Børnebord og dårlig nyfødt, opvågningen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Anæstesiafdelingen, Hvidovre Hospital

SOP nr. 324

Formål

At sikre relevant viden om funktion og indhold af børnebordet i opvågningen til brug ved akutte situationer og elektive procedurer.

Samt at sikre at opvågningssygeplejersker, læger og jordemoder er bekendt med alarmeringsprocessen og arbejdsgange i tilfælde af et dårligt nyfødt barn i opvågningen.

 

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger på Anæstesiologisk Afdeling og opvågningssygeplejersker på afsnit 434, samt jordemødre med funktion i opvågningen.

 top

Definitioner

Fremgangsmåde

Børnebordet

I opvågningen kan børnebordet bruges både ved akut dårlige børn og børn der tages i opvågningen til procedurer evt. under sedation.

Bordet er opbygget efter ABC-princippet og kan således bruges til monitorering og procedurer ved det akut respiratorisk og cirkulatorisk udfordrede barn samt ved sedationsbehov.

Der er ingen medicin i børnebordet

  • Ved akut dårlige postoperative børn tilkalder opvågningssygeplejersken den ansvarlige anæstesilæge. Er den ansvarlige anæstesilæge ikke speciallæge kaldes desuden anæstesiologisk bagvagt. Derudover sørger opvågningssygeplejersken for at børnebordet bringes hen til patienten.

        Ved behov for medicin kan kassen med akut medicin bringes til patienten af opvågningssygeplejsersken.

  • Ved børn til procedurer f.eks. omlægning af epidural tages bordet på stuen og der aftales med den ansvarlige anæstesilæge det påkrævede monitoreringsniveau, samt hvad der er behov for af yderligere udstyr og medicin. 

 

 

Dårlig nyfødt i opvågningen

Jordemoderen har ansvar for barnet og vurderer barnet efter vanlige retningslinjer. Ved mistanke om respirationsinsufficiens eller på anden måde dårligt barn med behov for assistance følges nedenstående LOP nr. 324b.

Ved håndtering af det dårlige nyfødte barn er det vigtigt at have optimale arbejdsforhold og udstyr. Derfor skal Secher's bord hentes og installeres. 

Ligeledes skal anæstesi BV (25-532) sikre at NEO-tasken hentes i monteringen - jvf. SOP 321.

 

Baggrund:

Det dårlige nyfødte barn skyldes oftest påvirket respiration. Årsagen til dette kan være sygdom, men oftest ses det i forbindelse med omstillingen fra det føtale kredsløb til at barnet selv skal trække vejret. En proces der finder sted ved fødslen og i tiden umiddelbart derefter. 

Fostervand i lungerne kan give hurtig forbigående høj respirationsfrekvens. Det er den hyppigste årsag til respirationsinsufficiens hos nyfødte og udgør mere end 40% af tilfældene. Det ses typisk hos børn efter sectio, ved store børn og børn af mødre med diabetes.  

Af andre årsager kan nævnes - pneumoni, aspiration, pneumothorax.

Symptomerne på respirationsinsufficiens kan være:

  • knirkelyde
  • næsefløjene vibrerer
  • indtrækninger - mellem ribben, over kraveben, og af abdomen 
  • blåfarvning af huden
  • hurtig respiration
  • ophævet respiration
  • besvær ved at sutte / nedsat appetit

 

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Det er opvågningssygeplejersken på 434, der er ansvarlig for kontrol af børnebordet. 
Børnebordet fyldes op efter brug og indholdet skal kontrolleres 1x ugentligt. Datoer skal kontrolleres hver 6. måned.

Ved dårlig nyfødt i opvågningen er det jordemoderen der har ansvaret for barnet, samt opfyldning af Sechers bord. Opvågningssygeplejerskerne har ansvaret for tilkalde relevante lægeressourcer og assitere med relevant udstyr, undtaget NEO-tasken, som er anæstesilægens ansvar.

Ansvaret for og opfyldning af Secherbord er uændret delt mellem børneafdelingen og barselsafsnittet.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag