Fysioterapeutiske vagter i weekenden, på søgnehelligdage og hverdagsfridage

 

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 


1. Målgrupper og anvendelsesområde

Fysio- og ergoterapeuter, plejepersonale og læger.

Formålet er, at beskrive fysioterapeuternes vagter i weekenden, søgnehelligdage og på hverdagsfridage samt indhold og prioritering af arbejdsopgaver.

 

Tilbage til top


2. Definitioner

Weekendvagt omfatter arbejde lørdag og søndag i tidsrummet 8:00 til 13:15 af én vagtbærende fysioterapeut.

Helligdage er følgende dage: 1. juledag, 2. juledag, 1. nytårsdag, Skærtorsdag, Langfredag, 2. påskedag, Kristi himmelfartsdag, 2. pinsedag.

Hverdagsfridage: 1. maj og Juleaftens dag.

  

Tilbage til top


3. Fremgangsmåde

For udvalgte patientgrupper vil der være et fysioterapeutisk trænings- eller behandlingstilbud i weekenden.

Fysioterapeuterne overdrager sidste hverdag patienter omfattet af vagtarbejde til den vagtgående fysioterapeut. Dette gøres ved at overføre relevante patienter fra tilsynslisten i SP over til den delte patientliste, der hedder "Weekendvagt".  Fysioterapeuterne tilknyttet kirurgisk- og neurologisk gruppe foretager en prioritering, af hvilke patienter der bør lægges til vagten. Af hensyn til arbejdsbyrden kan fysioterapeuterne i kirurgisk- og neurologisk gruppe maksimalt lægge 3 patienter fra hver gruppe. Der noteres i specialekommentarer "Høj/Lav" ift. prioritering samt beskrivelse af indholdet for træningen.

Ved vagtens påbegyndelse gennemgår fysioterapeuten nye Best/ord'er. Nyindlagte ptt. på intensiv, ASA (dagafsnit), apopleksi patienter samt ortopædkirurgiske og respiratoriske problematikker der kræver fysioterapi i weekenden, vurderes. 

Ved akut behov for opstart af lungefysioterapi eller andre fysioterapeutiske ydelser, der er omfattet af vagtarbejde, kan den vagthavende fysioterapeut kontaktes på DECT-telefon på 71808. 

 

3.1 Indikation for fysioterapi på vagtarbejde

 

Respirationsfysioterapi:

 

Ortopædkirurgi

I tilfælde af tidspres, hvor ikke alle patienter kan trænes og behandles, afspejler den nævnte rækkefølge den prioritering terapeuten følger. 

Apopleksi

Tidspunktet for træningen af den enkelte patient aftales med plejepersonalet. 

På nyindlagt apoplexipatienter foretages en fysioterapeutisk vurdering, registrering i SP (+ZNB02) og der udarbejdes journalnotat. 

Ved behov for hjælp af to personer til løsning af mobiliseringsopgaver planlægges dette sammen med afdelingens personale eller med hjælp fra portørcentralen, telf. 70350. 

Intensiv

 

Prioritering af vagtarbejde

Den vagtbærende fysioterapeut prioriterer, hvilke opgaver der kan løses i vagten. Generelt vil lungefysioterapi prioriteres højt.

Nyindlagte apoplexipatienter prioriteres højt og der skrives en vurdering.

Ortopædkirurgiske patienter vil prioriteres ud fra opgavens træningsmæssige kompleksitet, således at patienter med nedsat ledbevægelighed, stabile columnafrakturer eller patienter med rodpåvirkning prioriteres højest. Derudover følges den allerede beskrevne prioritering af træningen af ortopædkirurgiske patienter.

 

Tilbage til top

3.2 Dokumentation

Dokumentation og ydelsesregistrering foretages tidstro i forhold til behandlingstidpunktet. Se dokument om Fysio- og ergoterapeutfaglig journalføring.

Udarbejdelse af GOP prioriteres som udgangspunkt ikke i vagtarbejdet. Hvis en patient udskrives noteres det i Specialekommentar, at der mangler udarbejdelse af GOP. Om mandagen følges der af gruppen op på weekendlisten, og der udarbejdes GOP ved dagens start. 

3.3 Vagtplanlægning

Weekendvagter tilrettelægges af den koordinerende fysioterapeut, og skrives på den store kalender på fys-kontoret. Dette sker minimum 4 uger før vagtens afvikling. Man må gerne bytte den ene dag eller hele weekendvagten med en kollega.

Helligdagsvagter fordeles for 1 år ad gangen af fysioterapeuterne selv. Hver fysioterapeut har som udgangspunkt 1 til 2 helligdagsvagter om året.

3.4 Fravær og sygdom

Der er ikke afløsning i tilfælde af sygdom opstået på selve vagtdagen. Den vagthavende fysioterapeut melder sin sygdom til Ledende terapeut eller Koordinerende fysioterapeut, som herefter giver besked til de respektive sengeafsnit.

I tilfælde af kendt fravær/sygdom i ugen op til den aktuelle vagt eller tidligere, forsøges vagten at blive afsat på frivillig basis. Honoreres efter overenskomst.

3.5 Afspadsering af vagtarbejde

En weekendvagt (lør + søn kl. 8-13.15) svarer til 2 hverdagsfridage (kl. 8-15.30). Vagtfri planlægges af den enkelte terapeut under hensyn til afdelingens drift. Ønsker om vagtfri noteres på den store kalender på fys-kontor.

3.6 Introduktion til vagtarbejde

Fysioterapeuter der har været i rotation på alle de respektive afsnit samt er blevet introduceres til vagtarbejde kan indgå i vagtarbejde. For nyansatte vil det oftest ske efter 4-6 måneders ansættelse afhængig af kompetencer. Inden første vagt kan man gå med på vagt som "føl".    

 


4. Ansvar og organisering 

Ledelse og fysioterapeuter i Fysio- og ergoterapien har ansvar for at kende og anvende denne instruks. Derudover har ledelsen ansvar for at instruksen opdateres/revideres løbende. 

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

 

Tilbage til top