TILBAGEVENDEN TIL ARBEJDET

Denne fase er kendetegnet af evt. delvis rask-/sygemelding, udarbejdelse af handlingsplan for fastholdelsen, information til kollegaerne mv. I denne fase kan det drøftes, hvorvidt der er tale om muligheder for etablering af særlige vilkår i arbejdet. Der kan være usikkerhed blandt kollegaer, om hvad der foregår, og hvorfor kollegaen kun er delvist til stede og/eller måske ikke indgår fuldt ud i de sædvanlige opgaver. Det er vigtigt for denne fase, at aftaler og tiltag følges tæt, så der i god tid kan ske justeringer til gavn for alle involverede. Det er også vigtigt, at denne fase ikke fortsætter uden aftaler for opfølgning.

ROLLER OG SAMARBEJDE

  • Tilbage-til-arbejdet opfølgende samtaler
    • Det er vigtigt, at der er klare aftaler i denne fase, dels om hvordan og hvilke opgaver den delvis sygemeldte har, dels hvad det betyder for kollegaerne og planlægning af den daglige drift.
    • Lederen skal sammen med den sygemeldte løbende aftale afholdelse af Tilbage-Til-Arbejdet samtaler, hvor der er afsat god tid til dialog om, hvordan det går. Det er også vigtigt at drøfte, hvordan det går i forhold til kollegaerne og forventninger til egen formåen.
    • Ved længerevarende sygefravær eller gentagne korte perioder udarbejder leder og sygemeldte i samarbejde en fastholdelsesplan, som beskriver den gradvise tilbagevenden til arbejdet konkret i forhold til hvilke opgaver, der kan varetages og i hvilket omfang tidsmæssigt.
    • Den sygemeldte skal være opmærksom på at melde tilbage til lederen, hvis der er behov for op- eller nedjusteringer i opgaver etc. Det er dog vigtigt, at alle er opmærksomme på, at der kan være en tendens til, at den sygemeldte gerne vil hurtigere i gang, end det er gavnligt i forhold til årsagen til fraværet.
    • Hvis der er tvivl om graden og omfanget af tilbagevenden, inddrages den sygemeldtes egen læge til vurdering heraf. Til dette bruges mulighedserklæring. Det gælder også ved vurdering af baggrund for flere korte sygefraværsperioder med henblik på evt. justering af arbejdstid eller opgaver, hvis dette er muligt i forhold til driften.
  • Dialog i trioen
    • Dialogen i trioen i denne fase er ekstra vigtig, da tillids- og arbejdsmiljørepræsentanten kan have viden om forløbet, som er vigtig at inddrage i den fælles dialog både i forhold til den delvis sygemeldte og kollegaerne.
    • Trioen inddrages i generelle overvejelser om, hvilke muligheder der er på arbejdspladsen fx i forhold til jobrotation eller midlertidig placering i anden arbejdsfunktion eller afdeling, når medarbejdere skal vende delvist tilbage.
  • Information til kollegaer om hensyn og aftaler med den tilbagevendte medarbejder
    • Den nærmeste leder har en vigtig rolle her i forhold til både opfølgningen med den sygemeldte og dialogen med kollegaerne. Det er afgørende for det videre forløb, at der er dialog med kollegaerne om, hvordan det påvirker driften, og hvilke aftaler der er i forbindelse med selve forløbet.
    • Det aftales med den delvis sygemeldte, hvor meget der meldes ud til kollegaerne, men jo mere åbenhed der er om forløbet og behovet for hensyn, jo nemmere er det at skabe forståelse hos kollegaerne.
    • Det er også vigtigt for kollegaernes forståelse, at det på forhånd er aftalt, hvilke opgaver i afdelingen, der kan komme i spil i forbindelse med et Tilbage-til arbejdet- forløb og en delvis syge- raskmelding.
  • Brug af sygefraværskoordinator
    • Sygefraværskoordinatorens rolle er at understøtte arbejdspladsens egen indsats med at håndtere og forebygge sygefravær.
    • Alle ledere, medarbejdere og trioer har mulighed for at inddrage hospitalets sygefraværskoordinator både i et konkret sygefraværsforløb, men også i den forebyggende indsats og for at fremme dialogen om sygefravær.
  • Gravid APV
    • Trioen skal i samarbejde sørge for, at der på arbejdspladsen er udarbejdet en generel gravid apv. Den skal beskrive de opgaver, det er muligt for en gravid i den pågældende afdeling at varetage under graviditeten og tage de nødvendige hensyn til den gravide ifølge arbejdstil-synets regler.
    • Gravid apv’en tilpasses den enkelte gravide medarbejder, så der kan tages de nødvendige hensyn både i forhold til opgaver og vagter. Det kan fx være ved perioder med morgenkvalme behov for pauser o.a. for at fastholde medarbejderen længst muligt på arbejdspladsen frem til barsel.
  • Brug af mulighedserklæringer

Ved tvivl om Tilbage-Til-Arbejdet processen i forhold til opgaver og den delvis sygemeldtes formåen, skal lægen inddrages via brug af mulighedserklæring. Opgaverne, som der er tvivl om eller ønskes lægeligt vurderet, beskrives i erklæringen som medarbejderen medbringer til sin egen læge. Lægens vurdering drøftes på en opfølgende Tilbage-Til-Arbejdet samtale, hvor fastholdelsesplanen evt.  revurderes ud fra lægens vurdering. Mulighedserklæringer kan både bruges ved længere sygefravær og gentagne korte perioder med sygefravær. (Se mere om brug af erklæringer i Vejledning til ledere om sygefravær fra CHRU).

  • Brug af fastholdelsesplan

Ved længerevarende fravær bør der udarbejdes en fastholdelsesplan ud fra regionens skabelon, som ligger på personaleweb. Når medarbejderen bliver indkaldt til samtaler med jobcenteret, er en fastholdelsesplan med til at styrke samarbejdet mellem arbejdsplads, den sygemeldte og jobcenteret. Den dokumenterer arbejdspladsens aftaler med den sygemeldte og er et godt udgangspunkt for drøftelse af Tilbage-Til-Arbejdet forløbet for alle parter. 

 

  • Samarbejde med jobcenter

Jobcenterets fastholdelseskonsulenter kan, udover sagsbehandleren, hjælpe med forskellige former for tilbud til den sygemeldte og arbejdspladsen, som kan være med til at fremme tilbagevenden til arbejdet. Det er derfor vigtigt, at det tidligt i forløbet overvejes at kontakte jobcenteret.

 

  • Afslutning af ansættelsesforhold

Hvis alle muligheder har været undersøgt og afprøvet, og at det i fællesskab og samarbejde med jobcenter, egen læge og evt. øvrige sagsbehandlere ikke er muligt at finde varige løsninger på tilbagevenden til jobbet på nogen måde, kan bedste løsning være at afslutte ansættelsesforholdet. Det skal ske i respekt for både arbejdspladsens og den sygemeldtes vurdering og forståelse. Arbejdspladsen skal i videst muligt omfang være med til at sikre, at den sygemeldte har god kontakt til jobcenter og andre relevante sagsbehandlere, som kan støtte den sygemeldte i det videre forløb og afklaring på længere sigt.