Målgrupper og anvendelsesområde
Denne instruks er målrettet ambulanceassistenter, ambulancebehandlerelever, ambulancebehandlere og paramedicinere.
Instruksen fastlægger, hvilke opgaver ambulanceassistenten og ambulancebehandlereleven kan varetage under ambulancedrift, under hensyntagen til gældende lovgivning for delegation af kompetencer til ambulancepersonalet.
Tilbage til top
Definitioner
BEH: Ambulancebehandler eller paramediciner.
ASS: Ambulanceassistent, som har bestået svendeprøven.
Ambulancebehandlerelev: Elev under uddannelse til Ambulancebehandler.
Tilbage til top
Fremgangsmåde
Cheflæge Ambulance delegerer kompetencer til ambulancepersonalet.
Assistenter og ambulancebehandlerelever der ikke er påbegyndt 6. praktikperiode har ingen selvstændige sundhedsfaglige kompetencer.
I det følgende beskrives de opgaver, som ambulancebehandlere og paramedicinere kan vælge at videredelegere til ambulanceassistenter og ambulancebehandlerelever.
Jf. gældende lovgivning, arbejder ambulanceassistenter og ambulancebehandlerelever herefter på direkte delegation fra den ambulanceansvarlige overlæge. Formålet er at sikre læring og videreudvikling af personalet.
BEH/PM har under alle opgaver det sundhedsfaglige ansvar for observation og behandling af patienten, uanset om et enkelt tiltag er gennemført af BEH/PM selv eller af ASS/ambulancebehandlerelev.
BEH/PM er ikke forpligtet til at lade ASS/ambulancebehandlerelev gennemføre de tiltag, som er anført i nedenstående positivliste, men kan vurdere om det er hensigtsmæssigt.
Mulige opgaver for ASS og ELEV:
- Ambulanceassistenter og ambulancebehandlerelever må foretage dokumentation efter aftale med BEH/PM i PPJ. Det er altid BEH/PM’s ansvar at sikre, at der sker korrekt journalføring.
- ASS og ambulancebehandlerelever må anlægge PVK, såfremt de har modtaget formaliseret undervisning i dette. For ambulancebehandlerelever efter 4. skoleperiode.
- ASS og ambulancebehandlerelever i 6. praktikperiode må selvstændigt varetage observation i bårerummet af patienter på alle opgaver med kørsels kategori B, C og D, hvor patienten ikke er behandlingskrævende.
- ASS og ambulancebehandlerelever i 6. praktikperiode kan selvstændigt vurdere patienten initialt ved afhentning, spørge til anamnese og andre nødvendige fakta samt fastlægge observationsniveau. Dette sker under supervision af BEH/PM.
- ASS og ambulancebehandlerelever i 6. praktikperiode må ledsage patienter i bårerummet, som er hjemmeilt-brugere, og som ikke har behov for justering af iltflow.
- ASS og ambulancebehandlerelever må ved interhospitale transporter, med ledsagelse af sygeplejerske og/eller læge, assistere i bårerummet med observation og behandling af patienter. Forud for transporten skal BEH/PM sikre, at det ledsagende sundhedspersonale, BEH/PM og ASS/ambulancebehandlerelev sammen vurderer, om sidstnævnte har tilstrækkelig viden og kompetencer til at sikre en sufficient assistance.
- ASS og ambulancebehandlerelever i 6. praktikperiode må ledsage patienten i bårerummet og foretage måling af vitale værdier. ASS/ambulancebehandlerelev skal konferere alle unormale værdier med BEH/PM. Hvis der opstår umiddelbart behandlingsbehov, skal ASS/ambulancebehandlerelev uopholdeligt orientere BEH/PM om det, hvorefter BEH/PM overtager patientens behandling.
- Ved behandlingskrævende patienter, må BEH/PM stille indikation og lade ASS eller ambulancebehandlerelev udføre følgende opgaver under umiddelbar og overvåget supervision:
- Administrere β2 agonist som inhalation
- Administrere tablet acetylsalicylsyre
- Administrere Nitrolingual Spray
- Klargøre og tilslutte infusionsløsninger
- Trække medicin op i relevant sprøjte fra ampul/hætteglas og række den videre til BEH/PM under closed loop kommunikation ifht. præparatets navn og koncentration. BEH/PM er til enhver tid ansvarlig for at både præparat, dosis og administrationsform er korrekte. BEH/PM administrerer medicinen.
- Optage 4 og 12 punkts EKG, og tolke på det i samråd med BEH/PM. BEH/PM træffer den endelige beslutning om EKG’ets analyse og eventuelle påkrævede behandlingstiltag.
- Måle blodsukker og temperatur på patienter.
- Administrere ilt per inhalation jf. gældende instruks for iltbehandling.
- ASS/ambulancebehandlerelev kan under supervision gennemføre defibrillering i manuel modus under genoplivning, herunder kompressioner. BEH/PM er altid ansvarlig for luftvejshåndtering og for den overordnede gennemførelse af HLR (hjerte-lunge-redning).
- Ambulancebehandlerelever må fra 7. praktikperiode fortsætte allerede igangsat behandling af patienter på alle opgaver med kørsels kategori A, B, C og D under forudsætning af at ambulancebehandlereleven forinden instrueres i fortsættelsen af behandlingen.
Tilbage til top
Ansvar og organisering
Delegation
Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab delegerer kompetencerne beskrevet i denne vejledning til ambulancebehandlere, paramedicinere, lægeassistenter og anæstesisygeplejersker, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden.
Implementering
Cheflæge i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udarbejdelse, implementering og vedligeholdelse af denne vejledning.
Sektionslederne i afdeling for Ambulance i Region Hovedstadens Akutberedskab er ansvarlig for udbredelse af og sikring af kendskab til vejledningen blandt personalet, der varetager tjeneste ved ambulancer, akutlægebiler og øvrige specialkøretøjer i afdelingen. Ambulanceleverandørerne er ansvarlige for den lokale implementering hos ambulancepersonalet.
Præhospitalt sundhedsfagligt personale, der varetager præhospital tjeneste for Region Hovedstaden, har et selvstændigt ansvar for at sætte sig ind i nærværende vejledning og overholde den i det daglige virke.
Tilbage til top
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bekendtgørelse nr. 1264 af 9. november 2018 om ambulancer og uddannelse af ambulancepersonale m.v.
Vejledning nr. 115 af 11. december 2009 om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed).
VIP Kompetencer for ambulancepersonale, Oversigt over
Tilbage til top
Bilag
Ingen
Tilbage til top