Fentanyl dosis for hver 30 – 45 min. Hvis knivtiden er > 30 min bør der som hovedregel altid suppleres med Fentanyl, medmindre der er anlagt PNB.

Morfin doseres efter vægt (se vedhæftede ”Smertestillende til børn, dosis guide)

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Præoperativ smertebehandling: Det påhviler pædiateren at iværksætte relevant smertebehandling præoperativt, gerne i samarbejde med kirurgen og anæstesien.

Perioperativ smertebehandling: Det påhviler den anæstesilæge der starter anæstesien at iværksætte relevant perioperativ smertebehandling -  Paracetamol og NSAID.

Smertebehandling i opvågningen foretages af opvågningssygeplejersken, der har delegeret ordinations ret på Morfin og Ondansetron. Ved smertegennembrud eller anden behov for hjælp i opvågningen kontaktes så vidt muligt den anæstesilæge der har forestået anæstesien. Ved behov for akut hjælp kaldes anæstesi bagvagten.

Når der anlægges PNB informeres forældrene om dette i opvågningen, så de kan være opmærksomme på det tidspunkt hvor nerveblokaden slipper (risiko for smerte gennembrud).  Børneafdelingen informeres om den anlagte PNB af opvågningssygeplejerske, så også de kan være opmærksomme på smerte gennembrud. Paracetamol og NSAID fortsættes i fast dosis selvom der er anlagt PNB for at undgå smerte gennembrud. En PNB har typisk effekt i 6 til 12 timer.

Postoperativ smertebehandling: Det påhviler pædiateren at iværksætte relevant smertebehandling postoperativt. Individuel smerteplan kan aftales i et samarbejde mellem pædiateren og anæstesilægen (gælder specielt for børn med kroniske smerter, ved brug af epidural smertekateter eller PNB med smerte kateter)

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens

Børneanæstesi, Steen W. Henneberg og Tom G. Hansen, FADLs Forlag 2. udgave 2015

http://www.pro.medicin.dk

www.drugs.com

Good practice in postoperative and procedural pain management, 2nd edition.

Paediatr Anaesth 2012, BNF for children

Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), Praktisk smertebehandling af børn og unge http://www.irf.dk/download/rtf52014_til_web.pdf

DrugDoses app (App Store, Google Play Store), Frank Shann, Intensiv Care Unit, Royal Children’s Hospital, Parkville, Victoria 3052, Australia. Database update 2017

Links

Børneanæstesi, Perifer nerveblokade (PNB) - Herlev matriklen

Bilag