Genoptræningsplaner, Amager Hvidovre Hospital

1. Målgrupper og anvendelsesområde

2. Definitioner 

3. Fremgangsmåde

Der må kun udarbejdes én genoptræningsplan for det samlede genoptræningsforløb, der knytter sig til den samme indlæggelse/patientforløb!  Ved delte forløb hvor patienten starter i et specialiseret forløb og senere i forløbet overgå til kommunal genoptræning, foregår overleveringen via korrespondance meddelelse.

 

3.1 Rammer for udarbejdelse af genoptræningsplan jf. Sundhedsloven

Patienter, der ved udskrivning fra hospital har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning, skal senest på udskrivningstidspunktet have udarbejdet en genoptræningsplan. Genoptræningsplanen skal udarbejdes i samarbejde med patient og eventuelle pårørende.

Relevante oplysninger og uddrag fra journal kan i begrænset omfang medsendes i GGOP, med oprindelig underskriver af notatet og dato for dette. (se evt. Trin for Trin guide til den gode genoptræningsplan)

Genoptræningsplanen skal angive, om patienten skal have:

  1. almen genoptræning eller
  2. specialiseret genoptræning eller
  3. specialiseret rehabilitering

 

3.2 Afgrænsning

Aftaler vedr. ansvar for vurdering af behov for - og udarbejdelse af – genoptræningsplaner:

Det er i Sundhedsloven § 84, omhandlende patienters ret til en genoptræningsplan præciseret, at det er et lægefagligt ansvar dels at vurdere, om patienter har et behov for genoptræning efter udskrivning fra hospital, dels at udfærdige genoptræningsplaner.

På AHH er opgaven med at vurdere behovet for- samt udarbejdelse af genoptræningsplaner uddelegeret til ergoterapeuter og fysioterapeuter, når de er involveret i patientforløbet. Der kan også vurderes, at der ikke er behov for genoptræning, så registreres dette med kode- se nedenfor under dokumentation

I de tilfælde hvor ergoterapeuter og fysioterapeuter ikke har været involveret i patientforløbet, og det vurderes at der er et genoptræningsbehov, er det lægens ansvar at få udarbejdet og afsendt genoptræningsplan senest på udskrivningstidspunktet. Der kan trækkes rapporter i SP på rettidig afsendelse af GGOP (søg på rapporten 'Klin. Dok - Genoptræningsplaner (GGOP) afsendt inden frist (Hospital) [964274]')

 

3.3 Udarbejdelse af en genoptræningsplan

  1. Genoptræningsplanen udarbejdes elektronisk. Se Manualer til Sundhedsplatformen.
  2. Genoptræningsplanen skal udarbejdes i samarbejde med patienten, som giver mundtligt samtykke til at GGOP fremsendes til kommunen.
    For en patient, der varigt mangler evnen til at give informeret samtykke, kan informeret samtykke gives i henhold til Sundhedslovens kapitel 5 vedr. Patienters medinddragelse i beslutninger. 
  3. Ved delte forløb skriver hospitalet i genoptræningsplanen, hvornår patienten forventes at overgå til almen genoptræning, jf. samarbejdsaftalen vedr. genoptræning.
    Senest ved afslutning på specialiseret forløb sendes en korrespondance meddelelse til kommunen.
  4. Ved komplekse forløb, fx patienter med væsentlige kognitive/sociale problemer, sendes en genoptræningsplan i god tid inden forventet udskrivelse. Er der ved udskrivelsen sket væsentlige ændringer i patientens funktion, sender hospitalet en korrespondancemeddelelse til kommunen med de aktuelle oplysninger.
  5. Bliver patienten alligevel ikke udskrevet som aftalt, klargøres genoptræninngsplanen, så den kan sendes ved udskrivelse.

 

3.4 Formidling af genoptræningsplanen

  • Genoptræningsplanen udarbejdes sammen med patienten og sendes til patientens e-boks via DIPO-post. Patienten opfordres til at tilmelde sig Min Sundhedsplatform.
  • Genoptræningsplanen gemmes automatisk i Sundhedsplatformen under fanen "Kommunikation".
  • Genoptræningsplanen sendes automatisk og elektronisk til kommunen og patientens praktiserende læge.
  • Hvis hospitalet ønsker tilbagemelding på patientens genoptræningsresultat, skal der i GGOP i feltet 'Til' udfyldes, hvem tilbagemeldingen skal sendes til.
  • Ved specialiseret genoptræning sendes genoptræningsplanen desuden elektronisk til det hospitalsafsnit, der skal varetage genoptræningen. 
  • I tilfælde hvor en patient pga. komplikationer overgår fra almen til specialiseret genoptræning fremsender hospitalet en korrespondancemeddelelse med oplysninger om, at der har fundet en REVURDERING sted ved speciallæge, og patienten fortsætter i specialiseret genoptræning på hospital.

 

3.5 Dokumentation

Det skal dokumenteres i SP, at der ved udskrivningen er vurderet et behov for genoptræning; at der er udarbejdet en genoptræningsplan, og at den er formidlet jf. ovenstående.

Dokumentation for, at en genoptræningsplan er udarbejdet, sker ved registrering af relevant SKS procedurekode i SP på kontakten på tidspunktet for færdiggørelse af genoptræningsplanen:

  • ZZ0175X: Udarbejdelse af genoptræningsplan, almindelig genoptræning
  • ZZ0175Y: Udarbejdelse af genoptræningsplan, specialiseret genoptræning
  • ZZ0175V: Udarbejdelse af genoptræningsplan, specialiseret rehabilitering (vil sjældent være relevant på AHH)
  • ZZ0172V Vurdering af behov for genoptræning, men patienten ønsker ikke genoptræning
  • ZZ0172W: Vurdering af behov for genoptræning, fagligt vurderet, at der ikke er behov for genoptræning patienten er i sit habituelle niveau-
  • BVAA3: når der sendes en korrespondancemeddelelse

 

3.6 Frit valg

Patienter skal oplyses om, at der er mulighed for frit at vælge, hvis genoptræningen skal foregå i en anden kommune end bopælskommunen. Når kommunen tager kontakt til patienten, kan patienten italesætte dette ønske. Ligeledes skal patienten oplyses om, at der er mulighed for at vælge, at specialiseret genoptræning kan foregå på et andet hospital, hvis hospitalet har disse kompetencer og varetager specialfunktionen. Dette ønske videreformidles i så fald ved, at den person, der har udarbejdet genoptræningsplanen, videresender denne til det ønskede hospital.

Tilbage til top

4. Ansvar og organisering

5. Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil