Fysioterapi, mobilisering, Intensiv, IMA

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital

SOP nr.  313

Formål

I forbindelse med akut kritisk sygdom og indlæggelse på Intensiv og Intermediært Afsnit, oplever mange patienter tab af muskelstyrke, funktionsevnetab samt nedsat evne til at varetage dagligdags aktiviteter i lang tid efter udskrivelsen1. Tidlig iværksat optimeret fysioterapeutisk indsats kan associeres med bedre funktionsevne, færre dage med delirium og færre dage i respirator2.  Formålet med denne SOP er at informere om den fysioterapeutiske intervention på Intensiv Afsnit 542 med henblik på at sikre, at patienter indlagt på Intensiv Afsnit får tilbudt træning tilpasset deres fysiske tilstand, så tab af muskelstyrke og funktionsevnetab begrænses.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, sygeplejersker og fysioterapeuter tilknyttet Intensiv Afsnit 542.

 

Patientgruppe

Patienter over 18 år indlagt på afsnit 542.

Tilbage til top

Definitioner

Tidlig iværksat fysioterapeutisk indsats: Patient tilknyttes afdelingens fysioterapeut indenfor 48 timer efter indlæggelse på afsnit 542, eller når det vurderes at fysioterapeutisk indsats er relevant.

Optimeret fysioterapeutisk indsats: Daglig træning som er individuelt tilrettelagt og planlagt af afsnittets fysioterapeut ud fra mobiliseringsalgoritmen i bilag 1.

Passiv træning: Passive bevægelser, udspænding, passiv sengecykling.

Aktiv træning: Øvelsesterapi, træning af ”Activity of Daily Living” (ADL-træning), mobilisering ud af seng (sidde, stå og gå), sengecykling.

Tilbage til top

Fremgangsmåde, ansvar og organisering

Læge/sygeplejerske laver en best/ord i SP på nye patienter, med henblik på fysioterapi. Vær opmærksom på, at ergo skal have egen best/ord.

Sygeplejersken RASS scorer patienten som en del af den indledende vurdering i starten af vagten. Scoren dokumenteres i SP RASS (Richmond Agitation and Sedation Scale) som er vedlagt i bilag 2.

Læge og sygeplejerske vurderer patientens tilstand dagligt til præ-stuegang og laver en risikovurdering i forhold til mobilisering (se relevante vurderingsparametre i bilag 1).

Fysioterapeuten orienterer sig dagligt på alle hverdage om nye best/ord angående fysioterapi til patienter på afsnit 542.

Fysioterapeuten vurderer dagligt patienternes mobiliseringsniveau od fra læge og sygeplejerskes risikovurdering og planlægger træningen ud fra mobiliseringsalgoritmen beskrevet i bilag 1.

Træningen udføres i samarbejde mellem fysioterapeuten og sygeplejersken med mindre andet er aftalt. Fysioterapeuten er til stede i afdelingen mandag – fredag i tidsrummet 9-12 og 13.30-14.30.

Sygeplejersken er ansvarlig for observation og handling på patientens vitale værdier under træningen. Vær opmærksom på at patientens iltbehov kan være højere under fysisk træning.

Fysioterapeuten dokumenterer den daglige træning i vurderingsskemaer i SP, skriver i journalen ved indledende og afsluttende vurderinger samt ved ændringer i funkrtionsevne og op til weekender (inkl. plan for mobilisering i weekenden)

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

1.          Sørensen KA. Patienter på intensivt afsnit. Fysioterapeuten. 2016;10(10):24-26.

2.          Gai JN, Sørensen KA. Intervention og evidens. Fysioterapeuten. 2016;98(10):30-35.

Tilbage til top

Bilag