Akut Stroke, patientforløb

Formål

At sikre hurtig og korrekt diagnostik af patienter med tegn på stroke i Akutmodtagelsen på Herlev matrikel og Akutklinikken på Gentofte matriklen, som potentielt kræver hurtig intervention.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedsfagligt personale på Herlev og Gentofte Hospital.

Vejledningen omfatter alle voksne patienter med tegn på stroke/TCI, som henvender sig i Akutmodtagelsen på Herlev matriklen og Akutklinikken på Gentofte matriklen.

Særligt for Gentofte matriklen: Retningslinjer for patienter med tegn på stroke som indlægges på Gentofte matriklen er beskrevet under afsnittet Gentofte matriklen.

Tilbage til top

Definitioner

Akut Stroke patient omfatter patienter, hvor der er mistanke om stroke (blodprop eller blødning i hjernen) eller TCI, der kræver hurtig diagnosticering og intervention. Alle patienter med tegn på stroke/TCI indenfor 90 dage, som ikke er udredt, tolkes som en akut diagnose der kræver hurtig diagnosticering på grund af en øget risiko for ny stroke ved manglende iværksættelse af forebyggende behandling. Symptomer på stroke/TCI er hurtigt udviklende (indenfor få minutter) og kan bestå af lammelser, talebesvær, føleforstyrrelser, synsbesvær etc.

(Link til regional VIP Apopleksi og TCI - akut udredning og behandling for yderligere definition af patientgruppen.)

AKM: Akutmodtagelsen (Herlev)

SPIF: Special læge i front

SIF: Sygeplejerske i front

N-FV: Neurologisk forvagt

N-BV: Neurologisk bagvagt

AOP: Anamnese, objektiv og plan

Tilbage til top

Fremgangsmåde

På mistanke om stroke, hos patienter som henvender sig i AKM på Herlev matriklen, startes “Akut Stroke patient” af læge fra Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme. Lægen skal tage stilling til om patienten er indenfor tidsvindue til at være kandidat til trombolyse eller endovaskulær trombektomi (EVT) lægen skal i så fald kontakte trombolysevagten direkte (lige datoer BBH tlf. ###TELEFON###, ulige datoer RH tlf. ###TELEFON###)

). Hvis ikke der er indikation for trombolyse eller EVT fortsættes “Akut Stroke patient”. I dagtid vil Speciallæge i Front (SPIF) initiere forløbet og om aften/nat/weekend er det Neurologisk Forvagt (N-FV). Hurtig billeddiagnostik af hjernen efterfulgt af korrekt behandling er det endelige mål og de enkelte arbejdsgange må ikke forsinke denne proces.

Undtagelse er patienter som er ABC-truede hvor behandling og udredning skal udføres efter denne algoritme.

Det tilstræbes at overholde de angivne tider i bilag 1: Flowdiagram. Tryk på nedenstående billede.

Beskrivelse af patientforløbet

Akutmodtagelsen: Mistanke og inklusion

Ved ankomst i AKM tilstræbes der at patienten triageres indenfor 30 minutter af plejepersonale. Det tilstræbes at der tages blodprøver og EKG inden MR/CT-skanning. Modtagende plejepersonale orienterer sig om symptomer og debut heraf og informerer SPIF/N-FV så lægen hurtigt kan tage stilling til om kontakt til trombolysevagt er relevant. Modtagelse af plejepersonalet, herunder blodprøvetagning og EKG, bør ikke forsinke vurdering af læge eller MR/CT-skanning.

SPIF/N-BV hverdage kl. 08.00-20.00 (###TELEFON###).

Patienter med mistanke om stroke, bør ses af SPIF i hverdage ud fra patientens triagefarve. Det tilstræbes dog altid, at SPIF vurderer patienterne hurtigst mulig efter ankomst i Akutmodtagelsen.

SPIF vurderer patienten med kort anamnese og fokuseret undersøgelse. Ved indikation for kontakt til trombolysevagt, gøres dette af SPIF. Hvis der ikke indikation for trombolyse eller EVT, bestilles der ved mistanke om stroke/TCI, haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) (Lægen skal udfylde de præformaterede spørgsmål i best/ord, herunder særligt kontraindikationer til MR samt kontaktnummer til SPIF). Derefter ringer SPIF til MR radiograf på 82013 for booking af undersøgelse. Første patient kan skannes kl. 08.30 og sidste kl. 19.30.

 N-FV hverdage kl. 20.00-8.00 og døgnet rundt i weekend og helligdage (telefonnummer ###TELEFON###).

Patienter med mistanke om stroke, bør vurderes af N-FV aften/nat/weekend ud fra patientens triagefarve. Der tilstræbes dog altid, at N-FV vurderer patienterne hurtigst mulig efter ankomst i Akutmodtagelsen.

