Smertebehandling Ortopædkirurgisk afdeling

Smertebehandling i Ortopædkirurgisk Afdeling 

  
Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen

Patienter der før indlæggelsen har været i fast behandling med opioider og/eller haft aktivt illegalt forbrug af opioider, frembyder særlige problemer når de bliver indlagt med lidelse, der giver akutte smerter, derfor gælder lokal instruks Smertebehandling - stort opioidforbrug eller misbrug

For Hoftefrakturenheden gælder lokal instruks Hoftefraktur - Smertevurdering

For amputationspatienter gælder lokal instruks Amputation - Smertebehandling amputationspatienter

 

Formål

At sikre at alle patienter i Ortopædkirurgisk afdeling tilbydes en ensartet optimal smertebehandling, der vurderes individuelt og i videst muligt omfang sikrer smertefrihed.

 
Definitioner

Akut opståede smerter: Smerter opstået på grund af ikke kronisk sygdom, traume, infektion eller operation.


Fremgangsmåde                 

Afdelingens sektioner udvikler behandlingsregimer, såkaldte smerte- standardpakker, som ordineres i patientjournalen. De sektionsansvarlige læger sikrer at denne behandling løbende revideres på baggrund af forskningsresultater og patienttilfredshedsundersøgelser.

Der er udarbejdet behandlingsregimer for per- og postoperative smertetilstande for følgende patientkategorier:

Indledende vurdering

Patientjournalen skal altid indeholde en screening for smerter ved den indledende vurdering. Dokumenteres indenfor 24 timer for indlagte og som led i journaloptagelse for ambulante patienter.

Hvis patienten giver udtryk for at have smerter, skal der udføres en systematisk smertevurdering. Vurderingen skal indeholde en udførlig smerteanamnese med bl.a. dokumentation af:

Smertens lokalisation, karakter, mønster, intensitet, hyppighed samt evt. udløsende, forstærkende eller lindrende faktorer.

Plan for behandling af patientens smerter indgår i den samlede behandlingsplan og skal foreligge indenfor 24 timer og være dokumenteret i patientjournalen.

 

Smertevurdering og anvendelse af VAS

Såfremt patienten bekræfter tilstedeværelse af smerter skal der foretages en smerteanalyse og –vurdering som tilpasses patientens aktuelle tilstand og den udløsende årsag til patientens smerter.

Smertebedømmelsen skal ske både i hvile og ved bevægelse eller anstrengelse. Dette er meget vigtigt, for at kunne bedømme patientens mulighed for mobilisering, og sikre at træning kan finde sted.

Enhver smertevurdering er en individuel klinisk vurdering hvor der ligeledes gøres brug af faglig viden og det kliniske blik. Den mest pålidelige indikator er altid patientens udsagn.

###TABEL_1###

 

 Lægemiddelordination og indgift af medicin

Ordination af smertestillende lægemidler skal tage hensyn til individuelle faktorer, smerteintensitet og tidligere vurdering.

Viden om patientkategori og type af evt. operationssmerter har desuden betydning for ordination af evt. behandlingsregimer, såkaldte smerte- standardpakker, som ordineres i patientjournalen.

Der skal altid ordineres p.n. doser ved smertegennembrud eller forventning herom.

I forbindelse med smertebehandling skal smerteintensiteten vurderes før indgift af medikamina, og 30 – 45 min. efter indgift, afhængig af præparattype og administrationsvej.

Målet er VAS score < 3 i hvile(H) og VAS score < 5 i aktivitet(A). Men det er de relative ændringer i smerteintensiteten, mere end de absolutte værdier, som er vigtige i smertebehandlingen.

Ved akut kraftig smerte (VAS > 8), hvor der ikke responderes på den givne gentagne behandling, kan vagthavende læge tage kontakt til Anæstesien med henblik på stillingtagen til specialiserede smertebehandlingsmetoder.

 

Patientinformation

Patienten skal altid informeres om :

Det dokumenteres i patientjournalen, at patienten og evt. pårørende er informeret og har accepteret plan for smertebehandling, og evt. hvordan patienten er medinddraget.

 
Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen har ansvar for at regional vejledning og overordnede retningslinier på området efterleves og implementeres i afdelingen.

Afdelingsledelsen har, i samarbejde med de enkelte sektions- og afsnitsledelser og det lokale kvalitetsråd, ansvar for:

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Tværregional vejledning Smertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for


Bilag

lokal instruks  Smertebehandling - stort opioidforbrug eller misbrug

lokal instruks Hoftefrakturenheden Hoftefraktur - Smertevurdering

lokal instruks Amputationspatienter Amputation - Smertebehandling amputationspatienter