Larynxmaske, Præhospital anlæggelse og brug af

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 


Målgrupper og anvendelsesområde

Præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer i Region Hovedstaden. Personalet anvender de beskrevne kompetencer i henhold til egen kompetenceprofil.

Ambulanceassistenter skal være bekendt med indholdet i denne VIP.

Tilbage til top


Definitioner

Præhospitalt sundhedsfagligt personale med funktion på ambulancer, akutlægebiler og specialkøretøjer: Ambulancebehandlere, paramedicinere, akutlæger og lægeassistenter. Samt anæstesisygeplejersker med funktion på Akutbil Bornholm.

Tilbage til top


Fremgangsmåde

Indikation:

  1. Patienter med respirationsstop, der samtidig er bevidstløse og refleksløse, ”slap kæbe”. Gruppen omfatter altovervejende patienter med hjertestop.

  2. Bevidstløse patienter uden øvre luftvejsreflekser, med klinisk utilstrækkelig respiration (gispende, langsom eller udsættende), hvor assisteret ventilation med maske-pose ventilation er utilstrækkelig (Eksempelvis SpO2 < 75%).

OBS: Hvis der er indikation for anlæggelse af larynxmaske, skal ALB tilkaldes. 

Kontraindikation:

OBS: Kontraindikationerne gælder ligeledes efter anlæggelse. Således skal larynxmasken fjernes såfremt én eller flere af ovenstående kontraindikationer opstår efter anlæggelse.

Dokumentation:

Anlæggelse af Larynxmaske dokumenteres i PPJ med tidspunkt for anlæggelse.

Hvis Larynxmasken seponeres dokumenteres dette tillige med tidspunkt og årsagen til dette.

Tilbage til top


Ansvar og organisering

Cheflæge for Ambulance og Køretøjer har ansvaret for udarbejdelse og vedligeholdelse af denne vejledning. 

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til paramedicinere med funktion på ambulancer og akutbil Bornholm (når denne ikke er lægebemandet) i Region Hovedstaden. 

Præhosital lægelig chef i Akutberedskabet delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til lægeassistenter og anæstesisygeplejersker med funktion på Akutlægebiler, og til ambulancepersonale med funktion på Akutbil Bornholm, når denne er lægebemandet, i Region Hovedstaden. 

Sektionsledere ved 1-1-2 Præhospital Akutmedicin er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt akutlæge-/ og specialkøretøjspersonalet. 

Ambulanceansvarlig overlæge i Akutberedskabet er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til instruksen blandt ambulancepersonalet, og ambulanceleverandørerne medvirker til den lokale implementering hos ambulancepersonalet.

Ambulancepersonale og akutlægebils-/ og specialkøretøjspersonale har ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke. 

Tilbage til top


Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

-

Tilbage til top


Bilag

Bilag 1 - product information Ambu Aura-i.pdf

Bilag 2 - brugervejledning for i-gel Larynxmaske.pdf

Tilbage til top