Krænkende handlinger, herunder mobning og anden chikane er uacceptabelt i vores afdeling. Krænkende handlinger er ikke kun et anliggende mellem enkeltpersoner, men rammer hele arbejdspladsen. Vi er opmærksomme på, at krænkende handlinger ikke kun vedrører den, der udsættes for krænkelse og den krænkende, men også de, der er vidne til krænkning. Det bunder i arbejdspladskulturen. Det er vigtigt, at vi alle – både ledere og medarbejdere – gør en indsats for, at arbejdspladsen har et godt psykisk arbejdsmiljø og lever op til afdelingens kodeks: respekt, imødekommenhed, tro det bedste om den du taler med. (bilag)
Mobning:
”Der er tale om mobning når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid – eller gentagne gange på grov vis- udsætter en anden/flere andre personer for handlinger, som vedkommende opfatter som sårende, krænkende eller nedværdigende. Handlinger bliver først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt mod dem”
Krænkelser:
”Der er tale om krænkende handlinger, når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer i virksomheden for adfærd, der af disse personer opfattes som nedværdigende”
Krænkende handlinger er en samlet betegnelse for mobning, seksuel chikane og andre måder, som krænkelser kan forekomme på i arbejdet, herunder også digital chikane (At- vejledning 4.3.1) Krænkelser, mobning og chikane kan handle om konflikter ansatte i mellem, mellem ansatte og ledere samt ledere imellem og kan også forekomme til udtryk ved forfølgelse af en kollega eller leder.
Love og retningslinjer
I henhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1234 af 29. oktober 2018 om arbejdets udførelse § 9a skal det ved arbejdets udførelse sikres: "at arbejdet ikke medfører risiko for fysisk eller psykisk helbredsforringelse som følge af krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane"
Gastroenheden anser krænkelser som mobning, seksuel chikane og overgreb af enhver art – verbale, elektroniske, fysiske, psykiske for uacceptable. Det er en fælles opgave at sørge for, at et godt psykisk arbejdsmiljø er til stede.
Krænkende handlinger, herunder mobning og chikane (både seksuel og digital), som udøves af personer, der ikke er ansatte eller arbejdsgiver, fx borgere, patienter/pårørende, er arbejdsrelateret vold.
Vi har som fælles mål at alle trives i arbejdet, og kan løse deres opgaver i tillidsfuldt samarbejde med kollegaer og ledelse. Dette kræver et arbejdsmiljø der er fri for krænkelser, mobning og anden chikane.
Det er ledelsens pligt at fremme en kultur, hvor alle medarbejdere behandles med respekt og værdighed og ledelsen har pligt til at gribe ind, hvis den bliver bekendt med, at der forekommer mobning eller anden chikane.
Ledelsen forventer, at alle medarbejdere sætter sig grundigt ind i handlingsplanen og medvirker aktivt til at den følges.
Tillidsrepræsentanter/arbejdsmiljørepræsentanter og netværkspersoner vil i samarbejde med ledelsen medvirke til at udvikle og implementere handlingsplanen i afdelingen. L MED har ansvaret for det psykiske arbejdsmiljø, og skal derfor jævnligt drøfte om handlingsplanen fungerer.
Sådan vil vi håndtere konkrete sager om krænkelser, mobning og chikane
Gastroenheden ønsker, at alle sager om krænkelser, mobning og anden chikane bliver håndteret således at der fremadrettet sker forbedring for den enkelte medarbejder og for hele afdelingen som arbejdsplads. Det er derfor vigtigt, at medarbejdere i afdelingen, der føler sig udsat for krænkelse mobning eller anden chikane eller medarbejdere, der er vidner til krænkelse, mobning eller anden chikane ikke står alene med sagen, men sørger for at andre relevante personer i afdelingen får kendskab til sagen og dermed får mulighed for at gøre noget ved den.
Henvendelsen kan ske til en af følgende personer (rækkefølgen er ikke prioriteret):
Når du henvender dig til en af afdelingens kontaktpersoner, eller den nærmeste leder kan du forvente at de:
Hvad gør vi for at stoppe krænkelse, mobning og chikane
Hvis der opstår en konkret sag om krænkelse, mobning eller chikane vil vi:
Vi vil tage enhver sag seriøst, og undersøge sagen til bunds, herunder søge at afdække det bagvedliggende problem og på baggrund af undersøgelsen vil ledelsen træffe beslutning om, hvordan krænkelse, mobningen eller chikane stoppes.
Rådgivning og støtte til de involverede er vigtig
Medarbejdere der er udsat for krænkelse, kan ofte have brug for hjælp til at håndtere de psykiske og fysiske belastninger som krænkelsen kan medføre. Vi vil derfor opfordre medarbejdere der er involveret i krænkelse, herunder mobning og Chikane til at henvende sig hele døgnet til Falck Healthcare tlf.: ###TELEFON###, hvor de kan få professional psykologisk rådgivning.
Beskæftigelsesministeriet. November 2011