CT-skanning - henvisning, forberedelse og udførelse, Gentofte matriklen

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Henvisningsretningslinjer

Henvisning til radiologiske undersøgelser.
Radiologiske undersøgelser i vagtperioden. Kun fyldestgørende information om problemstillingen sikrer optimalt valg af protokol og  undersøgelsesresultat. Se særskilt vejledning: Os Scaphoideum - Radiologisk udredning

Henvisning til CT-skanning af hjertet kan kun ske efter anmodning fra Afdeling for Hjertesygdomme. Se særskilt vejledning Hjerte-CT og Hjerte-CT, præmedicinering forud for

Henvisning til CT-vejledt lungebiopsi - se vejledninger fra Afdeling for medicinske sygdomme - Infiltratudredning og Invasive lungeundersøgelser, aftaler på stamafsnit

Kontraindikationer

Graviditet (relativ), allergi for kontraststof samt andre kontraststofrelaterede kontraindikationer jf. Iodholdigt kontraststof, forholdsregler ved intravaskulær indgift

Forberedelse

Generelt

  • Metalgenstande som knapper, lynlås, bælter, smykker etc. skal være fjernet fra området, der skal undersøges.
  • Hvis patienten ikke kan ligge helt stille, kan undersøgelsen ikke foretages. Sedering af patienten kan være en mulighed. Henvisende afdeling står i så fald for sedering og observation af patienten.
  • Ved CT af nyrer og urinveje skal patienten møde med fyldt blære.
  • Er patienten gravid, skal indikationen vurderes nøje og diskuteres med radiolog.

Informeret samtykke

Henvisende læge informerer patienten om CT skanningen og mulig i.v kontrast. Se mere undersøgelsesspecifik information på vores hjemmeside og på Intra: Patientinformationer.
Ambulante patienter modtager skriftlig information om aktuelle skanning sammen med indkaldelsen til CT skanningen.
Når patienten herefter møder til undersøgelse på Røntgen og Skanning, betragtes det, som samtykke til gennemførelsen af skanningen.

Peroralt kontraststof

Peroralt kontraststof før CT skanning er ikke standardprocedure.

Der kan være særlige situationer, hvor der ud fra lægefaglig vurdering, gives kontraststof peroralt. I så fald sørger Afdeling for Røntgen og Skanning for at udlevere kontraststof og sende vejledning til den henvisende afdeling.

Skanninger, hvor der gives intravenøst kontraststof

Ofte er det nødvendigt at give en indsprøjtning med kontraststof for at fremstille forskellene i blodkar, organer og væv mere tydelige på billederne.

eGFR skal kontrolleres jf. Iodholdigt kontraststof, forholdsregler ved intravaskulær indgift

Alle undersøgelser der kræver kontrast fordrer et velfungerende PVK, der kan tåle brug af motorsprøjte, i udgangspunkt i 18G (grønt). 
I forbindelse med undersøgelsen anlægges derfor PVK i albuebøjningen (vena Cubiti). PVK seponeres umiddelbart efter undersøgelsen er færdig.

Ved alle akutte undersøgelser skal dette være anlagt i albuebøjningen inden patienten kommer til Røntgen og Skanning. Oversigt over perifere vene katetre 2023_1.docx

  • Venflon pro og Nexiva fra BD kan anvendes.
  • Introcan Safety Deep Acces og midline katetrene "PowerGlide" og "Seldipur Smartmidline"  kan med fordel anvendes til anlæggelse i en dyb vene, mens Introcan Safety 3 fra B Braun som udgangspunkt ikke kan anvendes.
  • Andre typer og størrelser af PVK / midline kan medføre nedsat kontraststof-flow og kan resultere i insufficient undersøgelse. 
  • Powerport og piccline (”Power Picc Solo”), kan godt anvendes i forbindelse med motorsprøjte, men forekommer sjældent på Gentofte matriklen, hvorfor ikke alt personale føler sig tryg i håndteringen heraf / kan opretholde de fornødne kompetencer.
    Kan aftales i det enkelte tilfælde, eventuelt med mulighed for følge fra stamafdelingen mhp håndteringen af kateteret.
  • CVK og Port a´kath kan som udgangspunkt ikke anvendes, da man ikke kan opnå optimal kontrastintensitet ved de tryk, der må anvendes på disse katetre.

Det anbefales at patienter, der skal have i.v kontraststof drikker op til ½ liter vand i timen op til skanningen. Dette gælder ikke for patienter, der er fastende eller på anden måde er underlagt væskerestriktioner.

Mange patienter vil få en metalsmag i munden og følelse af varme gennem kroppen når kontrasten gives. Nogle få reagerer med utilpashed, kvalme og evt. opkast. Ved at trække vejret langsomt og dybt kan generne ofte mindskes.

Observation og ansvar for patienten på Afdeling for Røntgen og Skanning

Hvis patienten, der skal til CT skanning har brug for observation, påhviler det den henvisende afdeling at sikre denne observation (medsendt personale, pårørende) jf. Observationskrævende patienter til undersøgelse på Afdeling for Røntgen og Skanning

Undersøgelse

Under skanningen befinder personalet sig udenfor rummet. Patienten har hele tiden mulighed for at komme i kontakt med dem. For at undgå uskarphed på billederne skal patienten ligge helt stille under skanningen, ofte vil patienten også blive bedt om at standse vejrtrækningen i de sekunder, hvor der skannes.

Normalt varer en undersøgelse fra 10 minutter til 30 minutter. Selve skantiden varer få sekunder ofte af flere omgange.

Komplikationer, ubehag og efterbehandling

Efter i.v. kontraststof:

Patienten skal drikke rigeligt væske efter undersøgelsen (undtaget de der har væske restriktioner).

Har patienten type 2 diabetes, får Metformin og har eGFR under 30 ml/min/1,73 m², skal patienten have taget fornyet eGFR jf: Iodholdigt kontraststof, forholdsregler ved intravaskulær indgift mhp kontrol af nyrefunktionen før genoptagelse af Metforminbehandlingen (Skriftlig patientinformation udleveres på Røntgen og Skanning).

Iodholdigt kontraststof er nyretoxisk og kan forårsage hypersensitivitets- og chemotoxiske reaktioner. Rigtige allergiske reaktioner er yderst sjældne. Risikoen for behandlingskrævende komplikationer ligger på under 1 promille. (Skriftlig patientinformation udleveres evt. på Røntgen og Skanning)

Subcutan injektion ved i.v. kontrastindgift (Skriftlig patientinformation udleveres på Røntgen og Skanning)

CT og stråledosis

CT er en forkortelse for Computed Tomography. CT billeder dannes af samme type røntgen-stråler som traditionelle røntgenundersøgelser. CT teknikken adskiller sig fra røntgen, ved at man benytter en mere avanceret metode til at registrere strålerne end en almindelig røntgenundersøgelse, samt en computer til at sætte målingerne sammen til et billede.

Røntgenrøret og de dele som registrerer strålerne (detektorerne), bevæger sig omkring det område som afbildes. Dette muliggør fremstilling i tværsnit og tre dimensioner. Fordelen med denne metode er, at den kan påvise meget små forandringer, og at den i en vis udstrækning kan skelne mellem muskler, led og væv.

CT-billeder er sort/hvide. Organerne fremstilles i forskellige gråtoner. Væv med lav tæthed, f.eks. luftfyldte hulrum, vises som mørke eller sorte partier. Væv med højere tæthed vises i lysere gråtoner. Jo højere tæthed, jo lysere. Knoglevæv fremstilles hvidt.

Strålebelastningen er højere end ved konventionel røntgenundersøgelse, men det diagnostiske udbytte er sædvanligvis meget større.
Stråledosis kan variere fra 2- 25 mSv afhængigt af det skannede område og indikation / protokolvalg for undersøgelsen.

Undersøgelser, der udføres på Gentofte matriklen

For mere uddybende information om de enkelte undersøgelser, se patientinformationer (link til Intra og hjemmeside under punktet Patinetinformationer.

CT cerebrum

Blødning, infarkt og demens skannes uden kontrast, der er ingen forberedelse.
Øvrige indikationer skannes uden og med /evt. med  i.v. kontrast og forberedes hertil. Der er ingen yderligere forberedelse.

CT ører

Cholesteatom, cochlear implant, malformationer skannes uden kontrast, der er ingen forberedelse.
Acusticusneurinom skannes med i.v. kontrast og forberedes hertil. Der er ingen yderligere forberedelse. (MR-skanning er 1. valg)

CT ansigtsskelet og bihuler

Fraktur /traume, polypper, sinuitis, FESS operation skannes uden kontrast, der er ingen forberedelse.
Tumor  skannes uden og med i.v. kontrast og forberedes hertil. Der er ingen yderligere forberedelse.

CT columna og knogler

Hele skelettet, undersøgelsen kræver ingen forberedelse.

CT hals, thorax og hjerte

Selektion, HRCT, pneumothorax, cyste og calcium score skannes uden kontrast, der er ingen forberedelse.
CT af hjertets kranspulsårer, og CT af hjertet (EP-planning), patientforberedelse og udførelse foregår i kardiologisk regi.
CT vejledt lungebiopsi i lungemedicinsk regi foregår på og med assistance fra Røntgen 
Øvrige indikationer skannes med eller evt. med  i.v. kontrast og forberedes hertil. Der er ingen yderligere forberedelse.

CT Abdomen

CT abdomen, det er vigtigt med en fyldestgørende relevant anamnese/indikation, så den bedst egnede undersøgelse kan planlægges ved visitation af henvisningen. Alternativt kan ultralyd af abdomen overvejes. Patienten skal have i.v. adgang og bør have ventrikelsonde (kun ved obs ileus).
CT oversigt over urinveje (lavdosis tomskanning ved stenproblematik). Patienten skal drikke 1 liter vand før undersøgelsen, startende 1 time før undersøgelsestidspunktet, ved akutte undersøgelser vil Røntgen give besked når patienten skal starte med at drikke.
CT urografi (kontrast undersøgelse ved makroskopisk eller vedholdende mikroskopisk hæmaturi samt recidiverende cystit). Patienten forberedes til i.v. kontrast og skal drikke 1 liter vand før undersøgelsen, startende 1 time før undersøgelsestidspunktet, ved akutte undersøgelser vil Røntgen og Skanning give besked når patienten skal starte med at drikke.

PET-CT og SPECT-CT

Undersøgelserne foregår i Nuklearmedicinsk regi.

Patientinformationer

Generelt om CT: Patienthåndbogen, Sundhed.dk
Patientinformationer om CT skanninger (hjemmeside Gentofte Hospital)

Patientinformationer om CT skanninger i pdf (Intra)

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag