Ny forvagt i akutmodtagelsen for gravide, afsnit 346

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Fremgangsmåde

Blive fortrolig med arbejdsopgaverne i akutmodtagelsen for gravide, afsnit 346.

Akutmodtagelsen for gravide er en arbejdsplads med stor udskiftning af personale og mange forskellige arbejdsopgaver i en ofte travl hverdag. Som forvagt skal du derfor fra 1. dag være bekendt med de mest almindelige arbejdsopgaver og arbejdsgange.

Konferer og kald hjælp

Som ny i akutmodtagelsen forventes det, at du har orienteret dig i dette dokument, men samtidig at du konfererer med speciallæge ved tvivl. Hav altid et ugeskema på dig, så du ved, hvilke læger du kan ringe til.

Hvem arbejder i akutmodtagelsen

Akutmodtagelsen er bemandet med én DMK, to-tre jordemødre, én sekretær, én SOSU-assistent eller FADL-vagt og læger.

DMK (Dagvagt Modtagelse Koordinerende) = Koordinerende jordemoder, som svarer telefonen og visiterer de gravide. Ofte en erfaren jordemoder som også kan hjælpe til med praktiske spørgsmål.

Jordemødrene modtager og vurderer initialt den gravide. Alt efter situationen udfører jordemoderen BT, puls, temperatur, respirationsfrekvens (EWS), urinstiks, CTG, vaginaleksploration, op/ned skanning, evt. vandafgangstest og skriver et notat, inden de kalder læge mhp. vurdering.

SOSU-assistenten og FADL-vagten har bl.a. ansvar for at fylde op på undersøgelsesstuerne, har overblik over vores depot, samt kan assistere til anlæggelse af ballonkateter.

Akutmodtagelsen er læge-bemandet i dagtid fra kl. 8-15 med en speciallæge eller læge i hoveduddannelse evt. med støtte af forvagt eller AP-læge.  I vagten dækkes akutmodtagelsen af vagtholdet, hvor der i tidsrummet kl. 15-23 findes ekstra bemanding af en ”15-23 vagt”, som laver forefaldende arbejde i hele huset.

15-23 vagten i akutmodtagelsen

15-23 vagten møder ind kl. 15 og danner sig et overblik over, om der venter patienter i 346, som skal ses med det samme. Hvis der ikke er akut dårlige patienter, der venter i 346 må 15-23-vagten gerne prioritere obstetrisk konference fra 15-15.30.

15-23 vagten går ikke til vagtoverlevering fra 16.30-17.00, hvis der er patienter, som venter i 346.

15-23 vagten er om lørdagen udvidet til 12-23, men man møder ind i gyn/414 for at aflaste gyn i de første timer.

 

Hvem er på arbejde

Skriv dit navn, tlf. nummer og stilling på tavlen indenfor døren.

 

Typiske problemstillinger hos de gravide som henvender sig i akutmodtagelsen:

(Den gravide skal være UL-misdannelsesscannet, over GA 20, men kan efter aftale med obst. speciallæge overgå til obstetrisk regi før afhængig af problemstilling)

 

· Obs leverbetinget graviditetskløe

· Plukkeveer, obs præterm fødsel

· Vaginal blødning

· Pludseligt indsættende smerter, der kan være tegn på obstetrisk komplikation

· Almen utilpashed (sprogbarrierer og uklar problemstilling)

· Gas. kirurgisk problem fx bariatrisk opererede, bylder

· Traume mod maven (ABC-stabil)

· Mistanke om PPROM < 37+0

· Mindre liv

· Mistanke om hypertension/præeklampsi/HELLP

· Mistanke om UK (til termin)

· Mistanke om IUGR (lægges plan for UL osv.)

OBS: være fortrolig med intranettets VIP-portal vedr. ovenstående problemstillinger

Visitation af gravide til akut indlæggelse

I akutmodtagelsen er man tæt på fødeklinikken, hvor der kan være behov for akut hjælp. Vigtigt at orientere sig vedr. lokalisering af pædiaterkasse, blødningskasse og kende til indikationer og arbejdsgange ved neo-akutkald og akut sectio grad 1-2.

