Buglejring, COP

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital

SOP nr.  316

Formål:

At personale som skal vende en patient i bugleje peroperativt på COP kender til, og kan anvende, det lejringsudstyr som anvendes i afdelingen, sådan at patienten kan vendes og lejres med mindst risiko for at udvikle en lejringsskade.

Formålet med denne instruks er også at få en arbejdsgang der både sikrer patientens lejring, men også personalets arbejdsstillinger ved vending af patienten fra rygleje til bugleje.

Målgruppe er operationspersonale, anæstesisygeplejersker, kirurger, anæstesilæger og portører.

Tilbage til top

Definitioner

Ved buglejring forstås lejring af patienter der under det operative indgreb skal ligge på maven.

Lejringsskade defineres som uhensigtsmæssig tryk på hud, nerver, muskler og kar og overstrækning af/belastning af led og muskler i en sådan grad, at der opstår skader på patienten som følge heraf. Kendskab til patientens diagnose, fysiske hensyn til patienten og speciel kirurgisk teknik, er en forudsætning for at opnå et optimalt lejringsresultat. Viden om lejringskomplikationer og forebyggelse heraf skaber grundlag for handlinger, valg af udstyr og materiale ved lejringen.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Før anæstesi og vending til bugleje tages der stilling til hvilken af de to buglejringspuder der skal anvendes: ProneFace eller pude hvor hovedet kan drejes til siden. Patienten spørges til nakke-, ryg- og skulderproblemer, f.eks. om patienten frit kan dreje hovedet til h.h.v højre og/eller venstre. Kan patienten ikke dreje hovedet til siderne anvendes ALTID ProneFace.

Patienten bedøves i sengen. Lejet klargøres med valg af enten ProneFace eller pude (hoved til siden), thoraxpuder og andet relevant lejringsudstyr. Valg af thoraxpuder afhænger af længden på patientens overkrop. Den øverste del af thoraxpuderne skal være ud for patientens klavikel. Inden vending sikres at seng er i højde med thoraxpuder.

Rollefordeling aftales blandt personalet inden vending. Anæstesien har altid ansvar for at sikre luftvejene. Patientens arme er langs med kroppen under vending.

Vær opmærksom på IV-adgange, evt. KAD, dræn og stomipose. Seng er placeret helt tæt mod lejet. Armbord er påsat den modsatte side af lejet. Før anæstesi og inden vending flyttes patienten så langt ud mod kanten af sengen og så tæt på lejet som muligt.

Portør 1: Står typisk placeret ved patientens venstre side, og er den der ”skubber” patienten rundt og flytter sengen væk. Påmonterer efter vending armbord til højre arm.

Portør 2: Står typisk på højre side af lejet og tager imod patienten sammen med anæstesilæge eller andet frit personale som placerer venstre arm på armbordet.

Straks derefter retter portørerne thoraxpuderne efter anæstesiens anvisning.

Anæstesisygeplejerske/-læge har ansvar for hoved og luftveje. Anæstesisygeplejerske/-læge holder efter vending patientens højre arm, indtil portør 2 er klar. Har samtidig ansvar for at tilpasse patientens hoved i ProneFace eller på pude, når der vendes rundt. Anæstesien har ansvar for at alle er klar og tæller.

Operationspersonale har ansvar for at støtte patientens ben og evt. KAD under vendingen og deltager i samarbejde med portør og anæstesi i at justere lejring.

Efter operation og inden vækning vendes patienten tilbage i seng hvor vækning foregår.

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Det er det enkelte personales ansvar at SOP'en overholdes.

Ansvar for at hente relevant lejringsudstyr på stuen påhviler operationspersonale.

Ansvar for at vende rundt i bugleje påhviler det personale der deltager ved vendingen.

Ansvar for at rengøre og sætte lejringsudstyr på plads påhviler operationspersonale.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Anæstesi, Rasmussen Lars S, Steinmetz Jacob, 2020 FADL's forlag, 5. udgave.

Anestesisykepleje, Hovind Inger Liv, 2009, Akribe forlag, 3. udgave.

Ekstremiteterne og kropsvæggen i Human anatomi, Matthiessen M. E et. Al. 2006. 2.udgave. FADL's forlag.

Tilbage til top

Bilag