Diætbehandling til type 2 diabetes
Formål
At opnå og opretholde et nær normalt blodglukoseniveau.
At opnå og opretholde en acceptabel vægt. Hos den overvægtige type 2 diabetiker vil det ofte betyde en vægtreduktion på 10%.
Via diætbehandling at opnå et acceptabel fald i lipidniveau og hypertension i retning af de overordnede anbefalinger. For hypertension 130/80 mmol/L.
At forebygge og eller forsinke udviklingen af sendiabetiske komplikationer.
Fremgangsmåde
Henvisningskriterier ved diætbehandling skal lægeordineres.
Individuel initial diætvejledning à 1 time varighed
Med udgangspunkt i patientens kostanamnese og relevant dataindsamling1 ,vejledes patienten i diætprincipperne for type 2 diabetes.
Patienten skal herigennem opnå et grundlæggende kendskab og forståelse for kulhydrater, fedtstoffer, protein og alkohols betydning, og blive i stand til at omsætte denne viden til praksis.
Endvidere vejledes type 2 diabetikere i fysisk aktivitet og dennes betydning.
For at forebygge postprandial hyperglykæmi og hypoglykæmi mellem måltiderne, vejledes type 2 diabetiker i måltidsstørrelse og frekvens.
I vejledningen tages udgangspunkt i den motiverende samtale, guidet egenbeslutning og sigter mod adfærdsmodifikation og principper om empowerment.
Med udgangspunkt i ovennævnte sigtes mod at højne patientens egenomsorg.
Opfølgende diætvejledning
Typisk antal opfølgninger: 3-4 a ½ times varighed.
Det efterfølgende vejledningsforløb vil typisk indeholde følgende elementer: Spørgsmål, uddybning af og repetition af emner gennemgået i forbindelse med debut og vægtkontrol.
Diætbehandlingen
Der er evidens for at gentagne konsultationer hos klinisk diætist kan medvirke til vægttab og forbedret glykæmisk regulation
I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes bør diætbehandlingen indgå som del af det tværfaglige behandlingstilbud og at vejledningen bør varetages af en klinisk diætist.
Indikatorer
Dysreguleret og eller overvægtige type 2 diabetikere. I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes, risikostratificeres type 2 diabetikere i 3 niveauer. Diætbehandlingen i hospitalsregi varetages af den kliniske diætist og indebærer type 2 diabetiker i niveau 3.
Afdelingsledelsen i Medicinsk Afdeling er ansvarlig for at denne instruks efterleves.
Diætisten er ansvarlig for at følge instruksen
Rammeplan for ”Diætbehandling ved type 2 diabetes”, Foreningen af Kliniske Diætister. 2001.
”Type 2 diabetes i almen praksis. En evidensbaseret vejledning”. Dansk Selskab for Almen Medicin, 2004.
Type 2 diabetes, Medicinsk Teknologivurdering (MTV), Sundhedsstyrelsen 2003.
”Den Motiverende Samtale”, Miller og Rollnick, 1991.
”Changing for Good”, J. Procheska, J. Norcross og C. DiClement.
”Forløbsprogram for Type 2 Diabetes”, Hospitaler, almen praksis og kommunerne i Region Hovedstaden. Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget, 2016.
”Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention