Ureterlæsion

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Vejledning omkring ureterlæsion i forbindelse med kolorektalkirurgi.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger i Abdominalcenter K.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Forekomst

Peroperative ureterlæsioner ses typisk efter kolorektal kirurgi. De er yderst sjældne (< 0,5%), dog nok noget hyppigere ved anvendelse af laparoskopisk teknik. Hvis læsionen opdages peroperativt, er der en god prognose. Hvis den overses, er der risiko for senkomplikationer. Højre og venstre ureter læderes lige hyppigt/sjældent.

 

Profylakse

Omhyggelig dissektion, identifikation af ureteres i operationsfeltet, d.v.s. typisk højre ureter ved højresidig hemikolektomi, venstre ved descendens/sigmoideumkirurgi og begge ureteres ved rektumkirurgi.

Hvis patienten har en stor tumor/divertikulitproces, der omskeder ureter, kan fridissektionen gøres sikrere ved, at man præoperativt har anlagt et JJ-kateter.

Ved forsøg på identifikation af ureter skal man være opmærksom på, at tidligere bækkenkirurgi (gynækologiske operationer), kan have ændret ureters placering.

Der er ikke generel indikation for at foretage præoperativ undersøgelse med iv-urografi (evt. CT) for at lokalisere ureteres, men der kan være indikation i udvalgte tilfælde (multiopererede patienter).

I enkelte tilfælde opstår læsionen pga sen nekrose – typisk efter el-kirurgiskade.

 

I tilfælde af læsion

Hvis læsionen opdages peroperativt tilkaldes urologisk ekspertise (peroperativ assistance) ved at kontakte vagthavende bagvagt på urologisk afdeling på Rigshospitalet. Den overskårne ureter anastomoseres med monovcryl 4-0 (dobbelt armeret) over et anlagt JJ-kateter – sidehul lukkes med monocryl 4-0 over JJ-kateter, og der anlægges ekstern drænage. Det kan være nødvendigt at rejse en Boary-flap fra blæren med anastomose til ureter hvis den er for kort (urologisk specialopgave).

Eventuelt kan patienten lukkes og flyttes til reoperation på Rigshospitalet.

 

Ved postoperativ mistanke om urinvejslæsion, skal man:

1) Undersøge drænsekretet for kreatinin (har mmol i stedet for mikromol/L-koncentration ved læsion i urin er koncentration normalt 50-150 x højere, men vær opmærksom på ascitesfortynding i drænsekret)

2) Foretage iv-urografi (CT- urografi)

3) Evt. cystoskopi med direkte pyelografi, og såfremt der er læsion overflytning til Urologisk afd., Rigshospitalet.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag