Mors, obduktion og andre postmortelle undersøgelser

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

 

Denne vejledning drejer sig om dødsfald i Børne- og ungeafdelingen og er et supplement til den generelle vejledning Mors procedurer for AHH, hvor du kan finde både diverse kontaktoplysninger, praktiske fremgangsmåder og vejledning om dokumentation.

Børn, som indbringes døde til Akutmodtagelsen, håndteres også efter denne vejledning, suppleret af MORS instruks i Akutmodtagelsen

 

Dåb og navngivning

Tilbud om dåb gives til kritisk eller livstruende syge børn.

Kun levende børn kan døbes. Er barnet dødt kan det navngives, se vejledning: Dåb og navngivning

        

Patienten konstateres død (1. ligsyn)

* Pt. tilses og døden konstateres (pupiller, st.c et p, dvs. tidlige dødstegn)

* I journalen noteres dato og tidspunkt for dødsfaldet, omstændighederne omkring dødsfaldet og om samt hvordan de pårørende er underrettet. Husk at anføre navne på pårørende og deres relation til den afdøde.

* Husk ved vagtskifte at oplyse om tidspunkt for 2. ligsyn

 

Stillingtagen til kontakt til politiet, inkl. dokumentation

Politiet kontaktes mhp. retslægeligt ligsyn når

  1. Dødsfaldet skyldes et strafbart forhold, selvmord eller ulykkestilfælde
  2. En person findes død
  3. Døden er indtrådt pludseligt og ikke er forudset af lægefaglige grunde
  4. Der er grund til at antage, at dødsfaldet kan skyldes en erhvervssygdom, der er omfattet af lov om arbejdsskadesikring
  5. Døden kan være en følge af fejl, forsømmelse eller ulykkeshændelse i forbindelse med behandling eller forebyggelse af sygdom
  6. Dødsfald i Kriminalforsorgens institutioner
  7. Dødsfald hvor det ikke med sikkerhed kan udelukkes, at dødsfaldet skyldes et strafbart forhold, selvmord eller ulykkestilfælde, eller dødsfaldet af andre grunde skønnes at kunne have politimæssig interesse.

Se kortfattet vejledning: Ligsyn og elektronisk dødsattest

Begærer politiet restlægeligt ligsyn, må barnet ikke istandgøres, og intet må fjernes fra det (heller ikke pvk, sonde, mv.). Sengen lades urørt.

Ved mistanke om inborn errors om metabolism (se nedenfor), skal politiet spørges, om man må sikre sig udtagelse af vævsprøver før evt. retslægeligt ligsyn, idet vævsprøver bør udtages senest 2 timer postmortem. Politiet skal spørges, om der må udtages hjerteblod til dyrkning, såfremt dette skønnes indiceret.

 

Patienten synes (2. ligsyn) og dødsattest udfyldes

* Pt. forbliver i afdelingen til efter ligsynet.

* Ved ligsynet konstateres sikre dødstegn: Rigor, livores, maceratio eller cadaverositas.

* Dødsattest udfyldes elektronisk afhængig af evt. kontakt til politi (se ovenfor). Hertil skal du bruge din digitale signatur. Find det elektroniske indberetningsikon på PC-skrivebord (grå kongekrone)

Ved tvivl om udfyldning af den elektroniske dødsattest, se vejledning på SST-hjemmeside:

https://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/rammer-og-retningslinjer/om-indberetning/indberetning-specifikke-omraader/dodsattester

(hvis linket ikke virker: kopier ovenstående og indsæt i browseren)

* Dødsattest printes og underskrives af den læge, der har udfyldt attesten

* Spørg til evt. devices: pacemaker, baklofenpumpe, nervus vagus stimulator o.lign.

* Husk anmeldelse af evt. nød/hjemmedåb, se link til vejledning om nøddåb nedenfor

* Blanketten Erklæring ved dødsfald og begæring af hospitalsobduktion udfyldes altid, også selvom der ikke skal udføres obduktion. Blanketten følger den afdøde til Kapellet.

 

Obduktion

Formålet med obduktion er at nå diagnostisk sikkerhed bl.a. mhp. rådgivning, samt at afklare uventede sygdomme/ komplikationer i familien.

Hvis forældre ikke er til stede, skal de kontaktes. Såfremt der er lægelig indikation for obduktion, skal forældrene spørges om tilladelse, og det skal noteres i journal, om de er forespurgt, af hvem, og om de har givet tilladelse. Blanketten  Erklæring ved dødsfald og begæring af hospitalsobduktion udfyldes.

Ved mistanke om inborn errors of metabolism, er det vigtigt at udtage væv/blod/urin senest to timer postmortem. Muskelprøver kan udtages indtil 6 timer postmorten. Selvom forældrene ikke ønsker obduktion, vil mange acceptere, at et begrænset antal prøver bliver udtaget.  Se:  LINK til Postmortelle undersøgelser, børn

 

·         Børn under 2 år:

Børn under 2 år obduceres ikke på Hvidovre Hospital, men på Rigshospitalets patologiske afdeling afsnit 5441. Børn under 2 år, der skal obduceres, skal via Rigshospitalets kapel (afsnit 5303) dertil. Når der er foretaget 2. ligsyn, bliver barnet flyttet til Kapellet på Hvidovre Hospital og herfra til Kapellet på Rigshospitalet. Hvidovre Hospitals kapel sørger for,  at barnet bliver flyttet i en ligvogn under sømmelige forhold.

Til Kapellet skal medfølge: Udskrift af dødsattesten med en personlig underskrift af den læge som har udfyldt den, samt udfyldte obduktionspapirer (Erklæring ved dødsfald og begæring af hospitalsobduktion). Husk at oplyst om evt. devices. Kapellet kan kontaktes på ###TELEFON###. Når det er afklaret, at et barn skal til Patologisk afdeling på Rigshospitalet, kontaktes afdelingen på telefonnummer ###TELEFON### (eller RH's omstilling: ###TELEFON###).

·         Børn over 2 år:

Obduceres på Hvidovre Hospital, og der skal vedlægges de samme papirer som til patologer på RH. Kontakt vores patologer i dagtid på afsnit 134, lokal 22134 og adviser om, at der er en børneobduktion.

 

Istandgørelse og afsked

Se Morsinstruks pleje

 

Fremvisning og hjemtagning af den afdøde

Forældrene kan se deres barn inden begravelsen/bisættelsen og så ofte, forældrene ønsker det. Når barnet er kørt fra afdelingen, foregår dette i fremvisningsrummet.

Hvis der er pårørende, som kommer for at se barnet, er det mest praktisk at lade dem komme samlet og i dagtiden, hvis det er muligt.

Fremvisning aftales i dagtiden med Kvartermesteren (lokal 2136), på andre tidspunkter med portørcentralen (lokal 2544).

Portøren gør barnet klar i en seng eller, hvis det er et stort barn, på fremvisningsbåren. Derefter hentes de pårørende på afdelingen. Et plejepersonale fra Børne- og Ungeafdelingen ledsager, hvis det er muligt.

Der opfordres til at lade søskende, bedsteforældre og andre familiemedlemmer se barnet og tage afsked.

Familien har mulighed for at tage barnet med hjem. Se Morsinstruks pleje, afsnit om Transport til hjemmet

 

Opfølgning

Forældrene skal tilbydes morssamtale med læge og plejepersonale efter behov efter ca. en måned.

Forældre til børn, som dør af asfyxi eller anden uventet årsag i første leveuge, og alle forældre, der oplever mors fra 35. graviditetsuge, tilbydes 1-2 psykologsamtale. Dør barnet i Børne- og ungeafdelingen eller indbringes døde til hospitalet, vil det være Børne- og ungeafdelingens psykolog, som varetager samtalerne. Ved foetus mors og dødsfald på gynækologisk/obstetrisk afdeling, herunder  på operationsgangen, vil det være en psykolog fra Gynækologisk/obstetrisk afdeling, som varetager samtalerne.

Tilbuddet er en hjælp til forældrene i den initiale sorg og en rådgivning om, hvor de efterfølgende kan få hjælp uden for hospitalet. Alle forældre skal herudover tilbydes hjælp af socialrådgiver. Hospitalets muligheder er meget begrænsede, men afdelingens socialrådgiver kan henvise til andre muligheder i hjemkommunen.

Ved dødsfald af et ældre barn henvises forældrene til psykologisk støtte i primærsektoren, eksempelvis gennem egen læge.

Ved behov for akut krisehjælp kan henvises til psykiatrisk skadestue.

Se i øvrigt Morsinstruks pleje, afsnit om Psykolog og socialrådgiver samt afsnit om Krisehjælp. Kontakt evt. hospitalspræst, se Religiøs og åndelig støtte

 

Defusing og debriefing af personale

Et dødsfald hos et barn er for de fleste en overvældende oplevelse, uanset om dødsfaldet var ventet. Forsøg at samle de involverede til en defusing i samme vagt, som dødsfaldet er sket. Der skal desuden via afdelingsledelsen indkaldes til udvidet debriefing, se afdelingens vejledning Debriefing og defusing

 

 

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag

Links:

Morsmappe og bilag: Morsinstruks pleje

Nøddåb: Dåb og navngivning

Indsæt link til den separate VIP (når godkendt): Postmortelle undersøgelser, børn

Overordnet vejledning: Mors procedurer for AHH

Akutmodtagelsens supplerende vejledning: MORS instruks i Akutmodtagelsen

Vejledning til plejepersonale i Akutmodtagelsen: vuggedød, vejledning for sygeplejepersonalet omkring

Vedr. bl.a. retslægeligt ligsyn: Ligsyn og elektronisk dødsattest

Religiøs og åndelig støtte

Debriefing og defusing