Sygeplejeklinikken

Formål

At introducere til sygeplejeklinikkens opgaver, opbygning & patientforløb

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker i Hudsygdomme, klinik 1.

Tilbage til top

Definitioner

Sygeplejeklinikken:

  • I sygeplejeklinikken behandles patienter der har behov for et kontinuerligt forløb, et mere intensivt forløb eller som er indlagt på afd. 221.
  • Klinikken bemandes af 1-2 sygeplejersker og har tilknyttet en stuelæge. En gang ugentlig kommer en special læge , som er ansvarlig for de indlagte patienter.
  • Patienter behandles i tidsrummet 8-15 i hverdagene. Indlagte patienter plejes og behandles af afd. 221 i weekenden.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Sygeplejersker tilknyttet sygeplejeklinikken:

Spl. ###NAVN### og ###NAVN###-Holden er fast tilknyttet spl. klinikken. Derudover er ca. 6 spl. tilknyttet sygeplejeklinikken og dækker klinikken når Helle Pia eller Lise er i andre klinikker, har ferie eller ved sygdom.

Dagenes organisering:

Ved starten af vagten fordeles dagens arbejdsopgaver og ansvar for patienterne. Der forsøges at have en vis kontinuitet og at patienterne i størst muligt omfang ses af den samme spl. 

Patienterne kan have tider fra kl. 8-15. Alle tider bookes med 60 minutter (dette er af hensyn til den fulde kapacitet på bookinglisten i spl klinikken). Det er også muligt at booke dobbelttider hvis man vurderer at der er behov for dette. De reele tider vi forventer der skal afsættes til behandlinger er beskrevet her.

  • Vortebehandling = 30- 60 min.
  • DPCP = 20 min.
  • Behandling/Sår = 60-90 min.
  • Infusioner = 60 min.

Infusioner gives primært tirsdag, torsdag og fredag.

DPCP og vorter bookes primært kl.8.15 eller efter kl.11.

I SP er der præfabrikerede tider reserveret til indlagte patienter. Der må ikke bookes andre behandlinger på disse tider. Hvis der ikke er nogle indlagte anvendes tiden til andre ikke indlagte patienter.

Overvej hvilke behandlinger der bookes sidst på dagen, sådan at behandlingerne er realistiske at kunne nå indenfor det givne tidsrum.

 

Behandlinger i sygeplejeklinikken:

Sårbehandling - se kompetencekort om sår

Tjærebehandlinger - Tjærebehandling

Røde bade - Røde bade, instruks for behandling & geh_allergi_hud_p040009_Roede_bade (regionh.dk)

Olie bade - 

Smøring med steroider + fugtighedscremer - geh_allergi_hud_p040080_Hormoncremer_binyrebarkhormon (regionh.dk)

Okklusionsbehandling (zip zok og duoderm) - 

DPCP - DPCP - behandling med & geh_allergi_hud_p040086_Behandling_af_pletvist_haartab_DPCP (regionh.dk)

Vortebehandlinger - Cantharone / cantharone plus ved verruca vulgaris, anvendelse af & behandling-af-vorter-med-canthacur.pdf (regionh.dk)

Infusionsbehandlinger (infliximab & rituximab) InfliximabRituximab behandling, Tværfaglig instruks i Klinik for hudsygdomme, afdeling U & geh_allergi_hud_p080016_Behandling_med_infliximab (regionh.dk) & geh_allergi_hud_p040077_Behandling_med_Rituximab (regionh.dk)

Kompressionsbehandlinger - se kompetencekort om sår

Hårbundsbehandlinger (kvillaja & andre) - geh_allergi_hud_p040084_Haarbundsbehandling_med_kvillajatjaere_6% (regionh.dk) & geh_allergi_hud_p040083_Haarbundsbehandling_med_Salicylsyre_5%_i_decubalcreme (regionh.dk) 

 

Hvor ofte ses patienter/ hvor mange behandlingstider skal de have i klinikken:

Patienters forløb i sygeplejeklinikken kan have forskellig varighed alt efter diagnose samt effekt af behandling. Det er en individuel vurdering hvor ofte patienten skal ses og i hvor lang tid patienten skal være tilknyttet sygeplejeklinikken. Enkelte behandlinger har dog et fast tidsinterval. Eks. patienter med vorter ses i sygeplejeklinikken hver 3 uge. Patienter der får DPCP behandling ses i sygeplejeklinikken hver uge.

Sygeplejersker i sygeplejeklinikken har efter aftale med afdelingsledelsen lov at sætte patienter i behandling med tidligere ordinerede behandling (eks. steroidcreme) eller fortsætte behandlinger hvis der ikke har været effekt endnu (eks. zip zok til patienter med prurigo nodularis). Beslutningen konfereres efterfølgende med kontaktlæge ved førstkommende mulighed.

Ved spørgsmål i forbindelse med behandling og opfølgende kontrol varetages af patients kontaktlæge.

 Indlagte patienter:

Det er en lægevurdering hvilke patienter der tilbydes indlæggelse. Proceduren for indlæggelse og samarbejde med afd. 221 er grundigt beskrevet i VIP : Samarbejde mellem afd. U og C 

Alle patienter der indlægges får udleveret et Velkomstbrev og der bookes tider i spl klinikken til daglig behandling (gerne to uger frem). https://intern.publikationer.regionh.dk/publication/ed02d35d-71ad-45a4-922f-a48800c4cd6f/velkommen-til-sengeafsnit-for-hudsygdomme.pdf

Andre opgaver:

Dagligt:

  • Check at dagens programsatte patienter har fået et notat samt er signeret i SP
  • Sluk alle computerne
  • Rengøre IT udstyr der har været i brug
  • Opfyldning i diverse rum og skabe
  • Oprydning på sygeplejeklinikkens kontor
  • Låse døre til rum i sygeplejeklinikken

Efter behov:

  • Sætte depotvarer på plads
  • Tømme genbrugspapir spande

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Alle sygeplejerske i Hudsygdomme, klinik 1 er ansvarlige for at kende den VIP og handle i overensstemmelse med den.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag