Akuttaske, reservemedicintaske på akutlægebilen, lægemiddelhåndtering og -opbevaring

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At sikre:

Tilbage til top


Målgrupper og anvendelsesområde

Alt præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på akutlægebiler i Region Hovedstaden.

Anvendes ved præhospital indsats og patientbehandling i henhold til egen kompetenceprofil og specifikke medicin- og behandlingsinstrukser. 

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale: Præhospitale akutlæger, anæstesisygeplejersker, paramedicinere, ambulancebehandlere og lægeassistenter, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Lægeassistent: Ambulancebehandler eller paramediciner med særlig kompetence som assistent for præhospital akutlæge.

Akuttaske: En altid klargjort taske, som medbringes i Akutlægebilen og anvendes til behandling af patienter.

C3: It-system, der på akutlægebilerne, benyttes til håndtering af alle loglister.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Alle akutlægebiler skal medbringe en akuttaske og en reservemedicintaske (ampullarium).

Akuttasker og reservemedicintasker indeholder medicin og skal opbevares aflåst – i medicinrum eller akutlægebil - eller under opsyn af læge eller lægeassistent.

Det er udelukkende lægen eller lægeassistenten, tjenestegørende ved pågældende akutlægebil, der må bruge akuttasken og reservemedicintasken.

Tjenestegørende læge og lægeassistent udfører dagligt kontrol, opfyldning og rengøring af akuttasken og reservemedicintasken. Lægemidler i taskerne skal én gang om måneden (den første søndag i måneden) kontrolleres for udløbsdato. Dette dokumenteres i C3. Opmærksomheden henledes dog på, at udløbsdato for Suxamethon og Rocuronium kontrolleres i forbindelse med den daglige kontrol på akutlægebilerne. Medicinen er holdbar til og med den måned, som af medicinalfirmaet er angivet på medicinen.

Den enkelte akutlægebilsenhed har desuden en særskilt akuttaske indeholdende udstyr til behandling af børn. Der foreligger særskilt pakkeliste herfor. Kontrol, opfyldning og rengøring af børnetaske skal foretages regelmæssigt i henhold til C3 samt efter brug.

Opbygning

Der foreligger en fælles regional pakningsliste for akuttaske, reservemedicintaske og børnetaske.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Præhospital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.

Sektionsledere ved Ambulance og Køretøjer er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt personalet, der varetager tjeneste ved akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer. 

Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.

Akutlæge og akutlægeassistent, der har anvendt akuttasken, er ansvarlig for, at tasken umiddelbart efter brug fyldes op efter pakningsliste.

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Ingen

Tilbage til top

Bilag

Ingen

Tilbage til top