N-FV skal tage stilling til om der er indikation for kontakt til trombolysevagt. Hvis indikation for dette, kontaktes trombolysevagt. Hvis der ikke er indikation for trombolyse eller EVT skal følgende gøres, afhængigt af tidspunkt på døgnet:

Hverdage:

  • I tidsrummet 08.00-20.00 på hverdage vurderer SPIF/N-BV patienten med anamnese og objektiv undersøgelse og bestiller haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) (Lægen skal udfylde de præformaterede spørgsmål i best/ord, herunder især kontraindikationer til MR samt kontaktnummer til SPIF/N-BV) Derefter ringer SPIF/N-BV til MR-radiograf på 82013. Første patient kan skannes kl. 08.30 og sidste kl. 19.30.
  • I tidsrummet 20.00-04.00 på hverdage vurderer N-FV patienten med anamnese og objektiv undersøgelse og bestiller CT-skanning af cerebrum (CT-C) OBS stroke. Der ringes 82816 for visitering.
  • I tidsrummet 04.00 – 08.00 på hverdage vurderer N-FV patienten med anamnese og objektiv undersøgelse og bestiller haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) som kan laves fra kl. 08.30. Hvis patienten er klinisk medtaget og/eller mistanke om cerebral blødning skal der altid bestilles CT-C hurtigst mulig.

Weekend og helligdage:

  • Døgnet rundt i weekend og helligdage vurderer N-FV patienten med anamnese og objektiv undersøgelse og bestiller haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) (Lægen skal udfylde de præformaterede spørgsmål i best/ord, herunder især kontraindikationer til MR samt kontaktnummer til N-FV) Derefter ringer N-FV til MR-radiograf på 82013. Første patient kan skannes kl. 08.30 og sidste kl. 17.30.
  • I tidsrummet 17.00-04.00 i weekend og helligdage vurderer N-FV patienten med anamnese og objektiv undersøgelse og bestiller CT-skanning af cerebrum (CT-C) OBS stroke. Der ringes 82816 for visitering.
  • I tidsrummet 04.00 – 08.00 i weekend og helligdage vurderer N-FV patienten med anamnese og objektiv undersøgelse og bestiller haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) som kan laves fra kl. 08.30. Hvis patienten er klinisk medtaget og/eller mistanke om cerebral blødning skal der altid bestilles CT-C hurtigst mulig.

Afdeling for Røntgen og Skanning:

Radiograf bestiller portør og booker den bestilte undersøgelse. Der tilstræbes at bestilt undersøgelse udføres indenfor 60 minutter efter sendt henvisning. Afhængigt af bestilt undersøgelse udføres:

MR-skanning i akut apopleksi protokol:

MR-skanning udføres af MR-radiograf. Varighed af skanning er cirka 15 minutter. MR-radiograf bestiller portør og sender patienten tilbage til relevant afsnit. Hvis MR-skanning ikke kan nå at blive beskrevet inden kl. 20.00 (hverdage) og inden kl.18.00 (weekend og Helligdage), så ringer MR-radiograf til N-FV med henblik på at få bestilt CT-C. N-FV laver best./ord. CT-C. Radiograf bestiller portør som kører patienten fra MR-skanneren til CT-skanneren. Portør venter på at CT-skanningen er udført og går tilbage med patienten til relevant afsnit. MR-skanningen bliver beskrevet om morgenen den følgende dag.

CT-skanning af cerebrum:

CT-skanning udføres af CT-radiograf. Varighed af skanning er cirka 5 minutter. Portør venter på at skanningen er udført og går tilbage med patienten til relevant afsnit.

Radiolog:

Der tilstræbes at radiolog beskriver MR-skanning indenfor 30 minutter efter afsluttet skanning. CT-skanninger (obs. stroke) bliver beskrevet indtil kl. 01.00. Vagthavende radiolog kan kontaktes efter dette tidspunkt ved tvivl om skanning. Hvis der findes anden akut patologi end stroke på MR-C bliver der ringet svar fra radiolog, ellers læses svaret i Sundhedsplatformen.

Akutmodtagelsen:

SPIF/N-BV og/eller N-FV følger op på MR/CT-skanningssvaret og initierer relevant behandling. AOP skrives af N-FV hvis dette ikke er gjort.

Afhængigt af svar på skanning gøres følgende:

Akut iskæmi: Der ordineres Akut Apopleksi – Infarkt/TCI best./ord. set, herunder bolus acetylsalicylsyre 300 mg. Husk anti-trombotisk medicin til dagen efter. Der ringes til visiterende sygeplejerske på N108 for indlæggelse. Derefter informeres den ansvarlige sygeplejerske i AKM om medicinordination samt indlæggelse - og denne bestiller portør og sengeplanlægger til afsnittet.