Arbejdsgange i akutmodtagelsen

Anlæggelse af ballonkateter i forbindelse med igangsættelse

Oprydning

  • Man rydder op efter sig selv, når man har set en patient i 346, dvs. aftørring af prober til UL apparat, instrumenter brugt til GU lægges i spand sammen med indpakningen, papir på lejet skiftes ud og lejet tørres af.
  • Ved behov for at fylde op med udstyr kan man i dagtid kontakte SOSU assistent og i øvrig tid FADL-vagten. Begge nås på telefon: 2-0212.

Ordinationer

  • Vigtigt at give jordemoderen besked – enten mundtligt eller ved at skrive ”mikrobesked” på oversigtstavlen i akutmodtagelsen.

 

Travlhed

  • Kontakt vagtholdet på fødegangen og/eller brug senvagten i tidsrummet 15-18.

 

Ultralydsapparat (findes på undersøgelsesstuerne 33, 34 og 35)

  • Undgå så vidt muligt at flytte apparaterne.
  • Defekt apparatur meldes til afsnitsansvarlig læge.

 

Urinstiks

  • Vi bruger IKKE de udvidede urinstiks (leu, nitrit, blod, alb, glu) i akutmodtagelsen rutinemæssigt (kan tages ved specielle kliniske situationer fx obs nyresten).

En beslutning som er taget af afdelingsledelse i samarbejde med Klinisk Mikrobiologisk afdeling. Baggrunden er lav sensitivitet og specificitet for stiksene – og deraf følgende mange unødvendige urindyrkninger og overbehandling af gravide med antibiotika.

 

  • Er der klinisk mistanke om UVI hos en gravid (symptomer eller irritation af uterus) skal den gravide have taget en urinprøve til D+R og sættes i behandling. Findes der ikke bakterier i urinen, skal behandlingen afbrydes.

 

UVI-behandling

  • Opstartes UVI-behandling på en gravid inden der foreligger svar på urindyrkningen, bør kvinden informeres om at ringe ind til akutmodtagelsen for gravide/346 efter 2 døgn i DAGTID for at hun kan få information om, hvorvidt behandlingen skal seponeres eller fortsættes, alternativt skiftes til andet præparat.

 

Dette for at sikre, at vi ikke behandler gravide kvinder med negativt svar på dyrkning unødvendigt, da mange blot signerer negative svar på dyrkning uden at åbne journalen, da mængden af disse prøvesvar er stor.

 

Vendinger

  • Der er afsat tid til to vendinger pr. dag. Ved behov kan en 3. tid åbnes (af sekretær i 346) når der er fuldbooket ugen ud.
  • Vendingsforsøget superviseres af læge på bagvagtsniveau og 2. gangs vendinger bør foretages af læge på bagvagtsniveau.

Journalføring

  • Husk at kode indgreb fx UL-skanninger (cervix, vægtskanninger, op-ned).
  • Der findes smartphrase til notat i 346: .obsahhnotat346
  • Indlægges den gravide, skal der foretages medicinafstemning.

Vigtige tlf. numre

Telefonnr. til 346: for at du som forvagt skal undgå at komme i telefon kø, kan 346 nås via sekretærnummeret på 2-3425.

OBS BV: 2-5624

OBS FV: 2-5424

15-23 vagten: 2-0502

410: 2-2785

GYN BV: 2-5613

OP sygeplejerske: 2-5261

KJS 1: 2-2623

KJS 2: 2-0363

Anæstesilæge: 2-5486

Pædiater: 2-5821

Sekretær 546: 2-3201

Sekretær 346: 2-3425

SOSU-assistent: 2-0212

FADL-vagt: 2-0212

Neo-akut kald 2222 (oplys:  ”NEO AKUT KALD” skal aktiveres, samt hvor man befinder sig (afdelingsnavn, afdelingsnummer samt stuenummer) samt kontaktnummer på indringer.

Tilbage til top

Ansvar og organisering