At sikre relevant og ensartet behandling af traumepatienter ved stabilisering af rygsøjlen, hvor der kan findes bekymring for potentiel udvikling af en sekundær skade i rygmarven.
Alt præhospitalt fungerende sundhedsfagligt personale i Region Hovedstaden.
Ossøs palpationsømhed over columna: Ømhed ved direkte palpering af columna vertebralis (direkte ømhed), eller ved tryk i længderetningen af columna vertebralis (indirekte ømhed).
Med baggrund i ”Nationale Kliniske Retningslinjer: Spinal stabilisering af voksne traumepatienter i Danmark”, udgivet 9. oktober 2018, følges principperne for disse jf. bilag 1. Principperne uddybes herunder.
Retningslinjer er udarbejdet med udgangspunkt i forskning der er lavet på voksne traumepatienter. I forhold til børn kan lignende principper anvendes, men stabilisering af børn er i endnu højere grad situationsafhængig og kan finde sted i barnestol eller siddende hos forældre.
Med udgangspunkt i algoritmen for patient med traume mod rygsøjlen er der 3 mulige spor:
Der skal særligt gøres opmærksom på:
Stiv halskrave
Halskrave skal ikke bruges til spinal stabilisering, men kun i helt særlige situationer, hvor det ikke er muligt at stabilisere nakken under udtagning og patienten ikke kan holde hovedet selv. Halskraven bør dog tages af når patienten ligger på båren. Brug alternative metoder til at stabilisere nakken under transporten såsom tæpper og vakuummadras.
Sederede, intuberede patienter:
Hos patienter, der pga GCS< 9 er anæsteseret præhospitalt, og derfor er berøvet den naturlige, stabiliserende muskeltonus, skal der sikres, at hovedet ikke bevæger sig i forhold til kroppen f.eks. ved applicering af et rullet ambulancetæppe rundt om hovedet i vacuummadrassen.
Forflytning
Patienter der
kan selv forflytte sig til vakuummadras eller båre. Patienten kan eksempelvis selv stige ud af bil.
Logroll af traumepatienter skal kun foretages præhospitalt hvis det er nødvendigt. Det anbefales at man fremover benytter andre metoder til at få patienten på eller af spineboard, hvis dette benyttes. Det kan dog være nødvendigt at benytte logroll hvis patienten ligger på maven eller på siden, eller man ikke kan undersøge ryggen på andre måder
Se video for forslag til forflytning af patienter præhospitalt.
Video 1 - kritisk patient i bil:
Video 2 - ikke kritisk i bil:
Video 3 - kritisk ved trappe:
Video 4 - ikke kritik ved stige:
Overdragelsen af patient til traumemodtagelses team
Patienten flyttes straks ved ankomst til akutmodtagelsen fra vacuummadras til polstret backboard.
Pga. de forskellige fysiske forhold på akutmodtagelserne vil man møde forskellige ønsker om hvordan man vil forflytte patienten fra vakuummadras til polstret backboard. For at lette forflytning fra vakuummadras til polstret backboard, bør lejringen af patienten i vakuummadrassen foregå i et tæppe. Det er i øvrigt vigtigt her at man følger anvisninger fra det modtagende personale.
Enhedschef for Ambulance og Køretøjer i Region Hovedstaden har ansvaret for udarbejdelse og vedligeholdelse af denne vejledning.
Enhedscheferne for hhv. 1-1-2 Præhospital Akutmedicin og Ambulance og Køretøjer, er ansvarlige for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering.
Præhospitalt sundhedsfagligt personale i Region Hovedstaden har ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i daglig virke.
Puljefinansieret NKR: Spinal stabilisering af voksne traumepatienter i Danmark
Bilag 1 - Flowchart - klinisk beslutningsstøtte til sundhedsfagligt personale.pdf