Akut blødning: Kontakt Neurokirurgisk BV med henblik på indikation for kirurgisk intervention. Stillingtagen til akut blodtrykssænkende medicin samt evt. revertering af AK behandling såfremt patienten er i dette. Bestil Akut Apopleksi – Intracerebral Hæmoragi best./ord. set. Der ringes til visiterende sygeplejerske på N108 for indlæggelse. Derefter informeres den ansvarlige sygeplejerske i AKM om indlæggelse - og denne bestiller portør og sengeplanlægger til afsnittet.

Ingen akut iskæmi: Ved TCI og MR-skanning uden akut iskæmi kan patienten udskrives til TCI-klinik afhængigt af ABCD2 score (0-3) (se lommekort) ABCD2 score.pdf eller indlægges på N108 efter kontakt til visiterende sygeplejerske. Relevante ordinationer laves. Derefter informeres den ansvarlige sygeplejerske i AKM om patienten, som udskrives eller indlægges.

Ingen akut iskæmi/anden patologi: Patienten udskrives eller indlægges til relevant afsnit med relevant behandling. Derefter informeres den ansvarlige sygeplejerske i AKM om plan.

Kun CT-skanning udført: Ved CT-skanning uden blødning kan akut iskæmi/TCI ikke udelukkes og der initieres relevant behandling som under “Akut iskæmi”. For disse patienter bestilles der haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) til udførsel den først kommende dagtid mellem kl. 8.30 -19.30.  

Indlæggelse: Patienterne indlægges på N108 før kl. 22.00 alle dage, efter dette tidspunkt forbliver de i AKM over natten til observation, med mindre der er overbelægning jf. Håndtering af patientflow i Akutmodtagelsen, herunder handleplan ved overbelægning i Akutmodtagelsen ​​​​​.

Klinisk afdeling N108:

Patienten modtages af sygeplejerske på afsnittet med relevant behandling og observationsniveau.

Patienter der er indlagt på N108 og har progression i symptomer:

  • Der skal som udgangspunkt bestilles akut CT-skanning af cerebrum.
  • Hvis der er behov for haste MR-skanning af cerebrum kan neuroradiolog kontaktes for visitation.

Patienter der overflyttes fra trombolysebehandling:

Patienterne kan indgå som “Akut Stroke patient”, hvis neurologen forventer, at patienten kan udskrives på baggrund af MR-skanning (ingen akut iskæmi). 

  • N-FV bestiller best./ord. haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn) for afklaring af diagnose.
  • MR-skanningen bliver udført i normalt tidsrum mellem 08.30-19.30 (hverdage) og 8.30-17.30 (weekender og helligdage). Efter skanning bliver patienterne kørt tilbage til N108 hvor der følges op på svaret.
     

Tilsyn på andre kliniske afdelinger:

Patienter fra andre afdelinger kan ved indikation få lavet akut CT-skanning af cerebrum eller fremskyndet MR-skanning af cerebrum, der bestilles ved best/ord. MR-Cerebrum-fremskyndet (Inden for 2 dage).

Gentofte matriklen:

Patienter der ankommer til Akutklinikken på Gentofte matriklen, og hvor der undervejs bliver rejst mistanke om stroke/TCI, skal undersøgende læge gøre følgende:

  • Tage stilling til om patienten er kandidat til trombolyse eller EVT. Hvis patienten er kandidat, kontaktes trombolysevagt af læge på Gentofte Akutklinik:
    • Lige datoer BBH tlf. ###TELEFON###
    • Ulige datoer RH tlf. ###TELEFON###

  • Hvis ikke trombolyse/EVT-kandidat bestilles akut CT-C, obs. stroke, hurtigst mulig.

  • Når svar på skanning bør læge fra Gentofte ringe til N-BV (82060) i tidsrummet 08.00-21.00 i hverdage og 09.00-21.00 i weekend eller Neurologisk FV (82050) øvrige tidspunkter for at konferere patienten og initiere behandling og plan.
  • Der tilstræbes at patienten flyttes hurtigst mulig til Akutmodtagelsen på Herlev matriklen såfremt stroke fortsat mistænkes, taget klinisk undersøgelse og CT-skanning i betragtning. Før patienten flyttes skal der være enighed mellem afsendende og modtagende læge.
  • Patienten kan flyttes såfremt denne er ABC-stabil og ikke har andre mere akutte tilstande som kræver akut udredning og behandling på Gentofte matriklen. Obs! afsendende afsnit er ansvarlig for patienten under transport, herunder om transporten skal ske med lægefølge.
  • Ved ankomst i Akutmodtagelsen på Herlev matriklen, tilstræbes der at patienten ses af en læge indenfor en time efter ankomst. N-FV initierer videre plan og udredning som kan indbefatte haste MR cerebrum – apopleksi protokol - (akut indenfor 1 døgn), indlæggelse til videre udredning eller udskrivelse.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Behandlingsansvarligt speciale er Afdeling for Nerve- og Hjernesygdomme.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag