Lægemiddeldispensering og administration

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Vejledningen skal understøtte implementeringen af ensartede, sikre processer i forbindelse med lægemiddeldispensering og -administration ved akutlægebiler, specialkøretøjer og ambulancer.

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Dispensering: De processer, hvorved ordinerede lægemidler tilberedes til indgift, dvs. afmåles, ophældes/eller optrækkes i anden beholder, opløses eller blandes med andre lægemidler.

Administration: Indgift af lægemidlet herunder hører tillige observation af patienten i forbindelse med lægemiddeladministrationen.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Generelle principper for dispensering og administration

Lægemidler dispenseres og administreres efter konkret lægelig ordination eller rammedelegation. Se evt. instruksen Lægemiddelordination, delegering og administration.

Læger er berettiget til selv at administrere lægemidler.

Såfremt lægeassistenten dispenserer lægemidlet, fremvises hætteglas/ampul til læge før lægemiddeladministration.

Mærkning af lægemidler

Dispensering og administration skal udføres i én sammenhængende proces af samme person for at være undtaget af mærkningskrav.

I akutte situationer, som eks. hjertestop, hvor lægemidlet gives i refrakte doser, skal sprøjten forsynes med fortrykt etikette med indholdsstof og styrke.

Ved overflytning af patienter

Ved ambulancetransport af patienter mellem regionens hospitaler, hvor akutlægebil ledsager, dispenseres lægemidler ofte af den afdeling, som patienten hentes fra.

Infusionsposer og sprøjter skal mærkes med informationer om patient inkl. CPR-nr., lægemiddelnavn, opløsningsmiddel og styrke. Indgiftshastighed og administrationsvej, dato og klokkeslæt for fremstilling, holdbarhed samt signatur på den person, der har dispenseret lægemidlet skal dokumenteres.

Hygiejniske forholdsregler

Sprøjte og kanyle er engangsudstyr og anvendes kun en gang, Sprøjten må ikke genanvendes til optrækning af lægemidler.

Der anvendes rene medicinske engangshandsker ved dispensering og administration af lægemidler. Håndhygiejne udføres efterfølgende.

Bortskaffelse af affald

Overskydende lægemiddel gemmes ikke, men kasseres på stedet sammen med sprøjte og kanyle i medbragt kanyleboks.

Emballage med persondata skal opbevares utilgængeligt for uvedkommende, og emballeres i en affaldspose, der slås knude på, til endelig bortskaffelse i skyllerum på hospitalsafdeling.

Dokumentation

Dosis, styrke, administrationstidspunkt og klinisk effekt af lægemiddeladministrationen skal dokumenteres i PPJ.

Overvågning

Lægemidler må ikke lades uden opsyn på skadestedet.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Den enkelte læge har pligt til at søge information om lægemidler, hvis virkning og bivirkning de ikke kender, før disse administreres. Informationer kan søge på www.medicin.dk.

Den enkelte lægeassistent, paramediciner og ambulancebehandler ved ambulanceberedskabet har ansvar for at frasige sig opgaver, som vedkommende ikke ser sig i stand til at udføre forsvarligt.

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer.

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen i ambulanceberedskabet. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Regionale vejledninger

Tilbage til top


Bilag

Ingen

Tilbage til top