PCA-pumper til postoperativ smertebehandling af voksne

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital

SOP nr.  61


Målgrupper og anvendelsesområde

Indledning:

Formålet med denne SOP er give en detaljeret information om brugen af PCA-pumper til voksne - herunder indikation, infusionsregime og bivirkninger.

Ansvarsfordeling i forbindelse med brug af PCA-pumper til postoperativ smertebehandling fremgår af SOP nr. 139: Smertetilsyn, samarbejdsaftale.

 

Tilbage til top


Definitioner

PCA - Patient controlled analgesi.

PCA-pumpe - Pumpe med smertestillende medicin, som patienten selv administrerer. Medicinen gives intravenøst.

 

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Baggrund:

Smerteoplevelse hos en patient er subjektiv. Da farmakokinetikken og effekten af analgetika er præget af store individuelle variationer, er den patient-titrerede administrationsform en måde at styre en optimal balance mellem smertelindring og bivirkninger på. PCA-pumpen giver ofte en god tryghed og komfort med en smertelindrings-kvalitet, som er bedre end med konventionel opioidbehandling. Begge behandlingsmetoder lindrer fortrinsvis hvilesmerterne, og ikke de bevægelsesudløste smerter, hvorfor tillæg af Paracetamol og non-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs) ofte er nødvendig.

 

Indikation:

PCA-pumpen er et alternativ til patienter der har gennemgået større operationer, hvor vanlig neuroaksial eller regional analgesi ikke er mulig at gennemføre (f.eks. AK-behandling, anatomiske forhold, manglende patient samtykke) og hvor man kan forvente et kompliceret post-operativt forløb smertemæssigt.

 

Procedure:

Der anvendes som udgangspunkt morfin (2 mg/ml) i en CADD®-Solis pumpe eller CADD-LegacyTM pumpe som tilsluttes en separat i.v.-adgang med en ensretterventil. Denne i.v.-adgang skal ikke bruges til anden infusion eller til injektion. Pumpen indstilles til at give en patientstyret bolusdosis af en passende størrelse og uden baggrundsinfusion. Typiske bolusdosis vil være morfin 20 mikrog/kg/tryk, men al dosering er individuelt justeret. Blandevejledning fremgår af LOP nr. 61a.

Der indstilles desuden låseintervallerne: “lock-out” tiden (tidsinterval der skal gå inden ny bolus kan udløses) og antal doser der kan gives per time for at minimere riskoen for en overdosering.

Pumpen er sikret mod utilsigtet omprogrammering ved en kodelås (se LOP nr. 61b og 61c: Vejledning i brug af pumpe). 

Ved morfin intolerance kan der istedet anvendes sufentanil (Sufenta®, 2 mikrg./ml) med bolus af en passende størrelse, som udgangspunkt 0,03 mikrog/kg/tryk.

 

På opvågningsafdelingen:

 

Postoperative dage:

 

Ved utilstrækkelig effekt kontaktes i dagtid frem til kl 15.00 opvågningssygeplejersken 25-176. Ved behov for tilsyn efter kl.15.00 kontaktes anæstesiologisk forvagt på 25-531. 

 

Multimodal smertebehandling med Paracetamol og NSAID gives efter vanlige retningslinier.

 

Bivirkninger:

Nedennævnte bivirkninger er ofte opioidudløste.

 

Respirationsdepression:

(klassisk triade = lav respirations frekvens, påvirket bevidsthedsniveau og “pin-point” pupiller).

           

Ved respirationsfrekvens < 8, og pt. er sløv, men kan vækkes:

 

Ved respirationsfrekvens < 8 og pt. er bevidstløs:

 

Urinretention:

Relativ hyppig komplikation til opioid behandling. Vandladning bør kontrolleres mindst hver 6. time. Ved evt. retention engangskatheriseres patienten.

 

Kvalme og opkastning:

Hyppig bivirkning. Kan desuden være induceret af hypotension, hypoxæmi, infektion, obstipation, hyperkalcæmi m.m. Disse bør udelukkes inden beh af opioidinduceret kvalme og opkastning påbegyndes.

Ved opioidinduceret kvalme og opkastninger anvendes:

 

Hudkløe:

Er ikke udtryk for allergisk reaktion og kræver ikke ændring af PCA regime, med mindre der er udtalte gener (skift til Sufenta®). Der er ingen effektiv behandling. Man kan forsøge med tabl. Clemastin® 1 mg.

 

Obstipation:

Modvirkes af adækvat væsketilførsel, tidlig oral nutrition og mobilisering. Der bør gives Laktulose® 10-25 ml. eller Laxoberal® 5-10 dr.

 

Søvnbesvær:

Som sovemedicin kan vanlige midler anvendes.

 

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Ansvar:

Anæstesiafdelingen

 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Tilbage til top


Akkrediteringsstandarder

 

Tilbage til top


Bilag

LOP nr. 61a. Medicinblanding til PCA-pumpe til voksne.pdf

LOP nr. 61b. Vejledning i brug af CADD-Solis pumpe.pdf

LOP nr. 61c. Vejledning i brug af CADD-Legacy pumpe.pdf

Tilbage til top