Diabetes type 2, diætbehandling

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Patienter over 16 år med Type 2 Diabetes

Tilbage til top

Definitioner

Pranial: Måltidsrelateret

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Diætbehandling til type 2 diabetes

Formål

At opnå og opretholde et nær normalt blodglukoseniveau.

At opnå og opretholde en acceptabel vægt. Hos den overvægtige type 2 diabetiker vil det ofte betyde en vægtreduktion på 10%.

Via diætbehandling at opnå et acceptabel fald i lipidniveau og hypertension i retning af de overordnede anbefalinger. For hypertension 130/80 mmol/L.

At forebygge og eller forsinke udviklingen af sendiabetiske komplikationer.

 

Fremgangsmåde

Henvisningskriterier ved diætbehandling skal lægeordineres.

Individuel initial diætvejledning à 1 time varighed

Med udgangspunkt i patientens kostanamnese og relevant dataindsamling1 ,vejledes patienten i diætprincipperne for type 2 diabetes.

Patienten skal herigennem opnå et grundlæggende kendskab og forståelse for kulhydrater, fedtstoffer, protein og alkohols betydning, og blive i stand til at omsætte denne viden til praksis.

Endvidere vejledes type 2 diabetikere i fysisk aktivitet og dennes betydning.

For at forebygge postprandial hyperglykæmi og hypoglykæmi mellem måltiderne, vejledes type 2 diabetiker i måltidsstørrelse og frekvens.

I vejledningen tages udgangspunkt i den motiverende samtale, guidet egenbeslutning og sigter mod adfærdsmodifikation og principper om empowerment.

Med udgangspunkt i ovennævnte sigtes mod at højne patientens egenomsorg.

 

Opfølgende diætvejledning

Typisk antal opfølgninger: 3-4 a ½ times varighed.

Det efterfølgende vejledningsforløb vil typisk indeholde følgende elementer: Spørgsmål, uddybning af og repetition af emner gennemgået i forbindelse med debut og vægtkontrol.

 

Diætbehandlingen

Der er evidens for at gentagne konsultationer hos klinisk diætist kan medvirke til vægttab og forbedret glykæmisk regulation

I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes bør diætbehandlingen indgå som del af det tværfaglige behandlingstilbud og at vejledningen bør varetages af en klinisk diætist.

 

Indikatorer

Dysreguleret og eller overvægtige type 2 diabetikere. I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes, risikostratificeres type 2 diabetikere i 3 niveauer. Diætbehandlingen i hospitalsregi varetages af den kliniske diætist og indebærer type 2 diabetiker i niveau 3.

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen i Medicinsk Afdeling er ansvarlig for at denne instruks efterleves.

Diætisten er ansvarlig for at følge instruksen

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag

Rammeplan for ”Diætbehandling ved type 2 diabetes”, Foreningen af Kliniske Diætister. 2001.

”Type 2 diabetes i almen praksis. En evidensbaseret vejledning”. Dansk Selskab for Almen Medicin, 2004.

Type 2 diabetes, Medicinsk Teknologivurdering (MTV), Sundhedsstyrelsen 2003.

”Den Motiverende Samtale”, Miller og Rollnick, 1991.

”Changing for Good”, J. Procheska, J. Norcross og C. DiClement.

”Forløbsprogram for Type 2 Diabetes”, Hospitaler, almen praksis og kommunerne i Region Hovedstaden. Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget, 2016.

”Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention

Tilbage til top